Árvíz után így néz ki a Római-part: hegyekben áll a veszélyes hulladék, 10 centis a fertőző iszap

Fertőzéstől félnek a Római-parton élők, a főpolgármester még úgy sem takaríttatott, hogy külön felkérték erre. A Római-part 10 kilométeres lakott részén árvíz után hemzseg az E.coli, a hastífusz és a szalmonella, fertőtlenítés előtt nem ajánlott arra járni.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.10.02. 20:00
Római-part Karácsony Gergely iszap Árvíz 2024 fertőzés

Hiába szólították fel Karácsony Gergelyt a Római-parton élők, a főpolgármester még mindig nem takaríttatott és fertőtleníttetett. A lakosság szerint ez botrányos felelőtlenség Karácsony részéről, hiszen fennáll a fertőzésveszély az iszapban lévő E.coli-, valamint szalmonellabaktériumok miatt. Ezért mindenkit figyelmeztetnek arra, hogy amíg a főváros nem szállíttatja el a veszélyes hulladéknak minősülő homokzsákokat és nem fertőtlenít, addig ne menjenek arra se biciklivel, se gyalogosan, hiszen az árvízi iszap helyenként 10 centi vastagon áll. 

árvíz
Az árvíz levonulása után több mint egy héttel ott a veszélyes hulladék a közterületen Fotó: Olvasói

Nem elég, hogy az árvízi védekezés során a Római-parton élők teljesen magukra lettek hagyva a főváros és az óbudai önkormányzat által, még a víz levonulása után sem takaríttat Karácsony Gergely a part mentén. A főváros már rég lepucoltatta az alsó rakpartot és visszaadta a forgalomnak azt, a Rómain élőket azonban több mint egy hete hagyja a szerintük fertőző és bokáig érő iszapban járni. Ez pedig melegágya a fertőzéseknek. Ráadásul a parton lévő büfék többsége sem csatornázott... 

Fertőző iszap egy játszótéren Fotó: Olvasói

Volt olyan büfés, akinek 5 köbméter szennyvizét vitte el a Duna. Tehát elmondható, hogy az egész terület szennyvízben úszott és úszik most is. Ebbe mennek bele a kutyát sétáltatók, a biciklisek, az arra jövő-menők. Ez Budapest ma, 2024-ben. Szégyen és gyalázat, ami a Római-parton történik! Hiszen ez itt belterületi része a fővárosnak és ebek harmincadjára hagyják! Tíz centi iszap áll a területen, főleg a part északi részén, Pünkösdfürdő felé, és a játszótereken 

– tájékoztatta a Metropolt Egri Gábor. Az Egyesület a Római-partért  alelnöke tudja, miről beszél, szerinte a főpolgármesternek fel kellett volna hívnia a lakosság figyelmét a veszélyekre, de ez a minimum is elmaradt.

A part menti úton sem ajánlott járni Fotó: Olvasói

Most is mintát vettünk az iszapból, a vizsgálat eredményére várunk. De sejtjük, mit mutatnak majd ki, hiszen a 2010-es és 2013-as árvíz után is megtettük ezt. Akkor egy grazi nemzetközi laboratóriumban vizsgáltattuk be az iszapot. Mindkét alkalommal kimutatható volt nagyon nagy mértékben az E.coli, tehát a fekáliás, valamint a szalmonella-, azaz hastífusz szennyeződés. Egyértelművé lett számunkra, hogy az árvíz súlyosan fertőzi a közterületeket és a magánterületeket, hiszen emésztőket, dögkutakat, gyárak által szennyezett földet hordhat el és moshat ki, illetve ezeket viszi magával és teszi ki a partra. A grazi labor vezetője felhívta akkor a figyelmünket arra, hogy a baktériumok ezen törzsei akár egy évig is jelen lehetnek, tehát hosszú távú veszélyforrásról van szó!

– részletezte Egri. 

Római-part: „Ez aljasság és embertelenség!”

A főváros és Óbuda önkormányzata is teljesen magára hagyta a part mentén élőket, ahol ráadásul gát sincs. Egyedül civil önkéntesek és politikusok segítették a helyieket a védekezésben. 

Szentkirályi Alexandra és több száz önkéntes a Rómain, csak uzsonnaszünetre állt meg a munka 
Fotó: Szentkirályi Alexandra Facebook-oldala

Mindenki úgy küzdött itt a saját ingatlanjáért és életéért, ahogy tudott. De nemcsak Karácsony Gergelyék hagyták teljesen figyelmen kívül a 70 hektáron élő családokat, Óbuda sem nyújtott értékelhető segítséget számukra. Kétszáz üres zsákot biztosítottak ingyen és fejenként az itt élőknek, azért is el kellett menjenek.

Gondoljátok el, hogy például a 70 éves néni kapott 200 üres zsákot, amiért elment. Aztán külön megrendelte hozzá a homokot, és mondjuk akár a 6 éves unokájával be is zsákolhatta és megvédhette az ingatlanját, ami után mellesleg az ország legmagasabb ingatlanadóját fizeti. Ez a kerületi önkormányzat részéről aljasság és embertelenség

  – mondta felháborodva Egri Gábor, aki szerint az önkormányzatok legújabban úgy kezelik a területen élőket, hogy amikor jön az árvíz, akkor hullámtérre hivatkozva mossák kezeiket és semmit nem tesznek értük, amikor pedig az adóbeszedésről van szó, akkor meg vastagon fog a ceruzájuk.

Karácsony előtt a főváros gondoskodott a védelemre szoruló helyiekről

A Római-parton élők szerint Karácsony Gergely „a rendszerváltozás óta az egyik legalkalmatlanabb politikus a fővárosban”. 

Aki 2 ezer embernek azt üzeni, hogy majd kapnak létrát, hogyha megépítette feljebb, a Királyok útja–Nánási út mentén a gátat, ezzel a mindenkor áradó Dunának kiszolgáltatva bennünket és 400 milliárdnyi ingatlanvagyont, arra nem lehet mást mondani 

– véleményezte a helyi vállalkozó, aki szerint Karácsony példát vehetne arról, korábban hogyan működött a fővárosi védekezés a Rómain. Mint fogalmazott: „Árvíz előtt kijött az akkori ÁNTSZ és minden házba becsöngettek, ellenőrizték például, a klór elég magasan van-e tárolva, hogy az ne folyhasson bele majd az áradó Dunába. Segítettek a védekezésben és árvíz után ismét kijöttek, ellenőrizték a pöcegödröket, lefertőtlenítették a közterületeket. Azt üzenem a főpolgármesternek, erről vegyen példát”.

Év elején jártunk a Római-parton, az akkori árvíz után sem takaríttatott a főváros, csak a helyiek külön felszólítására. Erről és az akkori állapotokról szóló videónkat itt nézheted meg:

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás