65 ezer forintod is bánhatja, ha nincs rolleres biztosításod – itt van minden a rollerezés új szabályairól

Súlyos büntetést kell fizetniük azoknak a rollereseknek, akik nem kötötték meg a kötelező biztosításukat. Júliustól új időszámítás kezdődött: ha a rollerre nincs biztosítás, büntetésre számíthat a tulajdonosa. Mutatjuk az e-roller biztosítási kisokost!



Megosztás
Szerző: Erdei Róbert Arnold
Létrehozva: 2024.07.21.
Módosítva: 2024.07.21.
roller biztosítás részletek

Új szelek járnak az utakon az elektromos rolleresek számára. Július 16-tól mintegy 50 ezer rolleresnek kell számot adnia, hogy rendelkezik-e gépjármű-felelősségbiztosítással (KGFB) a járműve. Az új jogszabály szerint, ha nem tudja felmutatni a biztosítást igazoló okmányt a rolleres, akár több tízezer forint büntetést is kaphat. De mit kell tudni a biztosításról?

Bárhol, bármikor igazoltathatja a rendőrség a rollereseket a biztosítás miatt (képünk illusztráció) /Fotó: Bors

Sokan az utolsó percben keresik fel a biztosítókat a rollerbiztosítás miatt. Bár néhány napja bármikor igazoltathatják a rollereseket a rendőrök, ijedtségében senki ne rohanjon azonnal egy biztosítóhoz! Előtte nézd meg közelebbről a rolleredet! Azoknak az e-rollereseknek kell kifizetni az „éves kötelezőt”, akiknek a járgánya többet nyom 25 kilogrammnál, a tervezési sebessége eléri a 14 km/órát és a saját tömege nem éri el ugyan a 25 kilogrammot, ám a tervezési sebessége már meghaladja a 25 km/órát. Oké, de honnan derítem ezt ki? – kérdezed. Ha ismered a rollered márkáját, néhány kattintással online kiderítheted, de akár a roller gyártójának oldalán is utánanézhetsz.

Kell a biztosítás, de hol kössem meg?

Az e-rolleresek száma meredeken emelkedett az utakon: mintegy 80-100 ezerre becsülik őket, és mivel egyes e-rollerek akár 100 km/órával is száguldhatnak, komoly baleseteket, károkat is okozhatnak. A Magyar Nemzeti Bank listája szerint szép számmal akadnak biztosítók, ahova rolleresek fordulhatnak, összesen 12 helyet kereshetnek fel: a többi között a Generalinál, a Gránit Banknál, a K&H Banknál és a Groupama Biztosítónál is kopogtathatnak. Sok helyen online is megköthetik a biztosítást, ám előtte internetes kalkulátorokkal hasonlítsd össze, melyiknek jobb az ajánlata: az éves biztosítási díj 5 és 15 ezer forint között alakul. Róbert is online kötötte meg a biztosítását. „Hirtelen tudtam meg, hogy kell biztosítás. Pont a jogszabály érvénybe lépésekor intéztem el online. Szerintem szükséges a biztosítás, mert elég veszélyesen közlekednek az emberek, és ha rollerrel vagy, kevésbé érzed magad védettnek, mondjuk egy száguldó biciklis vagy épp másik rolleres mellett. Én 8400 forintot fizetek” – vallotta be Róbert a Metropolnak. Ákos hozzátette: neki nem kellett biztosítást fizetnie. 

Az én rollerem 24,7 kilogrammos és 25 kilométer/órával gurulok vele, szóval… Nincs szükségem a biztosításra, hál’ istennek!

– nevetett Ákos.

Ismerd a rollered!

Ha megvan a kiszemelt biztosító, felkészülve érkezz hozzá! Akár online, akár személyesen intézed a rollerbiztosítást, ismerned kell a rollered jellemzőit.

Ezek a következők:

  • Ismerned kell a rollered pontos modelljét, azaz a típusát, a gyártmány nevét. Ezt a számlán, a garancialevélen, online vásárlásnál pedig a megrendelés visszaigazolásában megtalálod. Rajta van a roller dobozán és a használati útmutatóban is.
  • A járműved egyedi azonosítóját is meg kell adnod majd, azaz a „rendszámát”. A betűk és számok kombinációjából álló egyedi azonosítót gyakran „SN” jelöléssel, vonalkóddal jelölik matricaként. Több helyen is megtalálod a rollereden: a talprész alatt, az akkumulátor borítása közelében, a keréknél, vagy a kormánycsövön oldalt.
A roller egyedi azonosítója "SN" jelöléssel, amely alapján ellenőrizni tudják a rendőrök, a járműre van-e kötve biztosítás /
A roller egyedi azonosítója „SN” jelöléssel, amely alapján ellenőrizni tudják a rendőrök, a járműre van-e kötve biztosítás / Fotó: - / Metropol olvasó

Ára van, ha nincsen

Ha megkötötted a biztosítást, akkor 60 napod van befizetni az éves díjat. Rendben, de mi van, ha megállít a rendőr? Ne aggódj! A rendőrség az első igazoltatáskor nem büntet azonnal, ha nincs biztosítása valakinek: a rolleresek kapnak türelmi időt, hogy hozzászokjanak és elrendezzék a kötelező köröket. Először felszólítják a szabályszegőt, hogy kösse meg a biztosítást, ám idővel büntetni fognak.

A rendőrség lapunknak elmondta: ha a rollerest igazoltatják, akkor:

Az ellenőrzés kiterjed a közlekedési rendszabályok megtartására, a járműhasználat szabályszerűségére, az okmányokra és felszerelésekre vonatkozó előírások megtartására, a jármű birtoklásának jogszerűségére, az üzemben tartó, illetőleg a használó személyazonosító adataira, valamint a jármű közlekedésbiztonsági állapotára

– írták a Metropol kérdésére, hozzátéve: a rollereseknek – a jármű jellegétől függően – kötelező motorkerékpáros bukósisakot viselniük!

Az igazoltatáskor egy központi adatbázisból kérdezik le a hatóságok, hogy van-e biztosítás a rollereden. Ehhez csak igazolnod kell magad a személyiddel és a neved, valamint a rollered egyedi azonosítója (SN-azonosító) alapján ellenőriznek. Ha van biztosításod és szabályosan közlekedtél, a járgánnyal is minden rendben, akkor már gurulhatsz is tovább, ám ha nem, akkor komoly ára lesz: a kiszabható helyszíni bírság legalacsonyabb összege 6500 forint, legmagasabb összege 65 000 forint, ha pedig ismét szabályt szeg a rolleres, szabálysértési eljárás esetén ez az összeg tovább emelkedhet. 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás