Ásványvíz, csapvíz vagy szűrt víz? Ezekre figyelj oda!

Csábítóak lehetnek a nagy melegben a színes-ízes italok, ezek azonban kevésbé támogatják az egészségünket, a diétákat, ráadásul sok cukros verzió csak fokozza a szomjúságérzetet.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.29.
víz tipp ásványvíz

Váltsunk tiszta vízre!

A víz egészséges, támogatja az izomműködést, az emésztést és segíti az anyagcserét, amit a nyári melegben nagyobb mennyiségben érdemes magunkhoz venni - írja a Fanny magazin. Ráadásul, ha üdítők helyett ásvány- vagy csapvizet fogyasztunk, azzal az elhízásnak is elejét vehetjük, sőt, akár még kalóriát is égethetünk.

ásványvíz, víz
A víz egészséges, támogatja az izomműködést, az emésztést és segíti az anyagcserét, amit a nyári melegben nagyobb mennyiségben érdemes magunkhoz venni Fotó: Pexels

Óvatosan a levekkel!

A népszerű dzsúzok, gyümölcslevek és turmixok megtévesztőek lehetnek, mivel gyümölcs- és természetes cukortartalmuk mellett jócskán megtalálható bennük a hozzáadott cukor vagy édesítőszer, ebből kifolyólag kalóriában is gazdagabbak.

Figyeljünk a koffeinre!

A kávé és a különféle koffeines italok, mint például az energiaital vagy a kóla vízhajtó hatásúak, ezért fogyasztásuk mellett különösen oda kell figyelni a folyadékpótlásra, hogy ne száradjon ki a szervezet.

Csalókák a teafélék

A zöld-, fekete- vagy egyéb élénkítő és vízhajtó hatású teák amellett, hogy túlzott éberséget és álmatlanságot okozhatnak, dehidratálnak is. A kellemetlen hatások elkerülése érdekében igyuk őket legkésőbb kora délutánig, és ellensúlyozzuk vízzel a szárító hatást.

Kalóriadús tejtermékek

Érdemes vigyázni az állati eredetű tejekkel és ivójoghurtokkal is, amik bár némiképpen hozzájárulhatnak a hidratáltsághoz, zsírtartalmuk miatt hizlalóak, és leterhelhetik az emésztést.

Nem oltja a szomjat

Jól eshet a nyári melegben egy hűs sör, fröccs, vagy egy látványos koktél, ám jobb, ha tudjuk, az alkoholtartalmú italok nem éppen alkalmasak a szomjúság csillapítására. A szeszes innivalók dehidratálnak, álmosítanak, és a kánikulában extrán elnehezítik a szervezetet.

Tiszta vizet a pohárba!

Régi dilemma, hogy a csapvíz vagy az ásványvíz az egészségesebb-e? A csapvíz minősége az ország nagy részében megfelelő, az ásványvizek pedig szigorú ellenőrzésen esnek át, mire a boltok polcaira kerülnek, ezért mindegyiket lehet, és érdemes is fogyasztani.

Megfelelő minőségű

Hazánkban ma már szinte mindenhol biztonságosan fogyasztható a csapvíz köszönhetően az ivóvízminőség-javító programnak, és annak, hogy minőségét és összetételét rendszeresen ellenőrzik. Bizonyos településeken a víz kinézete vagy szaga a benne található vas-, mangán-, ammónium- és egyéb szervesanyag-tartalom miatt eltérő lehet, ám egészségügyi szempontból ez nem okoz problémát, a víz milyenségét leginkább a vezetékek állapota befolyásolja.

csapvíz, víz, ivás
Hazánkban ma már szinte mindenhol biztonságosan fogyasztható a csapvíz köszönhetően az ivóvízminőség-javító programnak, és annak, hogy minőségét és összetételét rendszeresen ellenőrzik Fotó: Pexels

Ellenőrizzük a palackon!

Hiába a palackozott forma, nem minden kiszerelés tartalmaz valódi ásványvizet. Léteznek ugyanis alacsony ásványianyag-tartalmú karsztvízből vagy forrásvízből származó termékek, de olyan kútvizek is, melyekhez utólag adnak hozzá ásványi anyagokat. Minderről a címkéken kaphatunk információt.

Mi számít ásványvíznek?

A jelenlegi szabályozások értelmében 500mg ásványi anyagot kell tartalmazzon literenként a palackozott víz, hogy azt egyáltalán ásványvíznek lehessen nevezni. Fontos kritérium még, hogy az ásványi anyagok közül a kalcium és a magnéziumsó mértéke legyen a legkevesebb. Hozzáadni csak szén-dioxidot lehet.

Vízszűrés házilag

Ha valaki tart a csapvízben, illetve a vezetékben található vegyületektől, beszerezhet aktív szenes vízszűrős kancsót, vagy csapra szerelhető víztisztító berendezést, mellyel kiküszöbölhető többek között a klór, a mikroműanyag, a homok, a nehézfémek, de a rozsda és a vízkő szervezetbe jutása is.

Buborékos verziók

Sokan szeretik a szénsavas ásványvizet, ami tartalmazza az ásványvizekre jellemző ásványi anyagokat, és amellett, hogy remek szomjoltó, teltségérzetet ad, ami előnyös lehet a diétázóknak. Ugyanez igaz a szódára vagy más néven szikvízre, ami egy szifonfejen keresztül kitöltésre kerülő, nyomás alatt álló szénsavas ital. A szóda alapanyaga az élelmiszeripari szén-dioxid és ivóvíz.

Hulladék nélkül

A csapvíz mellett szól, hogy fogyasztásával nem keletkezik műanyag hulladék, így tehát a környezetet is óvhatjuk. Amennyiben mégis az ásványvíz mellett tennénk le a voksunkat, vásároljuk nagy, több literes kiszerelésben, vagy válasszuk a cserélhető ballonos verziókat.

Egészséges mennyiség

A legfontosabb, hogy a számunkra legmegfelelőbb formában igyunk minél több vizet testünk folyadékháztartásának egyensúlya érdekében, és lehetőleg mellőzzük a cukros italokat. Egy egészséges felnőtt napi vízfogyasztása átlagosan 2-3 liter, azaz körülbelül 8-12 pohár víz.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás