„Össze sem lehet hasonlítani a régi Ligetet a mostanival!” – összehozza az embereket a megújult és kizöldült Városliget

Már egyre kevesebben emlékeznek arra, hogy egykor politikai viták kereszttüzébe került a Liget Budapest Projekt. Miután a kormány kezébe vette a Városliget sorsát, egyre gazdagabb és egyre zöldebb, egyre látogatottabb a patinás park és kulturális létesítményei. Egy májusi péntek délutánon kérdeztük a Városligetben sétálókat arról, hogy mit gondolnak a Ligetről.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.05.12.
Módosítva: 2024.05.12.
városliget liget budapest projekt család zöldövezet

Május 11-én a KRESZ-park megnyitásával újabb mérföldkőhöz érkezett a Városliget felújítása. Az állami beruházással megvalósuló Liget Budapest Projekt keretében a kormány eddig 270 milliárd forintot költött a 100 hektáros fővárosi terület fejlesztésére és zöldítésére.

Május 11-től látogatható a Városligetben a teljesen felújított KRESZ-pálya Fotó: Máté Krisztián/Metropol

Azt, hogy miként hasznosultak ezek a milliárdok, ki más mondhatná meg jobban, mint azok, akiknek készült? Szóval egy májusi péntek délutánon kimentünk a Városligetbe, hogy ott megkérdezzük az embereket. 

Messziről megpillantunk egy idős hölgyet, akit már csak azért sem nehéz észrevenni, mert látványosan rácsodálkozik mindenre maga körül.

Nagyon szép a sokféle játszóeszköz, meg edzőeszköz. Nagyon klassz, nekem tetszik!

 – mondja Éva. Hozzáteszi, hogy ma jött Budapestre, látogatóba. Korábban érkezett, de már órák óta a Városligetben sétálgat, mert annyira lenyűgözte.

Ligetvédők
A Nagyjátszótéren mindig sokan vannak, még sincs zsúfoltság, annyi a játéklehetőség 
Fotó: Máté Krisztián/Metropol

Tovább sétálva a parkban egy fiatalemberbe botlunk, aki a pénteki munkából hazafelé tartva megállt az édesanyjánál. Vele sétál a Ligetben és ez a zöldövezet megújulása óta már szinte hagyomány lett náluk – tudjuk meg az édesanyától.

Én már nagyon régóta itt élek, nagyon közel lakom a Városligethez és össze sem lehet hasonlítani a régi Ligetet a mostani Ligettel! Mindig tisztaság van, kulturáltak az emberek, családok jönnek újra ide, amit nagyon jó látni. Volt már, hogy a fiam későn végzett a munkával és csak sötétedés után tudtunk lejönni sétálni, de még akkor is sok emberrel találkoztunk! Szóval nagyon szép lett!

Gabi egy babakocsival és három másik gyerekkel igyekszik éppen a Liget egyik játszóterének kapujához, ahol a srácokat láthatóan már várják az ismerősök. Rohannak is befelé, Gabi pedig csak annyit mond nekünk:

Ha a gyerekeknek tetszik, akkor az szerintem jó!

A Néprajzi Múzeumnál mindig nagy élet van Fotó: Nagy Zoltán/Metropol

Ezt követően Barnabás mellé ülünk le egy padra. A fiatalember elmondja, hogy nemrég kezdett el visszajárni a Városligetbe. „Korábban nem sokszor voltam itt, de az utóbbi időben egyre gyakrabban kijövök, mert tetszik az atmoszféra, meg az, hogy mindenféle emberrel lehet itt találkozni, akik kimozdulnak kicsit a levegőre, akár csak ücsörögni, akár sportolni, akár sétálni egyet. Szóval nagyon tetszik” – mondja a fiatalember, majd gyorsan hozzáteszi:

Régen nem vonzott a Liget, ezért nem sokszor voltam itt. De most zöldebb és izgalmasabb, mint valaha!

Több mint tíz éve épül-szépül a Városliget

A 2013-ban életre hívott Liget Budapest Projekt nem borítja fel a park szerves fejlődése során kialakult egyensúlyt: a megújítását követően is 7 százalék alatt marad a Városliget beépítettsége, a zöldfelületek aránya pedig nő: az eddigiekhez képest – számos eddigi út és parkolófelület megszüntetésének és visszazöldítésének köszönhetően – több tízezer négyzetméterrel nő. Az új épületek tervezőit nemzetközi építészeti tervpályázaton választották ki. Az épületek, így a Magyar Zene Háza és az Új Néprajzi Múzeum  számos szakmai elismerést kapott, de a látogatók is imádják: a múzeum rézsútos kertjében mindig van élet, a zenei játszótér és a Magyar Zene Háza szintén nagyon népszerű, vidékről, de külföldről is a csodájára járnak. Megújultak a játszóterek, a futókör, az edzőpark, megépült a Vakok Kertje. A Liget naponta gazdag programkínálatot nyújt. Végre modern helyet kaptak a műtárgyak az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban, állandó kiállítótérnek ad otthont a Millennium Háza és a föld alá került a parkoló. Már tervezik a Magyar Innováció Házát, amiben olyan interaktív, modern kiállítás kap majd helyet, ami túlmutat egy egyszerű a technikatörténeti bemutatón és a tárgyak mellett a történeteket hozza előtérbe, szinte moziszerűen bemutatva az elmúlt korok közlekedéstechnológiai eseményeit. Az egykori Petőfi Csarnok helyén épül fel a szintén világviszonylatban is korszerű Új Nemzeti Galéria.

Nézd meg a Ligetben készült videónkat!

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás