Így űzheted el vegyszer nélkül a szúnyogokat

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor az ember kiülne a teraszra, de a szúnyogok bekergetik a lakásba.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.29.
szúnyog praktika riasztó

A Fanny magazin összegyűjtött néhány természetes módszert, amelyekkel távol tarthatjuk őket.

szúnyog, csípés
Nincs annál bosszantóbb, mint amikor az ember kiülne a teraszra, de a szúnyogok bekergetik a lakásba Fotó: Pexels (illusztráció)

Állítsunk csapdát!

Az élesztőgombák cukros vízben szaporodni kezdenek, és eközben szén-dioxidot termelnek, ami vonzza a szúnyogokat. A csapda elkészítéséhez oldjunk fel 1 evőkanál barna cukrot 1 dl vízben, langyosítsuk meg, majd adjunk hozzá 1-2 dkg friss élesztőt. Öntsük ezt a keveréket egy PET palackból készített csapdába, és tegyük az ablakpárkányra, hogy éjszaka odavonzza a vérszívókat.

Menekülnek az illatától

Cseppentsünk néhány csepp citromos eukaliptusz illóolajat vízzel teli tányérokba, majd tegyük ezeket a lakás különböző részeire vagy az ablakpárkányra. Az illat hatására a rovarok kevésbé fogják vonzónak találni a helyiséget. Fontos, hogy olyan helyre tegyük, ahol a kerti állatok véletlenül sem ihatnak belőle.

Bazsalikom a balkonon

A muskátli, bazsalikom és citromfű illata hatékonyan elűzi a legyeket és a szúnyogokat. Ültessünk néhány tövet cserépbe, és tegyük az ablakpárkányra vagy a pad köré, ahol általában esténként ülünk. Ha erre nincs lehetőségünk, frissen kötött csokor is segíthet.

Széllel szemben

Ha hőség van, kapcsoljuk be a ventilátort. A légáramlat zavarja a legyeket és a szúnyogokat, ezért inkább elkerülik a szeles területet. A ventilátort akár a teraszra is kitehetjük, így kellemes hűvös levegőt biztosítanak a nyári forróságban.

Szúrjuk bele a földbe!

Ha vízpartra készülünk, szerezzünk be néhány szúnyogriasztó fáklyát. Egyszerűen csak szúrjuk be ezeket a földbe vagy a fűbe, majd sötétedéskor gyújtsuk meg. Kellemes citrusos illata akár négy órán át távol tartja a szúnyogokat, így biztosan nem kell vegyszerekkel fújnunk magunkat sátrazás alkalmával sem.

Füstöljük ki a lakásból

A lakásban használjunk füstölőt. A rovarok nem kedvelik a citrusos illatot, ezért válasszunk ebből is citromos, narancsos vagy grapefruitos változatokat, így nem nemcsak elűzzük a vérszívókat de kellemes illata csökkenti a bennünk felgyülemlett stresszt is.

A pihentető alvás titka

Az elektromos szúnyogriasztók közül a legismertebbek a konnektorba dugható készülékek, amelyek lapocskákkal vagy párologtató folyadékkal működnek. Ezek a termékek zárt térben, csukott ablaknál a leghatékonyabbak, ezért leginkább este érdemes használni őket, hogy a zümmögő szúnyogok ne zavarják meg a pihentető alvást.

Vonzza őket a fény

Biztos módszer az UV-fényt kibocsájtó elektromos csapda, mivel ultraibolya fénye vonzza a repülő rovarokat, és a belső nagyfeszültségű rács elpusztítja őket. Hátránya, hogy a hasznos rovarokat is pusztítja, ráadásul folyamatosan kellemetlen, sercegő hangokat ad ki.

Szereljük fel az ablakokra

Legyen szó akár darazsakról, legyekről vagy szúnyogokról, a rovarhálótól egyik sem tud majd bejutni a lakásba, így napközben bátran szellőztethetünk, és éjszaka nyitott ablaknál is alhatunk. Kaphatóak finom szövésű hálók is, melyeket hintaágyra, nyugágyra, vagy akár a kertben elhelyezett járókára, homokozóra is teríthetünk.

Vadásznak a vérszívókra

Ne űzzük el kertünkből a békákat, madarakat, pókokat és gyíkokat, hiszen ezek szívesen vadásznak a szúnyogokra. Ha tehetjük, tegyünk a ház köré néhány műfészket a fecskéknek. Ha beköltöznek a portára, nagy valószínűséggel a szúnyogprobléma is megoldódik.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás