37 fokos pusztító hőséggel kezdődik az idei tanév

A tanévkezdés minden évben hatalmas kihívás, ám az ideit a durva hőség teszi még elviselhetetlenebbé...



Megosztás
Szerző: H.N.ZS.
Létrehozva: 2024.09.01.
Módosítva: 2024.09.01.
hőség tanévkezdés hőségriadó kánikula

Véget ért a hónapokig tartó nyári vakáció, ám az országot sújtó trópusi kánikula egyelőre nem akar enyhülni. Szeptember 2-án országszerte megkezdődik a 2024–25-ös tanév, mely a szokásos szeptemberi fejetlenség és dugók mellett hőségriadóval keseríti meg a lakosság életét... A hőségriadót egészen csütörtökig meghosszabbították, úgyhogy igen meleg hetünk lesz.

Iskolakezdés_01_UZS
Brutális forróságban kezdődik meg az idei tanév Fotó: MW-archív

Ritkán fordul elő hazánkban, hogy szeptember első napjaiban 35-37 fokos hőség van, de idén bizony ebben a pokoli hőségben csengetnek be. Az iskolakezdés már önmagában is valóságos tortúra az egész lakosság számára, de ebben a melegben mindenki apokalipszisre számít. Szeptember 2-án megtelnek az utak és a tömegközlekedési eszközök frusztrált szülőkkel, akik munka előtt próbálják meg eljuttatni csemetéiket az iskolába, óvodába, ami miatt aztán mindenhol túltömött buszokra és dugókra lehet számítani, amit a kánikula tesz majd még elviselhetetlenebbé. Jönnek az ilyenkor szokásos óriási dugók, és az útlezárások sem szűnnek meg. Ráadásul, mint megírtuk, sok fővárosi buszjáraton nem működik a klíma és az ablakok sem nyílnak a rekkenő hőségben. Jellemzően a külső kerületekben élők szaunázhatnak. A 3-as metrón pedig 34 fokot mértünk…

Néhány tippel segítünk, ha te is csak túl akarod élni ezt a napot!

Outdoor,Summer,Portrait,Of,Cute,Hait,Colored,Girl,Suffering,Summer
Senkinek sem lesz könnyű átvészelni ezeket a forró napokat Fotó: Alex and Maria photo

A szokatlan szeptemberi hőség a gyerekeket, a felnőtteket és az időseket is kikészíti, de a jó hír, hogy semmi sem tart örökké, így ez sem. Ha szeretnéd fitten átvészelni ezeket a napokat, nincs más dolgod, mint betartani a legfontosabb tudnivalókat hőség idején. Máris mutatjuk mik azok! Az első és legfontosabb a megfelelő folyadékbevitel, így érdemes minden családtag táskájába egy kulacsot tenni, és azt a nap folyamán többször megtölteni és tartalmát elfogyasztani. Az sem mindegy, hogy mit viselsz ebben a forróságban. Ilyenkor a világos, könnyű, izzadságot jól elvezető anyagok a legszerencsésebbek, így érdemes öltözni és a gyereknek is ilyet célszerű előkészíteni. Persze a folyadék nem minden, ráadásul azt sem érdemes túlzásba vinni, hiszen elveheti az étvágyat. A fő étkezések mellett muszáj köztes étkezéseket is bevetni, hiszen a szervezetnek komoly erőpróba megbirkózni a sivatagi hőséggel. Érdemes a gyerekeknek és a felnőtteknek is olyan finomságokat bepakolni a táskába, amit bárhol és bármikor könnyen be tudnak kapni: ilyen lehet egy szelet müzli, egy banán vagy épp egy gyümölcspüré.

DSC_5310
A gyerekek biztonságáért a pedagógusok felelnek Fotó: Hüvösi Csaba/MW-archív

Ha sokat tartózkodsz napon, mindenképp tegyél a fejedre kalapot, és kend be magad naptejjel, de a gyerek táskájából se felejtsd ki, mert ők biztosan sokat lesznek az udvaron az első napokban. Persze, ha lehetőséged van rá, inkább keresd az árnyékos helyeket, és hívd fel erre a lurkó figyelmét is, például úgy, hogy reggel is az árnyékos oldalon sétáltok el az iskolába. Az ilyen tikkasztó hőségben az egyik legfontosabb szabály, hogy amennyire lehet, kíméld magad, így semmiképp ne most akard lefutni a maratont, és a gyerek se most fussa körbe végtelenítve az iskolaudvart. Természetesen a suliban a gyerekek biztonságáért ilyenkor első sorban a pedagógusok felelnek, akik legjobb tudásuk szerint igyekeznek majd levezetni a gyerekek felesleges energiáit, ahelyett, hogy hagynák őket egész nap rohangálni. A sikeres tanévkezdéshez a gyerekek biztonsága mellett elengedhetetlen a szülők és a pedagógusok egészsége is, így ezekben a meleg napokban mindenki próbálja meg elkerülni a stresszt, a szervezet túlhajszolását és mindenképp tartsa be a fent leírt tippeket.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás