Csoda, hogy még él: 617-szer állt le a férfi légzése éjszaka

A férfi csak az orvosánál tudta meg, hogy mi történt vele.



Megosztás
Szerző: K.B.
Létrehozva: 2024.10.11.
alvási apnoé légzési nehézség életveszély horkolás

Évek óta rosszul aludt, és a családtagjai a hangos horkolása miatt is panaszkodtak, ezért úgy döntött az észak-walesi Jim Allot, hogy felkeresi a háziorvosát, segítsen kezelni a helyzetet. Az orvos azonban elképesztő felismerésre jutott a vizsgálatok során: megállapította, hogy az édesapánál ritka és súlyos légzési problémái vannak alvás közben. A tesztalvás éjszakája során 617 alkalommal állt le a légzése kisebb-nagyobb időközökre. A kezelőorvos szerint Jimnek súlyos alvási apnoéja van, és ilyen szintű légzési problémákat legutóbb egy 83 éves férfinél tapasztaltak, mint most az 54 éves édesapánál.

Évek óta alvási problémákkal küzdött az édesapa, mire megtudta az okát (Fotó: Pexels/Andrea Piacquadio (Képünk illusztráció)

A Mirror számolt be Jim állapotáról. Mint írták, a férfi nyugalmazott katona, nem volt korábban semmilyen felső légúti sérülése, és a családjában sem volt még példa hasonló betegségre.

Az orvosom azt mondta, hogy Észak-Walesben nekem van a második legrosszabb alvási apnoém. Az egyetlen ember, aki még nálam is rosszabb helyzetben van, az egy 83 éves, nyugdíjas férfi

– kezdte beszámolóját Jim a lapnak. A férfi a 10 órás alvási ciklusa alatt számtalanszor került életveszélyes állapotba, ilyenkor másodpercekre, vagy rosszabb esetekben percekre elakadt a lélegzete. Hosszú távon ez az állapot magas vérnyomást, kettes típusú cukorbetegséget, szívbetegséget és sztrókot is okozhat. Hogy megelőzzék Jim egészségügyi állapotának romlását, most már alvómaszkban alszik, amely segíti az oxigénfelvételt, és kiszűri a külső zajokat. Ráadásul soha olyan jókat nem aludt, mint mostanában.

Vannak hátrányai is az alvómaszknak. Nem tudok a hátamon és a bal oldalamon aludni. Ráadásul túl későn ismertük fel a betegségemet, és az évek alatt a szívem megnagyobbodott az alvási apnoe miatt. A szívem jelentősen megnőtt, és nem gyógyítható, ezért peacemakerem van. De legalább most már tisztában vagyok vele, hogy más egészségügyi problémáimat a rossz alvásom okozta, éveken keresztül nem kaptam választ rá, hogy miért romlik az állapotom

– zárta sorait a lapnak az édesapa.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás