Belváros: Furcsa helyek tűntek fel, így építenek közösséget

Felesleges könyved van? Adományozd a három belvárosi közösségi könyvtár valamelyikének, és ha már arra jársz, például a Honvéd téri parkban, egyúttal olvass is egy kicsit a zöld környezetben!



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.07.27.
Módosítva: 2024.07.29.
Közösségi könyvtár Károlyi-kert belváros önkormányzat olvasás park

"Végtelen öröm, hogy szüleink és nagyszüleink könyvei immáron újabb emberek kezében kezdhetnek új életet. Köszönöm, hogy odaadhattam és hogy vannak ezek a polcok. A többi könyvet is levisszük a Károlyi-kerti polcra, mert valószínűleg már megfogyatkozott a májusi adomány" – írja egy kommentelő, aki a belvárosi közösségi könyvtár lelkes olvasója és egyben adományozója is. Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester a közösségi oldalán számolt be arról, hogy már három ingyenes könyvtár várja azokat az olvasókat az V. kerület parkjaiban, akik kellemes környezetben lapoznák fel a köteteket.

karoly kert
A könyvtár egész nap üzemel, a mellette lévő automatából zsebkönyvek is beszerezhetőek a Károlyi kertben Fotó: BS

Úgy fest, Belváros önkormányzata nemcsak a klímatudatos zöldítés terén számít éllovasnak, a fideszes városvezetés arra is gondol, hogy a pihenni vágyók szellemileg is felfrissülhessenek. Már három parkban, a Hild téren, a Károlyi-kertben és a Honvéd téri parkban is található közösségi könyvtár, amelyet előszeretettel használnak a járókelők. A polcokon minden korosztály talál magának érdekes kötetet, az önkormányzat célja pedig az a programmal, hogy közelebb hozza az olvasás élményét az emberekhez és elérhetővé tegyen könyveket azoknak is, akik esetleg nem tudják megvenni maguknak azt. Annak, aki kedvet kap olvasni, csupán két dologra kell figyelnie: a könyvek sértetlen állapotának megőrzésére és arra, hogy az olvasás végén visszategye a kötetet a polcra.

A közösségi könyvtár arra szolgál, hogy az ott kihelyezett könyveket a parkban pihenők „kikölcsönözzék”, vagyis ott tartózkodásuk idején olvassák. Belváros önkormányzata az elsők között hozott létre olyan könyvtárat, ahová egyébként megunt köteteket is lehet vinni, ha már otthon nincs szükség rá. 

honved teri park
Folyamatosan bővül a kínálat a Honvéd téri parkban lévő könyvtárban Fotó: BS

A belvárosiak nemcsak örömmel használják, hanem fejlesztik is az olvasnivalókkal teli könyvespolcokat. Legutóbb lakossági javaslatra magasabb lábakon álló és az időjárásnak is jobban ellenálló szerkezetűre cseréltük a szekrényeket, valamint szintén lakossági felajánlásnak köszönhetően tovább gyarapodott a könyvállomány

– írta közösségi oldalán Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester.

Hild tér
A Hild teret a közelmúltban újították fel, ezt követően került ki a kis közösségi könyvtár is Fotó: BS

0-24 órás könyvkölcsönző automata

A közösségi könyvtárat például a Károlyi-kertben Poket zsebkönyv automata egészíti ki, de Budapesten először a Belvárosban létesítettek non-stop könyvkölcsönző automatát is. Az Országos Széchényi Könyvtár jóvoltából igazi kuriózumnak számító kölcsönző, azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Aki kedvet kapott a kipróbálásához, az Országos Idegennyelvű Könyvtár Molnár utca 11. szám épületében találja. A kerület egyébként általánosságban is támogatja az irodalmat és az olvasást.

"Polgármesterként és édesapaként is elkötelezett vagyok amellett, hogy az V. kerületben minden adott legyen az olvasás egyedülálló élményének átéléséhez"–mondta korábban Szentgyörgyvölgyi Péter. Belváros polgármestere hozzátette:"Már hagyomány az is, hogy a szeptemberi iskolakezdéshez biztosított füzetcsomagok mellé egy zsebkönyvet ajándékozunk a diákoknak".
 

s









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás