Megkezdődött Újpesten a lomtalanítás – ez várható ma

Megbüntethetik, aki nem a megadott időpontban készíti ki a lomot.



Megosztás
Szerző: Bagó Bernadett
Létrehozva: 2024.07.22.
Módosítva: 2024.07.22.
ez lesz ma Kassák Lajos Nándorfehérvár Izrael forgalomkorlátozás

Most Újpesten a 3. körzet van soron a fővárosi lomtalanításban. Budapest közterületi rendjének és tisztaságának megóvása érdekében kérik, hogy a lomokat csak a címükre vonatkozó napon, 18 óra után készítsék ki. A nem a megjelölt időpontban történő lomkikészítés közterület-szennyezési szabálysértésnek minősül. Az FKF munkatársai felhívták a figyelmet arra is, hogy a lomokat mindenki a lakóháza előtti, a hulladékgyűjtő járművekkel jól megközelíthető közterületre helyezze ki úgy, hogy a gyalogos- és autósforgalmat ne akadályozza. Kérik, hogy az úttestre, bicikliútra, zöldterületre ne helyezzenek lomokat. Lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagy darabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhetők ki a ház elé.  Kérik, hogy a fahulladékok közé ne helyezzenek kerti zöldhulladékot, nem lapra szerelt bútort, kárpitozott bútort, egyéb anyagot tartalmazó fahulladékot (pl. rászögelt szövet, ráragasztott tükör), MDF/HDF lapot és fa nyílászárót.

A lomokat nem így, hanem rendezetten, elszállítható állapotban kell kitenni olyan helyre, ahol nem akadályozza a közlekedést. / Fotó: Róka László

57 éve, hogy meghalt Kassák Lajos Kossuth- és Baumgarten-díjas író

Kassák Lajos 1887. március 21-én született Érsekújváron. 17 évesen, 1904-ben azonban a magyar fővárosba sodorta az élet, ahol vasmunkásként kezdett el dolgozni. Javarészt Ady Endre hatására 1909 áprilisa végén, 22 évesen egy barátjával felkerekedett és elindultak Párizsba, útjuk alatt gyalogosan, pénz és nyelvismeret nélkül bejárták fél Európát. 1915-ben létrehozta az első magyar avantgárd lapot, a Tettet, amelyet háborúellenességre hivatkozva betiltottak. A Tanácsköztársaság idején az írói direktóriumba is beválasztották őt, de amikor az megbukott, Kassák börtönbe került, élettársa, Jolán mentette ki őt onnan. Bécsbe emigrált, de amnesztiát kapott, így újra hazatérhetett. 1913-tól folyamatosan jelentek meg versei, prózái, kritikái és értekezései, javarészt a Nyugatban, ahol akkortájt Babits Mihály volt a főszerkesztő. Verseskötetei közül a Eposz Wagner maszkjában gyakorolta a legnagyobb hatást az emberekre, ugyanis a mű háborúellenes volt. Az író a második világháború idejét javarészt Budapesten élte meg. 1948-ban országgyűlési képviselővé választották. 1967. július 22-én, 80 évesen hunyt el.

Esterházy-kastély, az Írók Alkotóházának terasza. Kassák Lajos író, költő, képzőművész.
Kassák Lajos az Esterházy-kastélyban, az Írók Alkotóházának teraszán / Fotó: Fortepan / Hunyady József

568 éve győztük le a törököket

1456. július 4. és 21. között a keresztények hősiesen védték Nándorfehérvár várát Hunyadi János seregével az élen. A törökök több tízezres túlerőben voltak velük szemben, fizikailag is lehetetlen lett volna legyőzni őket, de Hunyadiéknak volt valamijük, ami nekik nem: a helyszín ismerete, na meg persze az akaratuk és a tehetségük. Július 21–22-én Hunyadi János vezetésével a vár melletti csatában legyőzték II. Mehmed török szultán hatalmas seregét. Azóta a déli harangszó az egész keresztény világban a nándorfehérvári diadalra emlékeztet. A győzelem mintegy hetven évre megállította a törökök további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítására irányuló próbálkozását. Az esemény a magyar hadtörténelem egyik legjelentősebb magyar győzelme.

Ezeken a helyeken adhatsz vért ma

Az ország számos helyén tudsz vért adni a hét bármely napján, amelyről az információkat megtalálhatod a Véradás.hu oldalán. De mi nézzük a budapesti helyszíneket!

  • Reggel 7 órától egészen este 7 óráig várnak téged a Közép-magyarországi RVK Intézetben. (1113 Budapest,
    Karolina út 19–21.);
  • 12 órától 17.30-ig bezárólag lesz majd lehetőség vért adni a Sugár Üzletközpont II. emeletén. (1148 Budapest,
    Örs vezér tere 24.);
  • 13 órától 18 óráig a Heim Pál Kórházban adhatsz vért. (1089 Budapest,
    Üllői út 86.);
  • Szintén 13 órától 18 óráig a Pólus Centerben is lesz majd rá lehetőséged (1152 Budapest,
    Szentmihályi út 131).

Fokozatosan hűl le a levegő

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint véget érhet a kánikula a hétre, ugyanis hétfőn még ugyan 30 fok fölött lesz a hőmérséklet, de a következő napokban már nem fog a 40 fokhoz közelíteni. A legalacsonyabb hőmérséklet viszont marad 20 fok környékén. A hét első napján elkél majd az esernyő, de az UV-sugárzás is magas lesz, így fontos, hogy viseljünk fejfedőt és naptejjel kenjük be magunkat. A nap folyamán olykor kisebb széllökések várhatók.

Villámlásban, záporban is lehet részünk hétfőn. / Fotó: Pexels/Peter

Forgalomkorlátozás lesz a V. és a XIV. kerületben

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2024. július 22-én a V. és a XIV. kerületben.

  • Július 19-én 15 órától július 23-án 19 óráig a V. kerületben az Apáczai Csere János utcában a hotel felőli oldalon, az Eötvös tér és a Wekerle Sándor utca között.
  • Július 21-én 8 órától július 23-án 19 óráig a V. kerületben az Apáczai Csere János utca páratlan oldalán, az Eötvös tér és a Vigadó tér között, a Vigadó tér park felőli oldalán lévő parkoló területén, az Apáczai Csere János utca Marriott felőli oldalán, a Deák Ferenc utca és a Türr István utca között, és a József Nádor téren a tér felőli oldalon, a József Attila utca és a Wekerle Sándor utca között.
  • Július 22-én 8 órától 23 óráig a XIV. kerületben az Állatkerti körút mindkét oldalán, a Hősök tere és a Gundel Károly út között.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek!

Október 7. első szemtanúi

Mindannyian tudhatjuk, hogy mi történt október 7-én Izraelben, de kevesen hallhattuk a történeteket egy olyan embertől, aki ott volt az országban és védte az ártatlan életeket. Mint ahogy dr. Yair Ansbacher, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) terrorelhárítási tisztje, aki az elsők között érkezett meg a Hamász-támadás helyszínére. Nemcsak társai voltak vele, hanem egy egész nemzet, Izrael állt mellette és vette fel a harcot a gonosszal, amely a Tóra ünnepén, szimchát tóra idején indított támadást védtelen civilek ellen. Dr. Yair Ansbacher fog mesélni a szörnyű eseményekről július 22-én, hétfőn az óbudai zsinagógában. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit az esemény leírásában található linken tehetsz meg.

Október 7. első szemtanúi – dr. Yair Ansbacher / Kép: Zsidó.com / Facebook

Fantasztikus képek a MOME kiállításán

Ma nézhető meg utoljára a MOME Fotográfia BA hallgatóinak diplomakiállítása, ami július 8-án nyitott a Nyolcésfél kiállítótérben Látjátok jól? címmel. A kiállítás betekintést nyújt a végzős diákok személyes érdeklődési területeibe az elmúlt három évről, bemutatva az osztály szerteágazó vizuális érdeklődését. A tárlat különlegessége, hogy a fotográfia mellett mozgóképes és 3D-s alkotások is helyet kaptak, ezzel is hangsúlyozva a fiatal művészek kísérletező attitűdjét a vizuális művészetek terén. A belépés díjtalan.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás