Ekkor tér vissza a pokoli kánikula, ráadásul közel 40 fokkal

Ha azt hitted, jön a hosszabb lehűlés, van egy rossz hírünk: nem sokáig élvezheted a mostani időjárást.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.07.25.
lehűlés változás időjárás kánikula előrejelzés

Már hetek óta ácsingózunk arra a lehűlésre, melyet a szerdán érkezett, csütörtökön elvonuló hidegfronttól vártunk. Most azonban van egy rossz hírünk.

időjárás, előrejelzés, lehűlés, kánikula, nyár, július,
Hamarosan ismét 40 fok közeli hőmérséklettel lesz dolgunk / Fotó: Köpönyeg

Csütörtökön még tart a hideg levegő beáramlása, mely nem csak hőmérsékleti változást hoz

– mondta dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója, aki szerint hidegebb és szárazabb levegőre készülhetünk. Az enyhe lehűléssel ugyanakkor orvosmeteorológiai hatásokkal is számolnunk kell. A szeles idő miatt fejfájás, nyugtalanság, ingerlékenység is előfordulhat. Nagyobb lesz a napi hőingás, ezért vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok, szédülés, rosszullét, szívpanaszok és migrén jelentkezhet.

A hetek óta tartó kánikulát és a rengeteg megdőlt melegrekordot követően csupán nagyon rövid időre hűl majd le az idő, ami éppen csak arra elég, hogy egy kicsit regenerálódjunk. A szakember szerint mindenképpen szellőztessük át az otthonunkat, méghozzá alaposan, mivel hamarosan megérkezhet az újabb kánikula.

A Köpönyeg előrejelzései szerint pénteken túlnyomóan napos idő várható. Az időnként megjelenő felhőkből számottevő csapadék sehol sem várható. Az északi-északnyugati szél elsősorban keleten lehet még élénk. A friss hajnali órákat követően délután 27-32 fokot mutathatnak a hőmérők.

Szombaton napos, csapadékmentes időben lesz részünk. A délies szél a Dunántúlon többfelé megélénkül, néhol megerősödik. Sokfelé visszatér a kánikula, a csúcshőmérséklet 30 és 35 fok között alakul.

Vasárnap sok napsütésre számíthatunk, majd délután északnyugatra záporok, zivatarok érkezhetnek egy hidegfronttal, ahol az északnyugatira forduló szél felerősödik. A legmelegebb órákban legalább 32-37 fokra van kilátás, de az ország egyes részein akár a 40 fok közeli hőmérsékletet is elérhetjük.

Már a parlagfű pollenszezonja is tart

További nehézséget okoz, hogy a parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben, jellemzően még alacsony koncentrációban, de néhol már regisztráltak közepes koncentrációt is, mely hamarosan emelkedhet.

A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul. A pázsitfűfélék, az útifű, a libatopfélék és a kenderfélék pollenkoncentrációja sokfelé alacsony, helyenként közepes szintet ér el. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma a nagyon magas tartományban alakulhat.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás