Ezt neked is látnod kell, íme: „a világ legjobb turisztikai fejlesztése”

Mesterhármas Dubajban – erre igazán büszkék lehetünk!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.29.
Módosítva: 2024.09.29.
XIV. kerület városliget siker elismerés

Elképesztő hír érkezett a Városliget kapcsán, erre még soha nem volt példa az International Travel Awards és a Liget Budapest Projekt történetében! Az egyedülálló fejlesztés 3 díjat is nyert – írja a Ripost.

Az új Néprajzi Múzeumnak is csodájára járnak az egész világról, ráadásul az épületet magyar  szakember tervezte (Fotó: Liget Budapest Projekt)

Mielőtt részletesen kitérnénk a díjakra, egy pillanatra emlékezzünk vissza a 2023-as évre. Az akkor 10 éves Liget Budapest Projekt a turisztikai Oscarnak is nevezett World Travel Awards díjátadóján Európa legjobb vezető turisztikai fejlesztése” díjának elhódításával a világ legjobb európai turisztikai fejlesztés rangját is kivívta magának a kontinens legkomplexebb kulturális városfejlesztése. A World Travel Awards a nemzetközi utazási, idegenforgalmi és vendéglátóipari ágazat egyik legrangosabb elismerése, amely minden évben több ezer szereplő közül jutalmazza a szektor legjobbjait, így talán nem is csoda, hogy ebben a megújult Városliget is részesülhetett.

Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy nemcsak a Budapesten élők elégedettek a megvalósult fejlesztésekkel, melyek egyszerre látványosak, praktikusak, valamint újítók. Az ország számos pontja mellett a világ minden tájáról érkeznek ide turisták egész évben, hogy láthassák azt, ami a mostanihoz képest egykor csak jóindulattal volt parknak nevezhető.

Magyar Zene Háza
A Magyar Zene Háza nemcsak a Liget Budapest Projekt, hanem a főváros ékessége (Fotó: Liget Budapest Projekt)

A felújítás óta a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum vagy a Ballonkilátó mind olyan különleges látványossága a fővárosnak, mely miatt az ide látogató turisták nemcsak szívesen jönnek vissza, de azt is hírül viszik, hogy milyen csodálatos közegben tölthették a szabadidejüket, ahogyan azt nap mint nap te is megteheted.

A zöldterület fejlesztése és a kulturális építkezés mellett a Városliget immár egy szebb és gazdagabb közparkká változott. A Ligettel együtt újultak meg a játszóterek, az edzőparkok, a futókör, valamint a Vakok kertje is, hogy a kutyások számára létrehozott tematikus kutyaparkokat vagy a gyermekek számára létrehozott KRESZ-parkot már ne is említsük.

Mára kiderült, hogy nemcsak a zöldfelület nagysága, hanem a Városliget programkínálata, a terület presztízse és látogatottsága is jócskán megemelkedett. Annak ellenére, hogy sok a látványosság és szinte lépten-nyomon egy új attrakció vár, még sincs olyan érzése az embernek, hogy tömeg van, mert mindenki kényelmesen elfér. Az állami beruházással megvalósuló Liget Budapest Projekt keretében a kormány eddig 270 milliárd forintot költött a 100 hektáros fővárosi terület fejlesztésére és zöldítésére.

Nem csoda tehát, ha 2024. szeptember 28-án, szombat este Dubajban az International Travel Awards történetében először egy fejlesztés három díjat is elnyert:

  • a Liget Budapest Projekt két kategóriában is első helyet szerzett, „A világ legjobb turisztikai fejlesztése”, valamint „Európa legjobb családbarát fejlesztése” lett,
  • a projekt keretében megvalósult Magyar Zene Háza pedig „Európa legvonzóbb turisztikai attrakciója” elismerést hozza el a rangos díjátadón.

A megújuló Városliget fejlesztései több mint százhúsz ország népszerű idegenforgalmi projektjeivel mérettették meg magukat, és a zsűri, valamint a nyilvános közönségszavazatok alapján bizonyultak a legjobbnak. Az International Travel Awards a nemzetközi utazási, idegenforgalmi és vendéglátóipari ágazat egyik legrangosabb elismerése, amely minden évben több ezer szereplő közül jutalmazza a legkiválóbbakat.

Nagy büszkeség, hogy a Liget Budapest Projekt, Európa jelenleg legjelentősebb kulturális beruházása és az ennek részeként megvalósított Magyar Zene Háza jelentősen hozzájárul az ország és a főváros turisztikai vonzerejéhez. amit a turisztikai szakma képviselőinek elismerése mellett a közönség szavazatai is visszaigazoltak. Ezt a kiemelkedően magas látogatószámok mellett az is bizonyítja, hogy az egyik legfontosabb idegenforgalmi megmérettetésén, az International Travel Awardson három elismerést is elhozhattunk

– mondta el a díjak kapcsán Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: „A Liget Budapest Projekt eredményei ma már túlmutatnak önmagukon: a Városliget ikonikus épületei szimbólummá váltak. Amikor a negyedikes olvasókönyv címlapján a Városliget fölé szálló, Szinyei-festményre emlékeztető piros-fehér csíkos ballon stilizált képe jelenik meg, vagy mikor a Zene Házának grafikai változata országimázs-kiadványokban bukkan fel, akkor szembesül az ember azzal, hogy mindez rólunk, az egész országról is szól, arról, hogy igenis képesek vagyunk világraszóló eredményeket létrehozni.”

Nem először díjazzák a Liget Budapest Projekt fejlesztéseit 

A Városliget megújításának első évtizede immáron két tucatnál is több rangos nemzetközi díjat hódított el. Nem csoda, hiszen ma összetettségében Európa legnagyobb kulturális beruházása. A Magyar Zene Háza 2019-ben nyerte el „A legjobb nemzetközi középület” elismerést az International Property Awardson (IPA), 2021-ben pedig a Music Cities Awardson választották a világ legjobb zenei témájú ingatlanfejlesztésnek. 2018-ban az új Néprajzi Múzeum szintén a világ legjobb középülete lett az International Property Awardson, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is megkapta. 2021-ben pedig az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) „Európa legjobb középület fejlesztése” díjat nyerte el az International Property Awardson, ezzel a Liget Budapest Projekt a legtöbbet díjazott fejlesztéssé vált a díj (IPA) történetében, ugyanis ez az első olyan kulturális városfejlesztés, amelynek elemei három rangos díjat is elnyertek. 2017-ben Cannes-ban, a világ legjelentősebb ingatlanszakmai rendezvényén, a MIPIM-en a Liget Budapest Projekt a legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett. 2021 nyarán pedig a Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb léptékű, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult felújítása nyerte el az Europa Nostra Díjat, mely az Európai Unió legrangosabb örökségvédelmi elismerése. 2022 a Magyar Zene Háza elismeréseiről szólt, a MIPIM Awards fődíjának elhódításával a hazai ingatlanfejlesztés egyik legnagyobb nemzetközi sikerét érte el, s Magyarország legtöbb elismeréssel rendelkező épületévé vált. Elnyerte a German Design Council Iconic Award-ját, az Architecture Masterpize Architectural Design of the Year elismerését, felkerült a patinás Architectural Digest Magazine 2023 legnagyobb hatású nemzetközi attrakcióit gyűjtő listájára, a világ egyik legismertebb lapja, a Time Magazine pedig a Néprajzi Múzeummal egyetemben beválogatta a World’s Greatest Places nevű gyűjtésébe, ami sokmillió olvasójának utazási döntéseit határozza meg. 2023-ban az első turisztikai tematikájú díját is elnyerte a Liget Budapest Projekt, melyet az International Travel Awards megmérettetésén Európa legjobb turisztikai fejlesztésének választották. 2024-ben pedig a Néprajzi Múzeum mellett a Magyar Zene Háza is tarolt a FIABCI nemzetközi díjátadóján, így a Városligetben található a világ két legjobb középülete.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás