"Én már régen nem ülök le a villamoson"– A budapestiek szerint kell a BKK-rendészet, Karácsonyék szerint nem

Kiakadtak a fővárosi utasok, nem értenek egyet Karácsony Gergelyékkel, akik szerint nincs szükség a BKK-rendészet létrehozására.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.08.10.
Módosítva: 2024.08.15.
BKK rendészet Budapest

Ismét kiverte a biztosítékot Karácsony Gergely a budapestieknél, szerintük ugyanis a tömegközlekedésen felszerelendő kamerák hasznosak ugyan, de nem biztosítják majd a megfelelő higiéniás és biztonsági körülményeket, nem lesz az intézkedéstől kevesebb az illuminált állapotban utazó, ellátatlan hajléktalan a járatokon. A megoldást a többség Vitézy Dávid fővárosi képviselő javaslatában látja, úgy vélik, érdemi változást csak egy komolyabb jogosultsággal felruházott BKK-rendészet létrehozása tud elérni. 

6os Villamos BKK veres-ZSP-1
A BKK-rendészet a tömegközlekedésen biztosítaná a rendet és a megfelelő körülményeket Fotó: MW

 A fővárosiaknak elegük van, nem értik miért nem számolja fel Karácsony Gergely a tömegközlekedésen tapasztalható állapotokat. Ha a főpolgármester és a közgyűlés nem gondolja át a helyzetet, ez lehet Karácsony új, ősszel kezdődő ötéves ciklusának első nagy kudarca, hiszen Vitézy hajthatatlan a kérdésben és októbertől az egyik első lépése lesz, hogy a rendészet létrehozását kezdeményezze. Ha pedig Karácsony nem tud többséget szervezni maga köré, akkor sanszos, hogy a BKK-nak újra kell fogalmaznia mostani álláspontját, amely a napokban verte ki a biztosítékot a fővárosiak körében: 

"Ahogy a témával kapcsolatban korábban is többször jeleztük, meggyőződésünk, hogy alapvetően nem rendészeti, hanem társadalmi és szociális kérdésről van szó, így a megoldást sem az élőerős rendészet létszámának további növelése jelenti” – adta ki sajtóközleményében a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva a BKK. A Budapesti Közlekedési Központ azt is kijelentette, hogy "folyamatosan monitorozzuk és elemezzük az incidenseket, és az eredmények alapján csoportosítjuk az erőforrásokat, valamint hozzuk meg a szükséges intézkedéseket. Az évente elvégzett reprezentatív felmérésünk is azt mutatja, az utasok leginkább a kamerák miatt érzik magukat biztonságban – így ez az a terület, amelyet fejleszteni kívánunk".

A csőd szélén tántorgó fővárosnak pénze se lenne rá most

A BKK közleménye értelmében jelenleg is működik biztonsági szolgálat a fővárosi cégnél, de ennek a csoportnak kétszáz fősre bővítése műszakonként ötven járőrpárt jelentene, ami nem lenne képes a teljes közlekedési hálózat lefedésére, ugyanakkor körülbelül hárommilliárdos költségnövekedést okozna a vállalatnak.

A BKK pénzügyeiről akkor hallottunk utoljára, amikor a Városháza az úgynevezett trükkös hitelfelvételhez folyamodott, elindította – a budapestiek pénztárcáját érintő – faktorálást. Mivel nem tudta kifizetni a BKK működéséhez szükséges pénzt, ezzel a módszerrel a bankok fizették ki a cégnek azt, amit a Karácsonyék a beérkező rekordmennyiségű iparűzési adóból fizettek vissza. Emiatt viszont másra kevesebb pénzt tudnak fordítani. Ráadásul azóta mégegyszer megjátszották a trükközést, ezzel előre "elköltötték" a budapestiek pénzét. Így nem is csoda ha a BKK által jelzett 3 milliárd forint nem áll rendelkezésre most. Októbertől azonban változhat minden, az új Fővárosi Közgyűlésnél pattog majd a labda, hogy a pénzeket átcsoportosítsa akár a BKK-rendészet kialakítására és gatyába rázza a csődközelbe és adósságspirálba vezetett Budapestet. Nem kis feladat.

Vitézy Dávid közösségi oldalán reagált a fővárosi álláspontra. Mint írta: "Semmi mást nem szeretnék elérni a BKK-rendészetre vonatkozó javaslatommal mint azt, hogy ezeknek a szabályoknak végre érvényt szerezzünk. Mert ez bizony rendészeti kérdés is:

A BKK saját utazási szabályzata így fogalmaz:

"Az utazásból kizárható az a személy

- aki ittas vagy bódult,
- aki magatehetetlen,
- aki botrányosan viselkedik, magatartásával, tevékenységével vagy más módon zavarja a többi utast,
- aki magatartásával veszélyezteti saját és utastársai testi épségét, egészségét, a jármű vagy berendezéseinek épségét, tisztaságát,
- aki ruházatával, poggyászával, vagy egyéb módon beszennyezheti a járművet, vagy utastársait.”

Miután a BKK vezérigazgatója és menedzsmentje csak az elmúlt hetekben felvették a tízmilliós prémiumukat, majd kaptak egy 200 milliós közbeszerzési bírságot, ennél azért több empátiával is fordulhatnának a saját dolgozóik és utasaik felé

– jegyezte meg Vitézy.

 

"Ha nekem ki kell fizetnem a jegyemet, bérletemet, akkor nekik miért nem? 

A budapestiek szerint rendet kellene tenni, a megkérdezettek kivétel nélkül támogatják a BKK-rendszészet létrehozását. A kamerák telepítésétől nem remélnek teljes körű eredményt, ugyanis szerintük nem csak az a baj, hogy agresszívak lehetnek a többnyire illuminált állapotú, ingyen utazó ellátatlan hajléktalanok, de sokszor nagyon büdösek, oda pisilnek maguk alá az ülésre...   

Ágnes szerint szükség van BKK-rendészekre Fotó: Metropol

"A kamerák nem oldják meg a problémát, mert nemcsak az a baj, hogy agresszívan viselkednek a sofőrrel vagy azzal az utassal, aki szólni mer. Úgy tudom, hogy a járatokon eleve nem italozhatnának és szigorú szabályoknak kellene megfelelnie mindenkinek. Csak nem ellenőriz senki, mert a városvezetés nem az utasokkal, hanem az ellátatlan hajléktalanokkal szemben viseltetik empátiával"– mondta Ágnes.

MK__7174
Zsuzsa és Jolán is rendészet-párti Fotó: Metropol

"Én már régen nem ülök le a 4-6-os villamosokon, éppen azért, mert gyakran láttam kiábrándítóan büdös, ápolatlan embereket. Nem legyintek rá, hogy ugyan mi bajom lehetne, mert tudom, hogy többféle. A másik pedig, ha nekem ki kell fizetnem a jegyemet, bérletemet, akkor nekik miért nem? Ők miért alszanak ott ingyen? Miért koszos és büdös tőlük a villamos?"–mondta Jolán

"Indokolt lenne a BKK-rendészet létrehozása. Személyes atrocitás nem ért, de történt olyan, hogy annyira bűzlött egy ember, hogy irányt kellett váltanom. Egy kérdés van itt: egyáltalán hogyan kerülhet egy közösségi utazásra alkalmatlan ember a járműre?"–kérdezte Zsuzsa, aki hozzátette: "Sokáig dolgoztam úgy, hogy például éjszaka kellett közlekednem, az állapotok miatt az már a legalja volt".  

MK__7187
Zsuzsa maga is biztonsági területen dolgozik, szerinte elengedhetetlen a rendészet létrehozása. Fontos, hogy megfelelő jogosultságokkal is ellássák őket Fotó: Metropol

"Érdemes lenne a rendészetet létrehozni, szerintem több jogosultságot is kellene nekik biztosítani ahhoz, hogy érvényt tudjanak szerezni az intézkedésüknek. Találkoztam már olyannal, hogy amikor igazoltatna az ember, az illető azt mondja, nincs nála semmilyen papír. Ezek az emberek van, hogy agresszívan lépnek fel, ha a sofőr vagy az utasok közül valaki szóvá tesz nekik valamit. A rendészet a sofőröknek is nagyon jó lenne, hiszen ki vannak téve mindennek, ugyanakkor a felelősség őket is terhelheti"–mondta Zsuzsa.

MK__7178
Ilona: gyakran fekszenek az üléseken ellátásra szoruló emberek Fotó: Metropol

"Gyakran nemhogy leülni, de még állni sem tudok amiatt, hogy elfekszenek a buszon. Bűz van, mocsok van körülöttük. Nincs kedvem felszállni már"–jegyezte meg Ilona.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás