Becsengettek: kezdődik a 2024/25-ös tanév, mutatjuk, milyen lesz!

Mikor lesz az első szünet a közoktatásban és meddig tart a félév a szakképzésben tanulóknak? Ilyen lesz a most induló tanév, ami a szüneteket illeti!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.02.
Módosítva: 2024.09.02.
ez lesz ma iskola őszi szünet

Kezdődik egy újabb tanév

A 2024/2025-ös tanév első tanítási napja szeptember 2-án, azaz ma van, az utolsó tanítási napja pedig 2025. június 20-án, pénteken lesz. Az első szünetre nem kell sokat várni: az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. október 25., péntek lesz, a szünet utáni első tanítási nap pedig november 4-e. Lesz még téli szünet is december 20-tól 2025. január 6-ig, tavaszi szünet 2025. április 16.–április 28-ig, valamint nyári szünet is. Az utolsó tanítási nap a középfokú iskolákban 2025. április 30. (szerda), a két évfolyamos részszakmára való felkészítést folytató szakiskolákban 2025. május 30. (péntek) lesz.

A szakképzésben részt vevők számára pedig a következőképp alakul a tanév:

  • első tanítási nap 2024. szeptember 2.,
  • utolsó tanítási nap 2025. június 13., az utolsó évfolyamon pedig 2025. május 2.,
  • az őszi szünet 2024. október 28-tól (hétfő) 2024. október 31-ig (csütörtök),
  • a téli szünet 2024. december 23-tól (hétfőtől) 2025. január 3-ig (péntekig),
  • a tavaszi szünet pedig 2025. április 17-től (csütörtöktől) 2025. április 25-ig (péntekig) tart majd.
  • a tanítási év első féléve 2025. január 17-éig tart majd.
Child,Going,To,School.,Boy,And,Girl,Holding,Books,And
Több ezer tanuló ül be ma ismét az iskolapadba – Fotó: FamVeld

Az őszi időnek nyoma sincs

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint hétfőn az iskolakezdéskor is strandidő várható, a hőmérséklet elérheti a 35-37 fokot is! Napközben sok napsütésre számíthatunk, csapadék továbbra sem várható.

Indulnak a bontási munkálatok Józsefvárosban

Szeptember 2-án elindul a Magyar Rádió egykori épületeinek bontása, amely egészen 2025 márciusáig tart. A Pázmány Campus építéséne, illetve a Magyar Rádió egykori épületeinek bontása Magyarország egyik legnagyobb beruházása és az elmúlt 35 év legnagyobb iskolaépítése – közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM).

Mától élesednek a traffipaxok Óbudán

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata tekintettel a kerületben tapasztalható gyorshajtásokra, a balesetek megelőzése és a kerületben élők nyugalmának biztosítása érdekében összesen 9 helyszínen 10 db traffibox telepítését vállalta. Az első ütemben 5 helyszínen történt meg a telepítés, a további helyszíneken a telepítés várhatóan 2024 év végéig fog reálisan megtörténni. Szeptember 2-től, vagyis mától pedig indulnak is a mérések az alábbi pontokon:

  • 11-es út – Hadriánus u. kereszteződés
  • 11-es út – Mátyás király u. kereszteződés
  • Nánási út – Vitorla u. kereszteződés
  • 11-es út – Kaszásdűlő
  • Királyok útja 170., 1039 (Piroska utca kereszteződés)

Mától újra lehet igényelni bölcsődei támogatást

Mától újra lehet támogatást igényelni a bölcsődei térítési díjhoz. A korábban hasonló néven futó támogatáshoz képest az új rendszerben azok a szülők is igénybe vehetik a támogatást, akik gyermeküket önkormányzati fenntartású bölcsődében helyezik el, valamint továbbra is jogosultak a támogatásra azok, akiknek gyermekei minibölcsődét, családi bölcsődét, munkahelyi bölcsődét vagy napközbeni gyermekfelügyeletet vesznek igénybe. További változás, hogy az új bölcsődei támogatást az a munkába álló vagy munkába visszatérő, bölcsődei ellátásra jogosult gyermeket nevelő szülő igényelheti, akinek állandó lakóhelyének címe, vagy ha tartózkodási hellyel rendelkezik, tartózkodási helyének címe a kevésbé fejlett régiók területén van. Ilyen régiónak számít Pest, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld és a Dél-Alföld. A támogatás összege gyermekenként legfeljebb havi 50-65 000 Ft lehet, az igénylést pedig itt lehet beadni.

Ezen a napon ért véget a II. világháború

1945. szeptember másodikán a Missouri amerikai hadihajó fedélzetén aláírták a japánok és az amerikaiak a békéről szóló nyilatkozatot. Ezzel a szövetségesek győzelmével véget ért az 50 milliós emberáldozatot követelő II. világháború. 1951. szeptember 8-án pedig 48 állam békeszerződést kötött Japánnal San Franciscóban.

51 éve hunyt el A Gyűrűk Ura szerzője

John Ronald Reuel Tolkien (J. R. R. Tolkien) angol nyelv- és irodalomtörténész, filológus, regényíró, az Oxfordi Egyetem angolszász nyelv professzora 1973. szeptember másodikán hunyt el. A tudományos életen kívül Tolkient a modern fantasy atyjaként említik, leggyakrabban A Gyűrűk Ura, valamint az ezt megelőző A babó (A hobbit) szerzőjeként ismerik. A regénysorozathoz tartozik még Középfölde eredetével és történelmével foglalkozó könyve, A szilmarilok is. Kevéssé ismert művei közé tartoznak A sonkádi Egyed gazda, A Wootoni kovácsmester, a Bombadil Toma kalandjai, valamint a Kóborló és a varázsló című művek, melyek már-már átütik a mese és a fantasy határát.

Buda visszafoglalásának évfordulója is ma van

1686-ban ezen a napon szorították vissza a magyarok a törököket orosz, bajor és szász segítséggel, így 145 év után ismét szabaddá vált Buda. A kiűzést végrehajtó Szent Liga XI. Ince pápa kezdeményezésére jött létre, és tagjai voltak a Habsburg Birodalom, Lengyelország, Velence és a brandenburgi választófejedelem zsoldosai is.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás