Árvíz a Rómain: a Duna levonulása után meg kell nézni, mit mulasztott a főváros és Óbuda vezetése

Szentkirályi Alexandra az árvíz levonulása után górcső alá veszi a főváros és Óbuda baloldali városvezetés mulasztásait. A fideszes politikus több napja az árvíz elleni védekezésben vesz részt, a Rómain élők védelmével sem Karácsony Gergely, sem a börtönben lévő Kiss László óbudai polgármester nem foglalkozott öt évig.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.09.19. 18:20
Római-part Királyok-Nánási út Óbuda Szentkirályi Alexandra Budapest

A Római-parton most mindenki azon van, hogy ezt a szakaszt – amit nem véd semmilyen gát – megvédje az áradástól. Ez az időszak annak a helye és ideje, hogy mindannyian összedolgozzunk, azért ha a kritikus időszak elmúlt, azokat a kérdéseket fel kell tenni majd, hogy mit lehetett volna jobban csinálnia a fővárosnak vagy éppen a helyi önkormányzatnak. Mert szerintem az itt élők erre is kíváncsiak lesznek” – mondta videójában Szentkirályi Alexandra, a fővárosi Fidesz–KDNP újonnan megválasztott frakcióvezetője, aki napokig töltötte a homokzsákokat és vett részt az árvíz elleni védekezésben Óbuda védtelen részén

árvíz
Szentkirályi Alexandra önkéntesként vett rész az árvíz elleni védekezésben – Fotó: Facebook

Ez most nem a politikai vita helye. Ha viszont a védekezésen túl vagyunk, és levonult az ár, akkor meg kell nézni, hogy mit mulasztott el a főváros vezetése az elmúlt években

– jegyezte meg közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra, hozzátéve: „Addig is irány a gát!”

Szentkirályi Alexandra videóját itt nézheted meg: 

Árvíz: Karácsonyék mulasztottak, kétségbeestek a Rómain élők

A napokban a Rómain élők több közleményt is kiadtak amiatt, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és a jelenleg korrupciógyanú miatt börtönben lévő Kiss László dékás polgármester öt év alatt sem oldotta meg a 70 hektáron élők védelmét, sőt az új gátat a Királyok-Nánási útján építik meg. Ez azt jelentette volna a mostani árvízhelyzetben, hogy ha nem mennek önkéntesek segíteni az ott élőknek a nyúlgát megépítésében, őket elönthette volna az ár. Ugyanis nem minden lakos engedheti meg magának, hogy saját pénzből finanszírozza a több millió forintba kerülő védekezést, Óbuda önkormányzata csupán csak 200 homokzsákot biztosított fejenként számukra, ennyire kis támogatást eddig pedig sosem kaptak még az önkormányzattól.   

Szentkirályi Alexandra és több száz önkéntes a Rómain, csak uzsonnaszünetre áll meg a munka – Fotó: Szentkirályi Alexandra Facebook-oldala

A Rómain élők naponta kértek segítséget önkéntesektől, és szólították fel a baloldali városvezetést 

Budai rakpart egészen a Római partig
A Római-parton élőket az önkéntesek munkája nélkül nem lehetett volna megvédeni az áradástól – Fotó: Metropol

Hétfő óta naponta kiáltottak segítségért a Rómain élők, mint első közleményükben írták:

Felszólítjuk a Főváros és a kerületi Önkormányzatot, hogy haladéktalanul kezdjék el a Római-parton a Duna partján az itt élő, dolgozó, vállalkozó embereket, sportlétesítményeket, a csónakházakat, a szállodákat, az oktatási központokat és az üdülőket is védő árvízvédelmi védmű megépítését! Az Önkormányzatok vezetői kettő éve tudják, amit a vízügyi államtitkár is leírt, hogy a Királyok-Nánási út vonalán nincsen fővédvonal ! Kérdés, hogy akkor miért nem véd meg minket a Fővárosi Önkormányzat és miért tol be minket agyagfallal a Dunába ??!! (jelenleg ugyanis Karácsonyék a parttól jóval beljebb lévő Királyok-Nánási útnál emelnek agyaggátat – a szerk.) 

A Főváros és 3. kerület vezetése által magára hagyott lakosság várja önkéntesek jelentkezését homokzsáktöltésre !

„Itt van az ideje”

Többen jelezték, hogy a családjukban idegösszeomlást kaptak a kialakult helyzettől! Borzasztó a tehetetlenség, a kiszolgáltatottság és a bezártság érzése. Mindezt önhibánkon kívül kapjuk, hiszen itt a parton mindenki rendelkezik érvényes építési engedéllyel, működési engedéllyel, és Budapest legmagasabb ingatlanadóját fizetjük a helyi önkormányzatnak! 

Itt az ideje, hogy Önök (Karácsony Gergelyék – a szerk.), akik a Római-parton élők és vállalkozók hátrányos megkülönböztetéséért küzdenek, a helyi emberek és vállalkozók szemébe mondják, hogy „mi vagyunk azok a politikusok, akik falakkal kívánjuk a Királyok-Nánási úton a Római-parton lakó 2000 embert és számtalan vállalkozást a Dunába befalazni, de árvízkor biztosítunk nekik létrát, hogy menekülni tudjanak a többméteres falakon át”, mint ahogy azt Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes és Spät Judit munkatársa javasolta nekünk!

Budai rakpart egészen a Római partig
Budapestnél szombatra várják a tetőzést Fotó: Metropol

 

Árvíz: elkészültek a fővárosi gátak, kormányzati támogatással

Csütörtökön estére elkészült az összes fővárosi gát, erről már Sára Botond beszélt videójában. A budapesti kormányhivatal vezetője elmondta: a margitszigeti védmű 2/3-át kormányzati segítséggel építették meg. 

 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás