„Gázolajszagú lett a kezem a kútvíztől” – Nagyon nagy a baj Fóton

Szennyezett lehet a kútvíz Fót egy jelentős városrészén. Istvánhegyen több százan kénytelenek a településrészükön kihelyezett három lajtoskocsihoz járni, az ügy rendeződéséig.



Megosztás
Szerző: Kóré Károly
Létrehozva: 2024.08.24.
gázolaj víz kút Fót

Napok óta csúszós, kellemetlen állagú, zavaros és gázolajszagú víz jön a Fóthoz tartozó Istvánhegyen és környékén levő fúrt kutakból. A területen ráadásul nincs vezetékes víz, ezért az ott élők kénytelenek a probléma miatt kihelyezett lajtoskocsikat igénybe venni. A víz ihatatlanságára egy helyi lakos, Sárközy Margit hívta fel a hatóságok figyelmét. Most lapunkkal is megosztotta tapasztalatait.

Zavaros és gusztustalan a kút vize (Olvasói fotó)

A kutunkból búvárszivattyúval nyerjük ki a vizet. Augusztus elején a berendezés tönkrement, ezért fel kellett húznunk. Miután megtettük, észrevettem, hogy a kezem enyhén benzinszagú, de akkor még nem gyanakodtunk különösebb gondra. Kénytelenek voltunk venni egy új szivattyút. Augusztus 20-án azt tapasztaltuk, hogy már egyáltalán nem jön a víz. Az új eszközt is felhúztuk, de akkor már a slag erősen csúszott, és a tenyerem is elviselhetetlenül gázolajszagú lett

– emlékezett vissza Margit.

A nő és a párja biztosra vette, hogy valami komoly probléma áll a jelenség mögött. Margit megtörölte a kezét egy darab papírral, majd kíváncsiságból meggyújtotta a törlőt.

Olyan hevesen kezdett izzani és lángolni a papír, mintha egy liternyi petróleummal öntötték volna le. Ezek után egy PET-palackot több ponton kilyuggattunk, tettünk bele nehezéket, és egy zsinórral a mélybe eresztettük, hogy kinyerjünk egy kis vizet

– mesélte Margit, aki szerint a palackba került folyadék zavaros és gusztustalan volt. A víz rossz minőségét a nő egyik szomszédja is hamar észrevette.

Az ismerősömnek van egy kerti tava, amit rendszeresen kútvízzel frissít. A napokban azt tapasztalta, hogy a tavacska felszínén megjelent egy szivárványos réteg

– mondta a nő, aki a tapasztalatok birtokában bement a rendőrségre és a szakhatóságnál is bejelentést tett.

Az üggyel már a fóti önkormányzat is foglalkozik. A héten a honlapján felhívta az Istvánhegyen és környéken élők figyelmét, hogy szennyezettség miatt a kútvíz nem használható. A városrész több pontján is lajtoskocsikat helyeztek el.

Margittól azt is megtudtuk: a hatóság már mintát vett a vízből. A laboreredményeket várhatóan a jövő héten közlik. Akkor derül ki, milyen anyag került a földbe.

A környéken egyébként nincs nagyobb gyár vagy benzinkút, így még rejtélyesebb az ügy. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás