Sajnos újra és újra kiderül, hogy a nemzetközi multicégek teljesen hülyének néznek minket. Azokat a silány termékeiket, amiket Nyugat-Európában nem tudnának eladni, azt nálunk hozzák forgalomba.
Óriási felháborodást okozott az a hír, miszerint a Magyarországon kapható Fanta termékekben csupán 5 százalék narancs van, szemben az olaszországi 12 százalékkal. Az eset kapcsán ismét felvetődött a kérdés, miért árulnak a nemzetközi multicégek sokkal rosszabb minőségű termékeket Kelet-Európában, mint a kontinens nyugati részén.
Az üggyel kapcsolatban nem maradt szótlan Lázár János sem, aki egy Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott:
Szerintem nem kell cukros üdítőt inni, de ha valaki erre akarja költeni a pénzét, hát tegye. Az viszont nem járja, hogy a magyarok Fanta helyett csak hantát kapjanak a Coca-Cola vállalatcsoporttól!
– írja közösségi oldalán az építési és közlekedési miniszter, aki a nagy áruházláncoknak is beszólt:
A tömegtermékek esetében nem érdekli más őket: minél többet eladni. Ez kiszolgáltatottá teszi a magyar embereket. Átvernek minket a minőséggel, a legnagyobb baj viszont az egészségre is ártalmas élelmiszerekkel van. Azzal, hogy a külföldi láncok sokszor a Nyugat-Európában már eladhatatlan szemetet próbálják ránk sózni.
A tárcavezető szerint jelentős szigorításra van szükség, főként azért, mert ez a probléma már évek óta megoldatlan.
A Ripost már öt évvel ezelőtt megírta, hogy az egyes multik által gyártott termékek – köztük a Fanta is – sokkal rosszabb minőségűek itthon, mint a nyugati országokban kapható társaik, legyen szó üdítőitalról, édességről vagy alkoholról.
2017-ben sem volt jobb a helyzet, akkor a Nutellával kapcsolatban írták meg, hogy jóval gyengébb minőség kerül a magyar boltok polcaira. Kiderült: Ausztriában az olasz gyártmányt árusítják, míg Magyarországon a lengyelt. Amint azt a Nébih vizsgálata akkor megállapította:
A közkedvelt Nutella kenhető kakaós mogyorókrém esetében is az állomány volt eltérő, a magyar termékminta kevésbé lágy, kevésbé jól kidolgozott volt az osztrákhoz képest…
„Sokkal jobb az osztrák Nutella, mint a magyar”
– állította akkor a Ripostnak Szabó Krisztián élelmiszermérnök.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre