Az evés utáni böfögés súlyos egészségügyi problémák jele lehet

Jobb, ha ezekre a jelekre odafigyelsz.



Megosztás
Szerző: L.A.
Létrehozva: 2024.09.13.
böfögés betegség orvos

Néha az, hogy böfög valaki vagy szellent, teljesen természetes dolog, segíti a normális emésztést. De ez mikor adhat aggodalomra okot?

Illusztráció / Fotó: Pixabay

A jó hír az, hogy az étkezés utáni böfögés semmiképpen sem a rossz egészségi állapot jele, és rengeteg oka van annak, hogy miért történik. Lehet, hogy lenyeltél egy kis levegőt, vagy túl gyorsan ettél. Ez a test reakciója arra, hogy a felesleges levegőt kiszorítsa az emésztőrendszerből. A túlzott böfögés azonban nem jó jel, főleg ha más panaszokkal társul.

Milyen egészségügyi problémák okozhatnak túlzott böfögést?

Dr. Alison Schneider gasztroenterológus elmondta, hogy ha túl sokszor (négynél többször) böfög valaki egyszerre, érdemes orvoshoz menni.

Nagyobb a valószínűsége annak, hogy levegőt nyelsz és attól van, vagy szénsavasat ittál, rágógumiztál. Ha azonban más tünetekkel párosul, mint például gyomorfájás, bélproblémák, gyomorégés vagy puffadás, akkor itt az ideje, hogy felkeresed a háziorvosodat.

Ha a böfögésmaraton mellett gyomorégés is jelentkezik, akkor nyelőcső-refluxbetegség lehet a háttérben. A másik betegség, amit jelezhet, a gyomorhurut.

A gyomorhurut fájdalommal vagy kellemetlen érzéssel járhat a has felső részén, étkezés után teltségérzettel, hányingerrel, hányással és étvágytalansággal jár

– mondta dr. Schneider.

Puffadás, gázok, hasi fájdalom, hasmenés vagy székrekedés az irritábilisbél-szindróma jelei is lehetnek – írja a LadBible.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás