Így zuhant a repülőgép egy zuglói lakóházra – Galéria

Tudtad, hogy Budapesten is volt olyan súlyos légikatasztrófa, amit az akkori rendszer megpróbált eltitkolni? Augusztus 6-án van a 63. évfordulója a zuglói repülőgép-szerencsétlenségnek, amiben 30 ember vesztette életét. Galériánkban megnézheted a baleset helyszínén készített archív és friss képeket.



Megosztás
Szerző: Julius K.
Létrehozva: 2024.08.06.
Módosítva: 2024.08.06.
Zugló repülőgép szerencsétlenség baleset légi katasztrófa

Akik a Róna utca 224-ben (akkor Lumumba utca) lévő lakóépületben éltek több mint 60 éve, vélhetően sosem felejtik el 1961. augusztus 6-át, ami egy napfényes, nyugodt vasárnapi napnak indult. Azonban késő délután az idill hamar eltűnt, mert a Malév HA-TSA lajstrom számú repülőgépe az épületbe csapódott. A repülőgépen mindenki meghalt, de a lakóházban tartózkodók között is voltak áldozatok. Összesen harminc személy vesztette életét, ebből négy fő volt a repülőgép személyzete, huszonhárom utas, amiből hatan gyermekek voltak, illetve a zuglói ház kertjében elhunyt három fő, akik közül kettő fiatalkorú volt. A szerencsétlenséget sokan látták, hallották, ám a kor rendszere minimális tájékoztatást adott róla, pedig sokan tudni szerették volna a légi katasztrófa okát. 

Ennél több egyik lapban sem jelent meg a baleset után – Fotó: Népszabadság

Közkedvelt volt annak idején a Malév sétarepülése, ami egy különleges városnéző túra volt, melyben az apró utasszállító egy állandó útvonalon, néhány száz méterrel a város felett közlekedett. A túrát naponta többször megtette a gép.

1961. augusztus 6-án a végzetes baleset előtt már aznap az ötödik útjára indult el 15 óra 44-kor Ferihegyről. A tragédia számos ok együtteséből adódott. Elsőként a gép túlzsúfolt volt, nem is jutott mindenkinek ülőhely, mert 20 fizető utas mellett három (két nő és a szerelő szomszédjának a fia) vendég utas is a fedélzeten volt, akik a személyzet ismerősei voltak. Emellett a pilóták az egyik hölgyismerőst beengedték a pilótafülkébe, illetve a vendég fiú és a másik hölgy is a rádiótávírász helyén ült. Azaz a négyfős pilótafülkében, ahol általában a kapitány, a másodpilóta, a szerelő és a rádiótávírász tartózkodott, most egyszerre heten voltak és ebből többen nem a feladatukat látták el. Később az is kiderült, hogy a fizetős utasok sem voltak bekötve. Ezen felül a gép kapitánya és az első tisztje eltértek a menetiránytól, és vélhetően a hölgyvendégeik lenyűgözésére kunsztokat kezdtek a géppel bemutatni. Ez a földről is látszott, sok járókelő mesélte, hogy nagyon furán repült a gép, láthatóan nem megfelelő módon. A gép konkrétan a hátára fordult, és a bekötetlen utasok kiestek az ülésükből, majd 16 óra 56 perckor a repülő becsapódott a Lumumba, ma Róna utca 224. számú emeletes házba. 

A Róna utca 224-ben álló épület ma is áll és őrzi a tragédia emlékét  – Fotó: Metropol

A gép utasai és teljes személyzete mellett a lakóház áldozatai egy 20, egy 17 és egy 13 éves fiatal volt, akik éppen az egyikük kerékpárját szerelték az udvaron. A ház romjai közül egy súlyosabban sérült felnőttet és egy könnyebben sérült három hónapos csecsemőt is kimentettek. A korabeli lapokban nem voltak helyszíni tudósítások, sem képek a katasztrófáról, pusztán csak egy apró hír, helyette mindenhol a szovjet Tyitov őrnagy űrutazását taglalták oldalakon keresztül. A baleset és annak vizsgálata után megszigorították a belföldi repülési szabályokat.

Lapunk galériájában nemcsak korabeli képeket nézhetsz meg, de frisseket is a zuglói lakóépületről, ahová a repülőgép zuhant.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás