Kiderült, hány cukros üdítőt lehet büntetlenül meginni hetente – efölött tönkretesszük a szívünket!

Arra is fény derült, hogy a rendszeresen vagy alkalmanként sportolók ihatnak-e többet. Mutatjuk, hány cukros üdítő fér bele hetente a kutatók szerint anélkül, hogy ártanánk a szívünknek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.13.
Módosítva: 2024.09.13.
üdítő kockázat szív

Sokan reménykednek abban, hogy egy kis testmozgással kompenzálni tudják az egészségtelen táplálkozás negatív hatásait, például ha túl sok cukros üdítőt isznak. Egyáltalán mennyi a túl sok, és mit tesz a testünkkel ez a mennyiség? Íme a válaszok!

Kiderült, hol tárolják otthon a repontos termékeket a családok /üdítő
Mutatjuk, hány cukros üdítő fér bele hetente. Fotó: Kisalföld / Rákóczy Ádám

Évtizedekig vizsgálódtak a kutatók

Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálatának (NHS) kutatásában egy 100 000 felnőttből álló csoportot követtek nyomon 30 éven keresztül, és megállapították, hogy nagyobb a szív- és érrendszeri problémák kockázata azoknál, akik egy bizonyos mennyiségnél több cukros üdítőt isznak hetente.

Mennyi cukros üdítő nem jelent még gondot?

A kutatásban részt vevők közül sokkal nagyobb valószínűséggel lett szívproblémája azoknak, akik hetente legalább kétszer fogyasztottak cukros italokat. Vagyis heti két üdítő alatt van a mérce, ha nem akarjuk tönkretenni a szívünket.

Aki sokat mozog, sportol, ihat többet?

A tanulmány szerint önmagában a mozgás nem képes ellensúlyozni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának magas kockázatát, amit a cukorral édesített italok fogyasztása jelent. Még akkor sem, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt heti 150 percet mozog valaki. Ez persze nem azt jelenti, hogy felesleges sportolni, a fizikai aktivitás ugyanis legalább a felére csökkenti a cukorral édesített italokhoz kapcsolódó kardiovaszkuláris kockázatot, de nem szünteti meg teljesen!

És mi a helyzet a cukormentes üdítőkkel, abból lehet többet inni?

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a cukor édesítőszerekkel való helyettesítése, vagyis az áttérés a cukros üdítőkről a cukormentes változatokra kisebb mértékben ugyan, de szintén megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Egészségi szempontból tehát a legjobb továbbra is a vízivás és a testmozgás kombinációja, a cukormentes italok fogyasztása maximum a „kisebbik rossz” a cukros üdítők választásához képest – számolt be a kutatás eredményeiről a Rizikométer.

A szívbetegségeken kívül a cukros italokat a közelmúltban összefüggésbe hozták a rák kockázatának növekedésével, sőt a halálozás kockázatával is – írja a foodnavigator.hu. Vagyis minél kevesebb ilyet fogyasszunk, és próbáljuk tartani a WHO napi cukorbeviteli irányelvét, ami 37,5 g/nap a férfiaknál, 25 g/nap a nőknél, annál kisebb valószínűséggel kockáztatjuk az egészségünket. Összehasonlításképp, egy 3,3 dl üdítőben nagyjából pont ennyi cukor van.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás