„Lábon kihordtam egy szívrohamot!” – óriási pókok sokkolják az angyalföldieket

Több, hatalmas pókról számoltak be a XIII. kerületben élők, akik közül többen megrémültek a lakásban flangáló állatoktól.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.07.16.
Magyarország irtózás pók ártalmatlan

Megláttam és tényleg összef...m magam, a gyerek babakocsijából mászott elő!!” – írta az egyik angyalföldi egy kerületi csoportban, aki nem számított arra, hogy még legalább három másik angyalföldi kontrázza az élményét.  A nagyobb testű pókok látványa sokkoló lehet ugyan, de Magyarországon nincs okunk az aggodalomra.

Az angyalföldi posztoló nem riogatni akart, mégis az lett belőle. Ráadásul kiderült a kerületben több helyen is láttak nagy méretű pókot Fotó: Facebook

A pókoktól való irtózás, mintha a zsigereinkbe lenne kódolva – főleg a nőkébe –, pedig Magyarországon nincs valódi alapja a veszélynek. Vannak, akik azt gondolják, hogy az éghajlatváltozás, az extrém hőség miatt jelentek meg nálunk a nagy méretű fajok. A szakértők szerint, az igazság ezzel szemben az, hogy régebb óta itt vannak, mint az ember. Persze az aszály és az extrém meleg nem tesz jót a pókoknak sem.

Ez a valódi oka a nagy méretű pókok lehetséges feltűnésének

A szakértők szerint, a nagyobb méretű pókok feltűnésének nagyon egyszerű oka van. Az utóbbi 5–10 évben rengeteg építkezés zajlott, és a frissen parcellázott területeken egyrészt feltúrták a földet, másrészt levegőztetik, azaz szabadon is hagyják jó időre, ami alatt a pókok beköltözhetnek. Ahol legalább bokáig érő dús, bozontos növénytakaró vagy méhlegelő van, ott valószínűleg nem fognak feltűnni. Tehát, ha valaki nem szeretné, hogy felbukkanjanak otthonában a nagyobb pókok, annak ilyen környezetet tanácsos keresnie. Ráadásul több védett pók is van, így ezek megölése, büntetendő, emellett pedig természetkárosítás. Egy-egy találkozás alkalmával azzal tudunk segíteni magunkon és a pókon, ha elősegítjük finoman a kijárat keresését. Akár egy dunsztos üveg segítségével kitesszük. A nagyobb pókok csípése sem halálos itthon, komolyabb reakciót a dajkapók és a vízben lévő búvárpók marása okozhat. Elmondható az is, hogy az elmúlt 200 évben nem jegyeztek fel itthon olyan esetet, amikor a pókcsípés halállal járt volna. Így valójában megnyugodhatnak az angyalföldiek is.

Az angyalföldieket sokkolják a nagyobb méretű pókok

A közösségi oldalak csoportjaiban egyre-másra töltenek fel fotókat nagy méretű pókokról. Angyalföldön több eset is történt a közelmúltban, a találkozások általában „szívrohammal” kezdődtek, de a többség megoldotta, hogy az állat élve kikerüljön a lakásából.

 „Nekem itt ne flangáljon a nyolc lábával!” – írta egy angyalföldi nő.

 „Panírozzam vagy pácoljam??” – kérdezte humorosan egy férfi.  

„Csak a légynek tud ártani!” – jegyezte meg egy harmadik.

„Én sem bántom őket!! Sőt! Én direkt hagyok a mennyezet sarkában pókot, hogy elkapja a szúnyogot, muslincát stb.” – szólt hozzá egy angyalföldi.

A szakértők szerint többnyire gyerekkorunkból fakad a pókoktól való félelem. Ha egy gyerek azt látja, hogy az anyja vagy az apja retteg a pókoktól, jó eséllyel ő is sikítva menekül el, főleg, ha egy akkora példányt lát, mint például az egyébként ártalmatlan pokoli cselőpók Fotó: Facebook

Én ma ezt a borzalmat vittem ki a lépcsőházból egy dosszié segítségével. Úgy tűnik, egy farkaspók. Brrrrr!”–mutatta meg fotóján a fenti képet egy nő. 

Ha összetalálkozok egy ilyennel, ott helyben meghalok. Irtózom tőlük” – fakadt ki egy kommentelő.

Nagyon fontos, hogy ne öljük meg az állatot, csak mert sokkol a látványa. Ez a pók Angyalföldön, nem élte túl a találkozást Fotó:Facebook

„Ilyen nálunk is volt az egyik lakásban. Lábon kihordtam egy szívrohamot” – mutatott egy másik fotót egy angyalföldi, amit otthonában készített.

Nekem csak csótányaim vannak... Nem cserélünk? Lécci-lécci” – viccelődött vele egy férfi.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás