Eleged van a lakást ellepő legyekből? Íme top 3 praktika, amiről még biztosan nem hallottál!

A nyár egyik legkellemetlenebb velejárója a legyek megjelenése, ami sokaknak okoz bosszúságot a hétköznapokban. A hívatlan vendégeket azonban nemcsak vegyszerekkel, de házi praktikákkal is távol tarthatjuk a lakástól. Mutatjuk a legjobbakat!



Megosztás
Szerző: K. D. R.
Létrehozva: 2024.07.03.
Módosítva: 2024.07.03.
légy ellenszer házi praktika

A kánikulában nincs is jobb, mint behúzódni a lakás hűs falai közé és épp csak kiszellőztetni, hogy járjon a levegő. Ekkor azonban szembe találhatjuk magunkat egy csapat hívatlan vendéggel, akik lesben állnak az ajtóra vagy függönyre ülve, hogy végre berepülhessenek az otthonunkba egy ajtó- vagy ablaknyitáskor. A legyek rengeteg bosszúságot tudnak okozni a nyári hónapokban, pláne, hogy lábaikon rengeteg kórokozót hordoznak és szemtelenül rárepülnek az ételre is. Ezekkel a házi praktikákkal azonban kiűzheted őket a lakásodból és garantáltan vissza se akarnak majd jönni.

Ecet_resize
Az ecet az egyik legjobb fegyver a legyek ellen, de fontos, hogy vízzel keverjük el és gyakran fújjuk be vele a nyílászárók kereteit Fotó: Kállai Márton

Top 1: Ecetes permet

Ha nem akarunk pénzt költeni drága vegyszerekre érdemes szétnézni a konyhaszekrényben, ugyanis a fűszerek között is rengeteg minden van, amitől irtóznak a legyek, csak éppen nem tudunk róla. Ilyen az ecet is, ami szinte minden háztartásban megtalálható, így azonnal nekifoghatunk a legyek elleni permet kikeverésének. 

Keverj össze ecetet és vizet egyenlő arányban. Öntsd egy szórófejes flakonba, és vidd fel az ablak- vagy ajtókeretekre. A legyek megérezve az illatot azonnal sarkon fordulnak majd és messze elkerülik az otthonodat. Ezt a módszert azonban gyakran kell ismételni, mivel a szag idővel elillan. Így ha azt látod, hogy ismét megkörnyékezik a legyek a lakást, fújd be megint a nyílászárókat.

A gyümölcsbe szúrt szegfűszeg karácsonyi hangulatot idéz, de nyáron is hasznos lehet a legyek távoltartásában  Fotó: Pixabay/Illusztráció

Top 2: Szegfűszeg, a hatásos fegyver

A másik szinte minden konyhában előforduló csodaszer a szegfűszeg. Ez a fűszer nemcsak a gyümölcslevest és a forralt bort dobja fel, de erős aromájának köszönhetően az illata is belengi a lakást. A legyek azonban szerencsére nem szeretik, így ha megérzik az illatát azonnal kiutat keresnek vagy inkább be se mennek a szobába.

A legyek ellen tegyél egy narancsot vagy almát az ablakok mellé úgy, hogy beleszúrsz néhány darab szegfűszeget. Ez a kombó távol tartja majd a legyeket, vigyázz azonban, hogy ne hagyj túlérett gyümölcsöt az ablakpárkányon. Ha épp nincs gyümölcs otthon az is jó ötlet, ha az ablakokat és az ajtókat szegfűszegből készült főzettel permetezzük be. Tegyél körülbelül egy tucat szegfűszeget egy liter forralt vízbe. Hagyd a folyadékot kihűlni és besűrűsödni, majd öntsd egy szórófejes flakonba, és vidd fel a keretekre. Hidd el, hatásos lesz.

A menta az egyik szuper fegyver a legyek ellen, így érdemes pár levéllel összetörni belőlük egy mozsárban  Fotó: Pexels/Icon0 Com/Képünk illusztráció

Top 3: Mentalevél, mozsárban összetörve

A harmadik tuti tippünk olyasmi, ami bár nincs ott minden háziasszony fűszeresládájában, de nyáron sok kertben terem, így viszonylag könnyen beszerezhető. Ez pedig a menta. Nincs is más dolgod mint pár mentalevelet leszedni, majd egy mozsárban törd őket össze. Az így elkészített „illatosítót” helyezd az asztalra. A felszabaduló mentaillattól irtóznak a legyek, a lakást viszont belengi majd a finom aroma, így te is hálás leszel érte.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás