Ezeket tartsd szem előtt, mielőtt szemüveget veszel





Egy szemüveg drága mulatság, ráadásul nem egy életre szól, ezért érdemes kihasználni minden lehetőséget, amivel csökkenthetjük a kiadásokat. Valner Szabolcs, az eOptika.hu ügyvezető igazgatója elárulja, hogyan tudjuk igénybe venni a dolgozói támogatást a vásárláshoz.



Megosztás
Szerző: N.T.
Létrehozva: 2024.03.24.
Módosítva: 2024.03.24.
tippek szakember szemüveg

1. Egész nap a gép előtt

Sokan nem tudják, hogy a munkáltatónak kötelessége védőszemüveget biztosítani azoknak a dolgozóknak, akik napi négy óránál hosszabb időt töltenek számítógépes monitor előtt, ideértve a képernyő figyelésével végzett munkát is. Az irodai munkavégzés nem feltétel, tehát ha valaki otthonról dolgozik laptopon, szintén jogosult lehet a támogatásra.

Fotó: Sensay

2. Kétféle típusra

Két típusú szemüvegre jár a támogatás: azok számára, akik munkavégzés közben nem látják élesen a képernyőt, a munkáltatónak kötelező éles látást biztosító szemüveget biztosítani. Ha nincs szükség dioptriás szemüvegre, a dolgozó kék fényszűrővel ellátott, nullás védőszemüveget is igényelhet. Fontos, hogy kontaktlencsére nem jár támogatás, de a kékfény-szűrő réteget a dioptriás szemüvegre is kérhetjük.

3. Semmi sincs ingyen

A támogatás nem jelenti azt, hogy a szemüveg költsége teljes mértékben ingyenes lesz. Mivel a jogszabály nem határoz meg konkrét támogatási összeget, a cégek eltérő mértékben nyújtanak támogatást. A hazai gyakorlat szerint általában 10 és 50 ezer forint közötti értékben biztosítanak szemüveget vagy költségtérítést a dolgozóknak.

4. Kell rá a pecsét!

A monitor előtti munkavégzés esetén a támogatás feltétele a szemész szakorvos által kiállított recept, így az optikában végzett igazolásokat nem fogadják el. A kék fény ellen védő, „nullás” monitorszemüveg igényléséhez alapesetben nincs szükség látásvizsgálatra, és a cégek védőeszközként számolják el a vásárlást.

5. Kötelező vizsgálat

Fontos előírás, hogy a dolgozóknak kétévente ismétlődő látásvizsgálaton kell részt venniük, de természetesen panasz esetén korábban is fordulhatunk a szakorvoshoz. Amennyiben látásromlás következik be, és a szemüveg a képernyő előtti munkavégzéshez már nem megfelelő, akkor az új recept alapján a munkáltató a meghatározott értékhatárig téríti meg a szemüvegvásárlást.

6. Egyezzenek a számok 

A számlát a munkáltató nevére kell kiállítani, ezért a szemüveg árát nem lehet egészségpénztári kártyával kiegyenlíteni. Arra is figyeljünk, hogy a számlán szereplő dioptria megegyezzen a látásvizsgálati papíron feltüntetett dioptriával, mivel csak így zárható ki, hogy a szemüveget saját magunknak, és nem egy rokonunk szemüvegére fizettük ki.

1. Erre is jár a garancia!

Sokan nem tudják, hogy szemüveg vásárlásakor is jár a garancia! Ha az ár meghaladja a 10 ezer forintot, legalább egy év, 100-250 ezer forintért vásárolt termékért két év, 250 ezer forintnál drágább szemüveg esetében három év a jótállási idő.

2. Éveket nyerünk vele!

Vásárláskor azt is fontos figyelembe venni, hogy vannak olyan optikák, akik a törvényileg meghatározott időn túl akár két évre is kiterjeszthetik a garanciát. Emellett nem ritka, hogy a minőségi gyártók a keretre és a lencsére is többéves garanciát vállalnak.

3. Őrizzük meg a számlát

Ne dobjuk ki a szemüveg nyugtáját, számláját vagy jótállási jegyét, mivel csak így érvényesíthetjük a garanciát. Ha nem megfelelő vagy meghibásodott a termék, garanciális javítást, cserét vagy a vételár visszafizetését kérhetjük az optikától.

4. Van rá bizonyíték?

Ha letelt a jótállási idő, akkor is fordulhatunk ahhoz az üzlethez, ahol a szemüveget vásároltuk, de ilyenkor már nekünk kell bizonyítanunk, hogy a szemüveg már a vásárláskor is gyári hibás volt.

5. Tartsuk tokban!

Gyakran előfordul, hogy a szemüveget véletlenül leejtjük, és emiatt megkarcolódik vagy eltörik a lencséje. Ilyenkor hiába szeretnénk reklamálni, a garanciát nem lehet érvényesíteni a helytelen karbantartásból vagy használatból eredő hibákért. Ha szeretnénk megelőzni a váratlan baleseteket, érdemes a szemüveget tokban tárolni.

6. Üzletenként változhat 

Vásárlás előtt érdemes megkérdezni az optikai üzlettől, hogy vállalnak-e garanciát abban az esetben, ha például hibás dioptriát állapítanak meg a látásvizsgálat során, és ennek alapján készül el a lencse. Figyeljünk arra, hogy a lencsére szóló látásvizsgálati garancia ideje üzletenként változó, és probléma esetén az adott időn belül kérhetünk új ellenőrző vizsgálatot.

7. Kövessük nyomon!

Ha az optika árgaranciát vállal a termékeire, vásárlás után érdemes nyomon követni az árakat. Ha bárhol az országban olcsóbban hozzá tudunk jutni a szemüveghez, akkor a termékárak különbségét visszatérítik. Fontos, hogy komplett szemüveg rendelése esetén legtöbbször a teljes szemüvegre vállalják a garanciát; a lencsére és a keretre külön-külön nem érvényes.

8. Ingyenes a javítás

Arra is van megoldás, ha a szemüveg idővel eldeformálódik vagy kilazulnak a csavarok. Ha az üzlet ingyenes szervizt biztosít, érdemes rákérdezni, hogy csak az igazításra vállalnak garanciát, vagy az orrtámaszok cseréjére és a csavarok pótlására is kiterjed a szolgáltatás.

9. Mégsem tetszik? Visszaküldhető

Ha online rendeljük meg a szemüveget, érdemes olyan webáruházból vásárolni, amely pénzvisszatérítési garanciát vállal. Ha a megrendelt termékkel nem vagyunk elégedettek, a vásárlást követő 14 napon belül indoklás nélkül visszaküldhetjük, és a vételárát is visszafizetik részünkre.

10. Olcsóbb egy újnál

A kötelező garancián kívül több optikai üzletben külön biztosítást is köthetünk a szemüvegekre, amely balesetekre, lopásra és egyéb külső mechanikai sérülésekre vonatkozik. Fontos megjegyezni, hogy ilyen esetekben sem ingyenes a szemüveg javítása vagy pótlása: a biztosítási díjon felül a vásárlónak önrészt is kell vállalnia – írja a Fanny magazin

11. Könyvajánló

Betegen is boldogan! Anaïs lakást bérel egy idős olasz nőtől, aki vaksága dacára tele van életkedvvel. A lány ráébred, a tökéletlenségeink tesznek bennünket egyedivé – nem az a lényeg, hogy az ember begyógyítsa a sebeit, hanem hogy megtanuljon együtt élni velük.
Pauline Harmange: Széttört helyeken
4690 Ft, 21. Század Kiadó

 





 





Ezeket olvastad már?
„Két élet munkája ment tönkre” – Renáta miskolci házát egyszerűen ellopták

„Két élet munkája ment tönkre” – Renáta miskolci házát egyszerűen ellopták

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

Nincsenek szavak: ez vezetett a két emberéletet követelő kamionbalesethez

Nincsenek szavak: ez vezetett a két emberéletet követelő kamionbalesethez

Tejútrendszer, Szaturnusz, meteorok – ilyen csodát nem sokat látsz évente az égbolton

Tejútrendszer, Szaturnusz, meteorok – ilyen csodát nem sokat látsz évente az égbolton

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás