Kánikula: itt a fővárosi kamuzöldítés eredménye, felforr Budapest

Alig van fa Budapest utcáin, vadászni kell az árnyékot.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.07.09.
Módosítva: 2024.07.09.
Karácsony Gergely Belváros vízivás hőségriadó klímatudatos

Elviselhetetlen a forróság Budapesten, Karácsony Gergely kamuzöldítései miatt a még mindig betondzsungelnek számító belső részeken nappal 38 fokos hőség van, éget a nap, a betonon tojást lehetne sütni, emiatt ráadásul este sem lélegezhetnek fel a fővárosban élők. Míg a főpolgármester csak annyit tud mondani a lakosoknak, az utcán közlekedőknek, hogy igyanak vizet – mondván, egyre több az ivókút –, addig a valóban klímatudatos Belváros önkormányzata olyan előrelátó zöld és kék intézkedéseket hozott az elmúlt években, amelyek nagyban megkönnyítik az ott élők mindennapjait kánikula idején is.      

Blaha
A Blaha Lujza teret sikerült úgy felújítani, hogy az egész le van térkövezve. A fák talán egyszer majd megnőnek... / Fotó: Markovics Gábor
Blaha
Vízosztással nem találkoztunk a főváros forgalmas csomópontjain / Fotó: Markovics Gábor

Életbe lépett az országos tiszti főorvos által az ország egész területére elrendelt és péntekig tartó legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás. A főváros utcáin alig lehet megmaradni a forróság miatt. Terézvárosban a legrosszabb a helyzet, itt a legkevesebb a zöldfelület, és ivókutakból is kevés van. A főváros sem remekel, az ígéretek ellenére nem lettek zöldebbek Budapest utcái. Pedig Karácsony Gergely 2019-ben még – szó szerint is – fűt-fát ígért. Aztán ebből se lett semmi. 

nyugati
A Belváros kezelésében lévő Erzsébet téren szívesen frissülnek fel a járókelők, és árnyékot is találnak / Fotó: BS

Karácsony Gergely kihirdette ugyan a klímavészhelyzetet – ehhez csak egy darab papírt kellett aláírnia –, a gyakorlatban azonban nem sok minden történt annak érdekében, hogy a hőség elviselhetőbb legyen a városlakók számára. Vadászni kell az árnyékot a központi városrészekben – kivéve a Belvárost, ahol a kerület gondoskodik zöldfelületekről, parkokról és a Városligetről, ami kormányzati kezelésben van.

nyugati
34 fok volt a Nyugatinál hétfőn kora délután. Lesz itt még melegebb is... / Fotó: BS

Az FKF ugyan locsolja az utakat és a Városháza parkban felállítottak egy párakaput, a főpolgármester annyit tesz, hogy videón hirdeti a vízivás fontosságát és arra büszke, hogy néhány köztéri ivókutat létesítettek. A belvárosi önkormányzat viszont előrelátó módon, évekkel ezelőtt elkezdte azokat a klímatudatos zöld- és kékszemléletű fejlesztéseket, amelyek már napjaink forróságát is komolyan és a legmodernebb technológiával enyhítik. Emellett a fővárosi útlocsoláson felül maga is rendel további útlocsolást, nem beszélve a számtalan párakapuról, kútról és árnyékot adó fáról, amelyet telepíttetett az elmúlt években.

A Belvárosban figyelmet fordítunk rá, hogy a nagy melegben is mindenki számára lehetőséget biztosítsunk a felfrissülésre. Az elmúlt években elvégzett rengeteg zöldítés, fásítás és parkosítás mellett kerületszerte beindítottuk a párakapukat, ivókutakat és szökőkutakat is, hogy ezzel is segítsük a rekreációt

– írta közösségi oldalán Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester. Belváros Önkormányzata 2014 óta több mint 600 fát ültetett el, Magyarországon elsőként használtak gyökércellarendszert vagy Stockholm-módszert az ültetések során, ezek pedig az árnyékot adó fák életminőségét és élethosszát is növelik

Párakapu a Ferenciek terén, aki csak tud, átsétál alatta / Fotó: BS

Emellett 13 zöld buszvárót létesítettek, melyek hozzájárulnak a városi hőszigethatás csökkentéséhez, kedvezően befolyásolják a mikroklímát, javítják a levegőminőséget, de szerepük van a por- és légnemű anyagok megkötésében, azaz mini klímaszigetekként funkcionálnak a Belvárosban. 

Hasznos lehet a belvárosi minta többi kerület számára is / Fotó: V. kerület, Polgármesteri Hivatal

Zöld- és kékszemléletű, klímatudatos megoldásokkal végzik a kerületi fejlesztéseket. A háztetőről ciszternába gyűjtik az esővizet, amely a fák és növényzet öntözésére is használhatók. Fúrt kutakat létesítettek a fák és a növényzet öntözésére, hogy ahol lehet, ne az értékes ivóvizet használják a locsolásra.  

Be kellene íratni egy belvárosi tanfolyamra a fővárosi „környezetvédőket” és „tájépítészeket”!

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás