Megváltoznak a jótállási szabályok: ezeknél a termékeknél nő a jótállási idő!





A Magyar Közlönyben megjelent egy rendelet, ami módosít néhány dolgot a tartós fogyasztási cikkekre járó garancia feltételein. Egészen pontosan a jótállási szabályok változnak hamarosan. Mutatjuk a részleteket!



Megosztás
Szerző: MZ/X
Létrehozva: 2024.04.26.
javítás szavatosság jótállás garancia

Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló kormányrendeleten módosítottak egy keveset, méghozzá pozitív irányba. Ezentúl az olcsóbb termékekre is hosszabb ideig jár jótállás és nem ez az egyetlen változtatás! Mi is az a jótállás és hogyan változik a jövőben? Mutatjuk!
 

jótállás, garancia, jótállási jegy
Változnak a jótállási szabályok, mutatjuk a részleteket! Illusztráció: Bors

A jelenlegi jótállási szabályokról

A 2021 óta hatályos jótállási szabályok alapján a kötelező jótállás időtartama a termék vételárához igazodik: a drágább termékek esetén a gyártó hosszabb időn keresztül garantálja az áru megfelelő minőségét és működőképességét, a következők szerint:

  • 10–100 ezer forint eladási árú termékek esetén a jótállás időtartama 1 év,
  • 100–250 ezer forint eladási árú termékek esetén a jótállás időtartama 2 év,
  • 250 ezer forint feletti termékek esetén a jótállás időtartama 3 év.

Mi is az a jótállás?

A köznyelvben mindenki csak garanciaként emlegeti azt a fogyasztóvédelmi kifejezést, hogy jótállás. Pedig olyan, hogy garancia a jog szerint nem létezik. Létezik viszont az üzletekben vásárolt termékekre érvényes, kötelező jótállás és kötelező szavatosság. A jótállás azt jelenti, hogy ha elromlik egy termék a fent említett időintervallumokon belül (1; 2; 3 év), akkor kérhetjük a termék javítását, cseréjét, árleszállítását vagy legvégső esetben a vételár visszafizetését is a gyártótól (gyártói garancia) vagy a forgalmazótól (ahol vettük az eszközt) –olvasható a Tudatos Vásárlók Egyesületének weboldalán.

Miben más a szavatosság?

A szavatosság lényege az, hogy az eladó vállalkozás szavatolja, olyan terméket árul, aminek tudomása szerint nincs rejtett hibája. A törvény szerint a szavatosság alapvetően két év, és az első hat hónapban az eladónak kell szakvéleménnyel bizonyítania, hogy az eladás után előjött hiba nem gyári eredetű. Az azt követő időszakban a vevőnek kell fizetnie a szakvéleményt, ha érvényesíteni szeretné a szavatossági jogait. Négyféle lehetőség van a szavatossági igény érvényesítésére: kérhető a termék javítása, a termék cseréje, árleszállítás, de szóba jöhet a szerződéstől való elállás is, ami a vételár visszatérítésével jár. Szavatosság a 
10 000 forint alatti termékekre is jár, a drágább termékeket vásárlókat pedig a szavatosságnál egyel erősebb jog védi: az imént leírt kötelező jótállás.

Hogyan működik a jótállás érvényesítése a gyakorlatban?

Miután bejelentettük a hibát a kereskedőnek, arról jegyzőkönyv kell készüljön, annak másolatát pedig haladéktalanul meg kell kapjuk az üzletben. Ha a vállalkozás a hiba bejelentésekor nem tud nyilatkozni arról, mi fog most következni, akkor 5 munkanapja van arra, hogy a jegyzőkönyvet lezárva nyilatkozzon: elutasítja vagy teljesíti az igényünket (a javítást, cserét, árleszállítást vagy végső soron pénzvisszafizetést). A 10 kg-nál nehezebb, jótállásos termékekért az eladónak (forgalmazó, gyártó vagy annak képviselője) kell házhoz mennie, méghozzá 5 munkanapon belül és ott a helyszínen eldöntenie, hogy teljesíti-e az igényünket.

laptop online internetes csalás
Egy 90 000 forintos laptopra is 2 év jótállást kell vállalni a jövőben Fotó: Pexels/Pexels

Így változnak a jótállás szabályai

A tartós fogyasztási cikkekre a jövőben a következő jótállási kötelezettségeket kell alkalmazni: a jótállás időtartama a 10 000 forintot elérő, de 250 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén két évre nő, 250 000 forint eladási ár felett pedig marad a három év. Emellett a vállalkozás köteles a fogyasztási cikkel együtt vagy legkésőbb a fogyasztási cikk átadását vagy üzembe helyezését követő napon a jótállási jegyet a fogyasztó rendelkezésére bocsátani olyan formában, amely a jótállási határidő végéig biztosítja a jótállási jegy tartalmának jól olvashatóságát –olvasható a Magyar Közlönyben. A jótállási jegyet a vállalkozás elektronikus úton is átadhatja a fogyasztó részére. Letölthető jótállási jegy esetében a letölthetőséget a jótállási idő végéig nem szüntetheti meg a vállalkozás.

Más is változik a kötelező jótállással kapcsolatban

Ha egy fogyasztási cikk a jótállási idő alatt három alkalommal történő kijavítást követően ismét meghibásodik, a vállalkozás köteles a fogyasztási cikket nyolc napon belül újra cserélni. Ha a fogyasztási cikk kicserélésére nincs lehetőség, az eredeti vételárat nyolc napon belül a fogyasztó részére vissza kell téríteni. A fenti előírások elektromos kerékpárra, elektromos rollerre, quadra, motorkerékpárra, segédmotoros-kerékpárra, személygépkocsira, lakóautóra, lakókocsira, utánfutós lakókocsira, utánfutóra, valamint a motoros vízi járműre nem vonatkoznak. A rendelet tartalma májusban lép hatályba.





 





Ezeket olvastad már?
Kórházi betegágyán ölte meg a feleségét, megdöbbentő magyarázattal szolgált a férj

Kórházi betegágyán ölte meg a feleségét, megdöbbentő magyarázattal szolgált a férj

Elegancia és múlt: Az AERON Andrássy úti Üzlete elkápráztatta a celebvilágot

Elegancia és múlt: Az AERON Andrássy úti Üzlete elkápráztatta a celebvilágot

„Búcsúzz el apától!” – mondta 3 éves fiának a nő, mielőtt gyermekével és önmagával is végzett

„Búcsúzz el apától!” – mondta 3 éves fiának a nő, mielőtt gyermekével és önmagával is végzett

„Istent játszott, pedig nem volt joga hozzá”"– 380 évre ítélték a 17 emberrel végző ápolónőt

„Istent játszott, pedig nem volt joga hozzá”"– 380 évre ítélték a 17 emberrel végző ápolónőt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás