Egy tűt nem lehet leejteni, annyian vannak a belvárosi gyerekparadicsomban

Hihetetlen népszerű Belváros negyedik klímatudatos játszótere.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.08.10.
belváros önkormányzat szabadság tér kockavár csőcsúszda játszótér

Akadálymentes és mozgásfejlesztő játszóeszközök, felújított kisvasút, négy új fa, 8500 évelő növény, gyep, vadiúj kockavár csőcsúszdával, homokozó, hinták, na és a kismotorpálya. Mi is kellhet még a gyerekőcök önfeledt boldogságához? Úgy tűnik semmi, hiszen állandó „telt ház” van a nemrég teljes ráncfelvarráson átesett Szabadság téri játszótéren. Ez a negyedik gyerekparadicsom a sorban, amit Belváros Önkormányzata az elmúlt két évben klímatudatos elvek mentén felújított. 

A megnyitása óta telt házas a Szabadság téri játszótér (Fotó: Belváros Önkormányzata)

Idén a belvárosi szülők kezdeményezésére és javaslatai alapján kezdett bele a Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester vezette belvárosi önkormányzat a Szabadság téri játszótér felújításába. Tavaly ugyanis a fővárosi tulajdonú tér már annyira elhanyagolttá vált, hogy köztisztasági problémákat észleltek a családok. Előfordult olyan is, hogy a csemeték emberi ürüléket voltak kénytelenek kerülgetni. A szülők például emiatt fordultak a kerületi önkormányzathoz segítséget kérve, miután Karácsony Gergelyékben az addig tapasztalt állapotok miatt már nem bíztak. Úgy tűnik, jól tették, hiszen a teljesen felújított játszóteret azóta már birtokba is vehették, mondhatni ki sem lehet „robbantani” onnan a gyerkőcöket.

Önfeledt boldogság és gyerekzsivaly tölti be a frissen felújított teret (Fotó: Belváros Önkormányzata)

Itt nincs lehetetlen a csemeték számára

Az új gyerekparadicsom zárhatóvá vált, a korábban is itt lévő, népszerű játszóeszközök egy részét „megfiatalították”, de számos új elemmel is bővítették a játszóteret. 

A gyerekek már nemcsak a felújított kisvonatot nyúzhatják, hanem akár egy csúszdával egybekötött kockavárban is játszhatnak. Ha ez már uncsivá vált, akkor jöhetnek a hinták, amiből rögtön háromféle is van. Aztán jöhet mondjuk egy ugráló maraton, a trambulinon, aztán egy kis „közelharc” a lapátért az akadálymentes és napvitorlával árnyékolt homokozóban. Ennek létrehozásához az újrahasznosítás jegyében a korábbi játszótér gumiburkolatát is felhasználta a Belváros. Mindemellett számos olyan elemet is elhelyeztek, amelyek fogyatékkal élő vagy mozgásukban korlátozott gyerekek számára is kiválóan használható, így biztosítva az önfeledt és közös játék örömét. 

A negyedik klímatudatosan felújított játszótér

A Szabadság téri játszótér a negyedik olyan játszótér, amely klímatudatos ráncfelvarráson esik át. Belváros Önkormányzata a tőle már megszokott módon itt is kiemelt figyelmet fordított a fák, növények védelmére. A növények vízutánpótlásáról gyökéröntöző berendezés gondoskodik. A korábbi cserjéket újraültették, illetve a már meglévő fák közül volt olyan, amelyik alatt talajt cseréltek, hogy jobban fejlődjön. A játszótéren ma már több mint húsz fa áll, négyet a felújítás során ültettek el, ahogyan 9020 évelőt is ekkor telepítettek. A zöldfelület méretét pedig közel 900 négyzetméterre növelték. A játszótéren helyet kapott még egy, a vizét helyben szikkasztó ivókút, tíz pad, valamint négy új hulladékgyűjtő. Az első klímatudatos gyerekparadicsom a Bástya utcai volt, ezt 2022-ben hozta létre Belváros Önkormányzata. 

Ímw a Bástya utcai esővédett és lebegő sportpályával ellátott játszótér (Fotó: Metropol/Máté Krisztián)

Itt a 4%-os zöldfelületből varázsoltunk 54%-os felületet, 23 nagy méretű fát ültettünk el, és az utcán is még 7 darabot. Ezen felül bokorcserjék és egyéb évelők, és örökzöldek, illetve új gyepfelület található itt a Bástya utcai parkban. Ami még nagyon fontos és egyedülálló Magyarországon, hogy nem csak a zöld-, hanem a kék szemlélet is átjárja a telket. Esővíztartályok vannak a földben és fúrt kutunk is van, ezek szolgálják az öntözést

– mondta el Szentgyörgyvölgyi Péter.

Közkedvenc a Kufli figurákkal tarkított játszótér (Fotó: Metropol)

A fővárostól szintén önként átvállalt feladatként korszerűsítették a Hild téri játszóteret, amelyet megváltozott képességű gyerekek is használhatnak. A Dániel András nagy sikerű Kuflik mesesorozatának szereplőivel benépesített játszótér akadálymentes, a kék- és zöldszemléletet egyaránt ötvöző park esővizet helyben megtartó rendszerrel és fúrt kúttal is rendelkezik. Belváros emellett megújította a Tesz-Vesz Óvodát is, amelyben 20 fő befogadására alkalmas sószobát és 70 négyzetméteres játszóházat építettek trambulinnal és kihívásokkal teli mászófallal. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás