„Színe van, de íze nem sok!” – Fanta helyett hanta: ezt mondják az emberek a Fanta-botrányról – Fotók

Felháborítja az embereket, miként bánik a Coca-Cola multicég a magyar vásárlókkal. A cég nemrég vallotta be, a hír igaz: más országokhoz képest jóval kevesebb narancslé van a hazai Fanta üdítőkben. Megkérdeztünk járókelőket, mit gondolnak erről és Lázár János miniszter törvénymódosítási javaslatáról.



Megosztás
Szerző: Erdei Róbert Arnold
Létrehozva: 2024.07.17.
Módosítva: 2024.07.17.
narancslé üdítő Fanta

Sokan nem is sejtik, hogy ha egy Magyarországon gyártott Fanta narancsos üdítőital lekerül a gyártószalagról és megveszik egy üzletben, jóval rosszabb az íze, mintha ugyanezt például Olaszországban tenné. Az üdítőben ugyanis jóval kevesebb narancslé van, mint a nyugat-európai országokban.

A cukormentes Fanta narancsban van a legkevesebb - 4 százaléknyi - narancslétartalom /
A cukormentes Fanta narancsban van a legkevesebb – 4 százaléknyi – narancslétartalom
Fotó: Rozman Péter

„Az vajon micsoda az üdítőben?”

A hatalmas kánikulában sokan hűsítik magukat valamilyen hideg itallal – sörrel, kólával vagy épp egy Fantával. A Coca-Cola óriáscég égisze alá tartozó Fanta helyett a magyar vásárlók inkább hantát, hazugságot kapnak: a cég maga ismerte el, hogy tényleg kevés narancslét tesznek a magyarországi üdítőjükbe. Szemben mondjuk az Olaszországban vagy Görögországban kaphatókkal, utóbbi országokban 12 és 20 százalék narancslével dúsítják a Fantát. Magyarországon a cukros Fantában 5, a cukormentesben 4 százalék narancslé van.

A kirobbant Fanta-botrány miatt Lázár János építési és közlekedési miniszter kijelentette: a külföldi élelmiszeripari cégek rosszabb minőségű terméket adnak el a magyaroknak, ezért szigorítaná az élelmiszerek minőségét szolgáló törvényt. A Fanta-botrány miatt mikrofont ragadott a Metropol stábja és megkérdeztük a járókelőket: mit gondolnak a Fanta kettős minőségéről és a lehetséges szigorításról. A válaszadóknak megmutattuk a cukormentes Fantát, mire többségük összevonta a szemöldökét – köztük Csaba is, aki szerint a multicégek a narancslén spórolnak. „Ez egy elég nagy sz@rság, hogy ide jó ez is! Gondolom, hogy minél alacsonyabb a gyümölcstartalom, annál olcsóbban elő lehet állítani, és sajnos mi megelégszünk ezzel. Mindenképpen jobb lenne, ha mondjuk az itteni Fantában nem néhány százalék gyümölcstartalom lenne, hanem lényegesen magasabb” – vélekedett.

Csaba nem ért egyet a Coca-Cola kettős minőségével /
Csaba nem ért egyet a Coca-Cola kettős minőségével Fotó: Rozman Péter

Zsuzsanna is meglepődve méregetni kezdte a Fanta üdítőt.

Hát ez kevés, ez a 4 százalék! Minél magasabb a gyümölcstartalom, annál tartalmasabb az ital. Ha csak ekkora mennyiségben tartalmaz gyümölcsöt és még az is inkább koncentrátum, akkor felmerül a kérdés, hogy a 96 százalék, az vajon micsoda az üdítőben? Magasabbnak kellene lennie a gyümölcstartalomnak

 – húzta alá Zsuzsanna.

Zsuzsanna szerint nincs jól, amit a magyar vásárlókkal tesz a Coca-Cola óriáscég /
Zsuzsanna szerint nincs jól, amit a magyar vásárlókkal tesz a Coca-Cola óriáscég Fotó: Rozman Péter

Márió még csak tizenéves, nemegyszer ivott már Fantát, ám ő a kevesek táborába tartozik a Fanta-botrány kapcsán. „Szerintem jó, hogy csökkentették a narancslétartalmat. Nagyon sok cukor van benne. Tegnap ittam Fantát, szerintem így a jó, 4 százalékkal – vélekedett a fiatal.

„Színe van, de íze nem sok”

A negyven év körüli Soat törökök társaságában ült a padon. Őt különösebben nem izgatja, mennyire narancsos a Fanta. „Azt iszom, amihez kedvem van, finomnak találom. Négy százalék narancslé kevésnek tűnik, de én megiszom attól függetlenül. Ha több lenne benne a narancslé, akkor persze jobban innám” – mondta Soat, aki aztán megnézegette a tőlünk kapott Fanta üveget: 

Színe van, de íze nem sok lehet!

A zéró Fantában Magyarországon csak 4% narancs van

Andrea nem örül a Coca-Cola kettős minőségének, ezért támogatná a törvényi szigorítást. 

Nem tartom helyesnek, hogy egy gyengébb minőséget adnak a magyar embereknek, mint külföldön. Ha más minőséget akarnak nyújtani, akkor fel kellene mérni a vásárlók véleményét. Számon kell kérni ezeket a visszásságokat, hogyha nem megfelelően járnak el

– mondta a pesti nő.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás