Ma lenne 63 éves a walesi hercegné, fél Magyarország megkönnyezte amikor meghalt

Diána rengeteg jótékonysági rendezvényt szervezett, szociális elkötelezettsége miatt pedig az embereknek rokonszenvessé vált. Halála sokként ért mindenkit, az egész világ hónapokig gyászolta.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.07.01.
Módosítva: 2024.07.01.
ez lesz ma REpont uniós elnökség Diana

A hercegnét az egész világon szerették

Ma 63 éve, 1961. július 1-jén született Angliában Diana Frances Spencer, akit a magyar emberek is nagyra becsültek. Károly herceggel kötött házasságával együtt járt a média összes figyelme, hiszen a királyi családnak szinte alig van magánélete. 11 évig tartó házasságuk az évek alatt megromlott, majd 1996. augusztus 28-án hivatalosan is elváltak, ami akár le is vehette volna róla a figyelmet, de az emberek szimpátiája sokkal erősebb volt felé. Diána és az egyiptomi szeretője (Dodi al-Fajed) 27 éve, 1997. augusztus 31-én vesztette életét egy közlekedési balesetben, Párizsban az Alma rakpart aluljárójában. Tragikus halálát az egész világon gyászolták és a mai napig tartanak megemlékezéseket róla. A hercegné halálának okait sokan a mai napig vitatják. Diána szeretőjének apja, Mohamed al-Fajed egészen halála pillanatáig kitartott amellett, hogy a hercegné politikai gyilkosság áldozata lett. Két gyermek édesanyja: Vilmosé és Henriké. 

HOT Katalin hercegnének alig van, akinek elsírhatja a bánatát, csak az édesanyjának, a húgának és a régi barátnőinek teszi ezt  METROPOL
Fotó: Princess Diana Archive/Getty Images

Ma van a magyar egészségügy napja

Semmelweis-napként is ismerhetjük, hiszen 1818-ban ezen a napon született Semmelweis Ignác, aki a magyar orvostudomány egyik legkiemelkedőbb alakja, az „anyák megmentője”, aki munkájával fontos szerepet játszott a gyermekágyi láz leküzdésében, hiszen elsőként tekintett erre mint egy fertőzés következménye és nem pedig egy önálló betegségként kezelte. Rájött arra, hogy a kórt azt maguk az orvosok terjesztik: felismerte hogy a boncolásokat is végző nőgyógyászok adják át a szülő nőknek a fertőzést. Megoldásként a klórmészoldatos kézfertőtlenítést javasolta, de a felfedezést az akkori orvostársadalom nem támogatta és csak halála után pár év múltán kezdték el használni a technikáját. 1992-ben az Országgyűlés július 1-jét a magyar egészségügy napjává tette. Ezen a napon minden évben szakmai elismeréseket adnak át az egészségügyben és ünnepi megemlékezéseket tartanak az ország területén. A Semmelweis-nap, az egészségügyi szolgáltatóknál – foglalkoztatási jogviszonyban álló egészségügyi és az egészségügyben dolgozókra számára – munkaszüneti nap, ügyeletet általában mindig biztosítanak.

Fotó: Pexels/Karolina Grabowska/Képünk illusztráció

A hangulat megalapozója: a reggae

Ezen a napon a reggae-előadókra, mint például Bob Marley-ra, Desmond Dekkerre vagy éppen a Toots and the Maytalsra emlékezünk, hiszen július 1-jén van a reggae zene világnapja. A reggae zene őshazája Jamaica, 1960-as évek végén innen terjedt el ez a különleges, sokszínű és valamennyi könnyűzenei irányzatot megihlető zene stílus. A Reggaebe általában híreket, pletykákat és politikai megjegyzéseket csempésznek bele az előadók. A reggae közvetlen eredete ska és rocksteady volt; utóbbiak közül a reggae a basszust ütőhangszerként vette át. A reggae a ritmust a blues, a dzsessz, a mento, a calypso és a hagyományos afrikai népi ritmusokból merít ihletet.

Marad a meleg idő, de széllökések várhatóak

A köpönyeg.hu időjárási előrejelzése szerint megmarad a forróság, lehűlés jelenleg még nem várható. Bár, kisebb széllökésekre számíthatunk, csapadékból viszont egy cseppre sem. A délelőtti órákban 20 fok körül várható a hőmérséklet, míg délután akár 28 fokig is emelkedhet. 

Folytatódik a lomtalanítás a XIV. kerületben

A XIV. kerület második körzetében lakossági lomtalanítást tartanak. Az FKF munkatársai kérik a lakosságot, Budapest közterületi rendjének és tisztaságának megóvása érdekében a lomokat csak a címükre vonatkozó napon, 18 óra után készítsék ki, vagyis a 2. körzetben lakók ma este. A nem a megjelölt időpontban történő lomkikészítés közterület-szennyezési szabálysértésnek minősül. A lomokat a lakóházak előtti, hulladékgyűjtő járművekkel jól megközelíthető közterületre kell kihelyezni, hogy a gyalogos- és autósforgalmat ne akadályozza. Az úttestre, bicikliútra, zöldterületre ne helyezzen lomot! Lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagy darabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki a ház elé.

Lejárt a türelmi idő!

A jogszabály által biztosított átmeneti időszakban, 2024. június 30-ig lehetett forgalomba hozni még az új, jelölés nélkül palackokat, vagyis mától, július 1-jétől már csak a visszaváltási díjas jelöléssel ellátott palackok hozhatóak forgalomba, de a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, italcsomagolások továbbra is a boltok polcain maradhatnak, ezek nem lesznek visszaválthatóak a REpontokon. Jelenleg mintegy 2000 visszaváltási pontra, REpontra lehet majd visszavinni a palackokat, a hálózat az új csatlakozókkal folyamatosan bővül. Cél a műanyag, az üvegpalackok és a fémitalos-dobozok 90 százalékos újrahasznosítása 3 éven belül. Ezért az 50 forintos visszaváltási díj motiválja a vásárlót arra, hogy visszavigye a palackot, ezzel értékes újrahasznosítható alapanyagot juttat vissza a gazdaságba. A 0,1–3 l közötti kiszerelésű ásványvizes, üdítős-, sörös-, boros- és szeszesital-csomagolások válthatóak vissza, legyenek azok műanyag- vagy üvegpalackok, illetve fémdobozok.

Ma kezdődik a 2024. évi magyar uniós elnökség

2024. 07. 01. és 12. 31 között Magyarország lesz az Európai Unió Tanácsának soros elnöke. Az EUM és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete rendezvénysorozatot indított annak érdekében, hogy tájékoztassa a civil szervezeteket, egyetemeket és egyéb érdekelt partnereket a magyar EU-elnökség céljairól és programjáról, és széles körű párbeszédre kínáljon lehetőséget az elnökség a prioritásokról.

Hangdimenziók a Magyar Zene Házában
 

A Magyar Zene Házában különleges zenei tárlat mutatja be a zene történetének legfontosabb állomásait, európai, illetve magyar fókusszal. Az ősi ritmusoktól elindulva egészen a XXI. századig az élet körforgásán keresztül meséli el a zene jelentőségét, végighalad a legfontosabb zenetörténeti fordulópontokon, kiemelve egy-egy ikonikus alkotót. A Hangdimenziók – Zenei utazások térben is időben című állandó, interaktív kiállítás megtekintésére ajánlott két-három órát szánni. A kiállítás előszeretettel használja a technológia eszközeit és játékosan vonja be a látogatót, hogy új ismereteket nyújtson a zenéről. 
 

 

 





Top hírek









Hírlevél-feliratkozás