Kisokos a szúnyoggyérítésről: Vigyázz, több ezer szúnyogot keltethetsz ki egyetlen pohár vízzel!

Országszerte irtják a szúnyogokat – de te is tehetsz a helyzet javulásáért. Íme a tudnivalók.



Megosztás
Szerző: MZ/X
Létrehozva: 2024.06.26.
Módosítva: 2024.06.26.
szúnyog szúnyoggyérítés katasztrófavédelem

Országszerte zajlik a szúnyoggyérítési program, egy hét alatt 13 vármegyében, 230 településén, összesen 60 ezer hektáron irtják a szúnyogokat. De mi is tehetünk azért, hogy kevesebb szúnyog legyen – ha nem akarunk kitolni magunkkal, érdemes pár óvintézkedést tenni.

szúnyog, csípés
Fotó: Pexels/Illusztráció

Vigyázat: egy deci kinn hagyott vízből több ezer szúnyog kelhet ki!

Az esős idők és az áradások után visszahúzódó folyók  ideális körülményeket jelentenek a szúnyogoknak a szaporodáshoz. Mindannyian gyűlöljük, ha éjszaka a fejünk körül zümmögnek a vérszívók. A csípésük nemcsak kellemetlen, de betegségeket is terjeszthet: az embereket és az állatokat is megbetegíthetik.

Nekünk is kötelező irtani a szúnyogokat!

A járványügyi intézkedésekről szóló rendelet szerint a vérszívó szúnyogok egészségügyi kártevőnek minősülnek, melyek ellen védekezni kell. Egészen pontosan meg kell akadályozni a megtelepedésüket és az elszaporodásukat és gondoskodni kell az ártalmuk megelőzéséről, távoltartásukról, rendszeres irtásukról.

Sokszor hiába az irtás, a szúnyoglárvákból kikelő rovarok akár napokon belül pótolhatják az elpusztított vérszívókat. Így meg kell szüntetni a szúnyoglárvák tenyészőhelyeit – és ebben nekünk, saját házunk táján is lehet szerepünk.

Szüntessük meg azokat a vízgyűjtőket („pangóvíz”), amik a szúnyogok szaporodását segítik. Például az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot stb. úgy fordítsuk, tároljuk, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni. Az állatok itatóvizét rendszeresen cseréljük friss vízre, ezenkívül pedig

– fedjük le sűrű hálóval az esővízgyűjtőt;

– az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsuk tisztán;

– ne hagyjuk, hogy a virágcserepekben hosszabb ideig álljon a víz;

– ne tároljunk a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, amiben megállhat a víz – tanácsolja az NNGYK.

 

 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás