Árvíz: így változik a tömegközlekedés

Karácsony Gergely főpolgármesternél pattog a labda: Szentkirályi Alexandra a BKK - járatok ingyenessé tételét kérte azokra a napokra, amikor az árvíz tetőzik Budapestnél.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.09.18.
Duna árvíz közlekedés Szentkirályi Alexandra Budapest

A várhatóan hétvégén, 860 centinél tetőző árvíz és védelmi munkálatok miatt több BKK-járat nem közlekedik teljes útvonalon, de a rakpart lezárása is megterheli Budapest közlekedését. Szentkirályi Alexandra, a főváros Fidesz-KDNP frakcióvezetője ezért a torlódások elkerülése érdekében felszólította Karácsony Gergely főpolgármestert az azonnali cselekvésre.

árvíz
Árvíz:  Szentkirályi Alexandra maga is részt vett a védekezési munkákban, a Római-parton töltötte a homokzsákokat / Fotó: Facebook

Az árvíz miatt le kellett zárni a rakpartokat, emiatt lelassult a közlekedés Budapesten. Kérjük Karácsony Gergely főpolgármestert, tegye lehetővé, hogy a BKK járatait mindenki ingyenesen használhassa a rakpart lezárása idejére, ezzel ösztönözve az autósokat, hogy a közösségi közlekedést válasszák

– írta közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra. A fővárosi politikus egyébként Óbudán segített a gátépítésben, akkor arra kérte a budapestieket, csatlakozzanak az önkéntesekhez ott, ahol erre szükség van. Mint ismert, a Duna egy nap alatt egy métert emelkedett, így kétség sem fér hozzá, hogy az évtized eddigi legnagyobb árvízével néz szembe Budapest.

Szentkirályi videóját itt nézheted meg:

 

Mint ismert, Karácsony Gergely főpolgármester a Duna vízszintjének gyors emelkedése miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapest valamennyi árvízvédelmi szakaszán. Az árhullám miatti korlátozások a közösségi közlekedést is érintik. Mint legutóbb mondta:

Budapest felkészült az árhullám tetőzésére. Szakembereink hamarosan elkészülnek a földgáttal a Rómain, épül a mobilgát a Dagálynál, homokzsákokkal védjük a Margitszigetet, biztosítjuk az ivóvízellátást mindenkinek, stabil a szennyvízelvezetés és a szennyvíztisztítás a városban, a közlekedésben számos, gyakran kényelmetlen, de szükségszerű változás szolgálja a budapestiek biztonságát és az árvízi védekezést

Árvíz: A gyógyfürdők is veszélybe kerültek, a Palatinus bezárt

A Margitsziget lezárásával egyidejűleg minden bezárt, így a Palatinus fürdő sem látogatható az árvíz levonulásáig. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. már a hétvégén megkezdte a fürdő eszközeinek áthelyezését. A mintegy 10 hektáros területen egész napos felügyeletet tartanak, figyelve a strand területén az esetleges buzgárok kialakulását, őrizve a kutak és medencék állapotát a víz levonulásáig. Ehhez a Fővárosi Csatornázási Művek által szállított 75 köbméternyi homokból már összekészítettek több mint 4 ezer homokzsákot, amelyeket a kritikus helyeken azonnal fel tudnak használni.

Budapest: Az árvíz miatt több vonalon nem közlekednek járatok

A Duna vízállása napról napra emelkedik, ezért korlátozták a rakpartok és az azok környezetében közlekedő járatok forgalmát, a Margitszigetet pedig lezárták a BKK-járatok elől. Lezárták továbbá a H5 HÉV alagúti szakaszát, ezért a HÉV nem hajt be a Batthyány téri végállomására, és a Margit hídnál is a felszínen kialakított ideiglenes végállomásnál lehet csak fel-, illetve leszállni. A következő napokban a Batthyány téren és a Margit hídnál a HÉV-aluljáró lépcsőinél homokzsákokat helyeznek el, ezért azokat nem lehet majd használni. 

  • A 2,2B, 23-as villamosok sem járnak végig a megszokott útvonalon: a villamosok két szakaszon közlekednek majd. A Jászai Mari tér felől csak a Széchenyi István térig, Dél-Pest felől pedig csak a Március 15. térig. A Széchenyi István tér és a Március 15. tér közötti szakaszon nem jár villamos és pótlóbusz sem közlekedik a BKK tájékoztatása szerint.
  • A 4-es és 6-os villamos nem áll meg a Margitsziget/Margit híd megállóhelyen.
  • A 15-ös buszok terelve közlekednek: nem érintik a Dorottya utca (Vörösmarty tér) megállót, helyette az Apáczai Csere János utcában a Wekerle Sándor utcánál lehet fel- és leszállni.
  • A 26-os buszok a Margitsziget lezárása miatt, nem közlekednek.
  • A 34-es autóbusz a 134-es busz útvonalán (Czetz János utca–Mátyás király út–Batthyány utca) közlekedik, ezért nem érinti a Békásmegyer és a Rómaifürdő közötti megállókat. 
  • Ugyanez vonatkozik a 934-es éjszakai járatra, amely nem áll meg a Békásmegyer H és a Római úti lakótelep, Varsa utca közötti szakaszon.

Orbán Viktor: Megcsináljuk!

Magas vízszint ellen kell védekezni, de ez nem jelent új, eddig ismeretlen feladatot, ugyanis nem dönt rekordot a vízszint magassága. Korábban is sikerült megküzdeni az árvízzel, ez most sem lesz lehetetlen – fogalmazott a miniszterelnök szerda reggeli tájékoztatóján.

Látom a védekezésben résztvevőket, ellenőrzöm a munkájukat, és azt kell, hogy mondjam: magabiztosak és higgadtak

- árulta el Orbán Viktor. Mint fogalmazott: "Működnek az állami és önkormányzati védelmi rendszerek, meg fogjuk csinálni!

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás