Te is szeretsz a vécén mobilozni? Vigyázz, ez a veszély leselkedik rád!

Egy angol orvos rámutatott korunk legújabb veszélyére: akár komoly egészségügyi problémát is eredményezhet, ha a vécén ülve belefeledkezel a mobilodon a hírfolyam vagy a TikTok görgetésébe. A vécén eltöltött hosszú percekért nagy árat fizethetsz.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.08.26.
Módosítva: 2024.08.26.
WC egészség higiénia

Te is magaddal viszed a telefonod a slozira? Ne szégyelld, sokan vannak így, de nem árt tudnod, hogy miközben válaszolsz a természet hívására és belefeledkezel a közösségi média végtelen hír- és videófolyamába, veszélynek teszed ki magad. A LADbible brit portál szerint megdöbbentő, hogy milyen veszélyei vannak annak, ha túlságosan belefeledkezel a Facebook, az Instagram és a TikTok görgetésébe vagy egy-egy jó könyv lapozgatásába, miközben a jól megérdemelt „énidődet” töltöd ott, ahová a király is gyalog jár. Itt legalább nem zavar senki, de…

wc aranyér egészség
Ha szeretsz hosszú perceket eltölteni a vécén, miközben a nagydolgod intézed, egészségügyi kockázatnak teszed ki magad  Fotó: Sora Shimazaki / Pexels (illusztráció)

Ha ugyanis rendszeresen túl hosszú időt töltesz a vécén ülve, az aranyér kialakulásához vezethet. Akiknek volt már ezzel a kellemetlenséggel dolguk, azok tudják, milyen fájdalommal és kényelmetlenségekkel – a teljesség igénye nélkül viszketéssel, irritációval és alkalmankénti vérzéssel – jár ez. Márpedig mindezt nagyban elősegíti, ha túl hosszú ideig trónolsz az árnyékszéken. A brit portál idézett egy gasztroenterológust is a témával kapcsolatban. Dr. David L. Schwarzbaum elárulta, hogy az aranyér a végbél alsó részén és a végbélnyílásban eltömődött erek eredménye.

Bár mindenkinek vannak ilyen erei, csak akkor beszélhetünk aranyérről, ha ezek megnagyobbodnak vagy begyulladnak, ami több tényező miatt is megtörténhet. Az egyik gyakori ok az, hogy huzamosabb ideig ül valaki a vécén. Amikor ugyanis az ember feneke a vécéülőke terében van, a vér a legalacsonyabb ponton összegyűlik, és megnövekedett nyomást okoz a végbélnyílás ereiben.

Szerencsére dr. Schwarzbaum elárulta azt is, hogy mi az az időkorlát, amin belül letudva a nagydolgot nem kell efféle kellemetlenségektől tartani.

Általában azt javaslom, hogy a székletürítést legfeljebb 10-15 percre korlátozzák, hogy csökkentsék az aranyér kockázatát. Gyakran tanácsolom a pácienseimnek, hogy amikor vécére mennek, kerüljék a megerőltetést is, ami szintén növelheti az aranyér kialakulásának a kockázatát. Ha nem tudnak 15 perc alatt megkönnyebbülni, akkor próbálják meg ezt egy későbbi időpontban.

Az aranyér elkerülésére nemcsak a vécéhasználat korlátozása a megoldás, hanem a rendszeres, ám nem megerőltető mozgás: túrázás, futás, úszás, labdajátékok és más hasonló sport. Ám a nehéz súlyok emelgetése szintén nyomást helyez a medencére, úgyhogy az sem tanácsos. Ha valaki mégis észleli magán az aranyér tüneteit, legjobb, ha mielőbb orvoshoz fordul, amikor még kenőccsel, kúppal rendezhető a probléma. S ami a legjobb megelőzés: ne vidd a telefonod magaddal oda, ahová a király is gyalog (és mobil nélkül) jár!

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás