Árvíz a Rómain: a vezetés nélkül maradt Óbuda nem segíti a lakosság védekezését

Óbuda önkormányzata ölbe tett kézzel nézi a lakosság körében a közelgő árvíz miatt kialakult pánikot, a segítségük szinte a nullával egyenlő a helyiek szerint. A letartóztatott polgármester még mindig nem mond le, milliós fizetését megkapja, miközben mindjárt itt az árvíz a Rómain.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.09.16.
Módosítva: 2024.09.16.
Láng István árvíz homokzsák Rómain védekezés

Közelít az árvíz a Rómain, bár a mindenkori rekordtól valamelyest elmarad a megáradó Duna vízszintje. A szakemberek előrejelzése szerint Budapesten a tetőzés szombat-vasárnapra várható, Óbuda önkormányzata mégsem segíti a lakosságot megfelelően. A Rómain élők úgy érzik, őket megint magukra hagyják, a szükséges 200 ezer helyett csupán körülbelül 6 ezer homokzsákot ad a polgármesteri hivatal, fejenként 200-at. Azt sem szállítják a helyszínre, hanem a lakosságnak kell bemennie érte. Már biztos, hogy a korrupciógyanú miatt letartóztatott Kiss László DK-s polgármester decemberig nem szabadul, ennek ellenére a számlájára továbbra is megérkezik milliós fizetése, a kerület pedig szétesett...

árvíz a Rómain
Emelkedik a Duna vízszintje, közeleg az árvíz a Rómain Fotó: Metropol

A Rómain például 16 családi ház van veszélyben, homokra vagy agyagra mégsem számíthatnak az önkormányzattól, pedig rengetegre lenne szükségük. Az önkormányzattól senki sem ment ki a helyszínre eddig, hogy a lakossággal közösen mérje fel a védekezéshez szükséges eszközöket és teendőket. Ez azért is aggályos, mert a szakemberek körülbelül 860 centiméteres áradást jósolnak itt, az eddigi rekord pedig 890 centiméter volt.

A lakosság már készül, az önkormányzat csupán 200 homokzsákot ad nekik fejenként Fotó: Metropol

Ez nagyon sok és riasztó, itt a Rómain összesen 2 ezer köbméternyi, főleg agyagra lenne szükségünk, emellett sok száz méternyi fólia kell és körülbelül 200 ezer homokzsák a megfelelő védekezéshez. Ehhez képest az önkormányzat »jóvoltából« el lehet menni a csatmű telephelyre és lakcímkártyára fejenként 200 homokzsákot adnak ki, amit a lakosság elszállíthat. Korábban legalább kihozták a helyszínre és nem ilyen keveset adtak. A 200 zsák fejenként csepp a tengerben, gyakorlatilag nulla segítség, tehát magunkra hagytak, megint kiszolgáltatnak a Dunának

– mondta a Metropolnak Búzás Győző, az Egyesület a Római-partért elnöke. „Mert ha figyelembe veszem, hogy 16 ház van a Rómain, mondjuk ez 30 lakos, akkor is csak 6 ezer zsákot kapunk a szükséges 200 ezerhez képest. Ez nagyon durva, ha a kormány nem segít, akkor a saját zsebünkből kell finanszíroznunk a védekezést, és ilyenkor ám röpködnek a milliók! Az önkormányzat teszetoszasága mélységesen felháborít mindenkit, ennyire kevés segítséget még az életben nem kaptunk, mint most”.

Árvíz a Rómain: Kiss László továbbra is felveszi a fizetését a semmire

A letartóztatott Kiss László DK-s polgármestert az sem hatja meg, hogy az önkormányzat alig működik, miközben közelít az árvíz. Továbbra sem mond le alpolgármesterével, a letartóztatott Czeglédy Gergővel együtt, így magára hagyják a kerületet. Eközben mindketten továbbra is kapják a fizetésüket, noha hónapok óta nem dolgoznak, Kiss számlájára például legkevesebb nettó egymillió forint érkezik havonta, miközben a vezetés nélkül maradt önkormányzat nem ura a helyzetnek, nem tudja megvédeni a lakosságot az árvíztől. 

Árvíz: Budapesten hétvégén tetőzik a Duna

Mindeközben országosan zajlik a védekezés, Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője elmondta, hogy a Dunán az árvíz a Szigetközben rekord közeli mértékű lehet. „Ettől lefelé csütörtökön-pénteken Komárom és Esztergom térségében lehet tetőzés, míg Budapesten szombaton és vasárnap” – tette hozzá. A Rómain élők keddtől építik a védművet, hogy a várható hétvégi tetőzésre elkészüljenek. 

„Az árvízvédelmi készültség mértéke elérte a 100 százalékot”

Ezt Pintér Sándor belügyminiszter jelentette be hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján. Ebben a helyzetben hozták létre az operatív törzset, amelynek szakmai hátterét az Országos Vízügyi Főigazgatóság adja; a szervezés irányítása a katasztrófavédelem feladata. Részt vesz a munkájában 12 ezer fővel és megfelelő technikai eszközökkel – a többi között helikopterekkel – a honvédség, ezenfelül a büntetés-végrehajtás is, sőt készen áll a rendőrség is. Pintér Sándor elmondta, hogy önkénteseket is szívesen fogadnak a védekezésben, ennek részleteiről az interneten tájékoztatnak majd. Arra kérnek mindenkit, hogy ezeket a szabályokat tartsa be. Közölte, reményei szerint ezek az intézkedések lehetővé teszik, hogy medrében tartsák a Dunát és a mellékfolyókat. Amennyiben ez nem lehetséges, az ideiglenes tározókba engedik a vizet annak érdekében, hogy lakott területet ne érjen el az ár – fűzte hozzá Pintér Sándor.  A miniszter arra kérte az önkormányzatokat, hogy hozzák létre a védelmi bizottságokat. A védekezéshez szükséges eszközöket az operatív törzs biztosítja, legyen az homokzsák vagy gépjármű – jelezte.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás