Ezektől a trükköktől rettegnek a levéltetvek!

Nyáron szinte minden kertben megjelennek a levéltetvek. Irtásuk egyszerű, de ha nem lépünk időben, gyorsan ellephetnek mindent. Mutatjuk, hogyan szabadulhatunk meg tőlük vegyszerek nélkül.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.06.09.
Módosítva: 2024.06.09.
növény ellenség levéltetű életmód

A Fanny magazin remek tippeket gyűjtött össze a kertészkedni vágyóknak.

kert, tetvek, tetü, rózsa, virág, levéltetü, illusztráció
Fotó: Pexels

1.

Állítsunk fel csapdákat!

A levéltetvek gyorsan szaporodnak, ezért nehéz őket korán észrevenni. A sárga rovarfogó lapok színükkel vonzzák a rovarokat, így érdemes néhányat kiakasztani a növényekre és fáinkra. Amikor a kártevők megközelítik a lapot, ráragadnak, így időben észlelhetjük jelenlétüket, és megkezdhetjük a védekezést ellenük.


 

2.

Segít a fürdetés

Ha a levéltetvek még nem szaporodtak el, hatékony lehet egy egyszerű vizes lemosás is. A cserepes növényeket állítsuk a fürdőkádba, és zuhanyozzuk le. Fás növények leveleit forró, 60-80 fokos hőmérsékletű vízzel permetezzük le, ettől a levéltetvek garantáltan elpusztulnak.


 

3.

Figyeljünk az arányokra!

Ha a vizes lemosás nem segített, készítsünk káliszappanos oldatot. Ehhez keverjünk össze 1 liter vizet fél dl káliszappannal. Öntsük az oldatot egy permetezőpalackba, és alaposan permetezzük be növényeinket, különös tekintettel a középső levélerek mélyedéseire, mivel ott szoktak megtelepedni a pajzstetvek. A következő napon mossuk le tiszta vízzel, majd hagyjuk megszáradni.


 

4.

Jószomszédi viszony

Ültessünk bársonyvirágot, körömvirágot vagy sarkantyúkát a paradicsom, paprika, burgonya mellé. Ezek a növények távol tartják a kertevőket, így a szomszédságukba ültetett palánták védve maradnak. A levendula illata is elriasztja a tetveket és a hangyákat, így érdemes a rózsával társítani.


 

5.

Menekülnek az illatuktól

Az illóolajok is hatékony növényvédők. A rozmaring és a levendula kiváló a levéltetvek, hangyák, legyek ellen. A borsmenta segít meztelen csigák elleni harcban, míg a teafa kiváló választás, ha növényeink valamilyen gombás megbetegedéstől szenvednek. Körülbelül fél liter tejbe csepegtessünk 25-30 csepp olajat, majd fújjuk be vele a leveleket és a szárakat.


 

6.

Nem tudnak lélegezni

Főleg levéltetvek, de más puhatestű kártevők ellen is hatékony permetszert készíthetünk 2,5 liter víz és fél deciliter folyékony mosogatószerből. Ezzel az oldattal reggelente, néhány napon keresztül törölgessük le a leveleket. Néhány nap múlva érdemes ismét ellenőrizni a növényt, és ha szükséges, ismételjük meg a folyamatot.


 

7.

Ellenállóbbá teszi őket

A csalánból készített főzet nemcsak erőssé teszi a növényeinket, de a levéltetvek, takácsatka és káposztabolha ellen is használhatjuk. Töltsünk meg egy edényt feldarabolt csalánnal, öntsünk rá annyi esővizet, amennyi ellepi. Lefedve hagyjuk állni 5-10 napig, majd szűrjük le. Hetente kétszer permetezzük be vele a növényeket, különösen a levelek fonák részét.


 

8.

Megelőzésre is kiváló!

A hagymából készült permetszer kiváló levéltetű ellen, emellett enyhe gombaölő hatása is van. Tegyünk egy edénybe néhány fej vörös- és fokhagymát a leveleivel együtt. Öntsük fel vízzel, majd hagyjuk állni egy hétig. Ezután szűrjük le, és permetezzük a fertőzött területre. Megelőzésre is kiváló!


 

9.

Ellenség a természetből

A levéltetvek legfőbb természetes ellensége a katicabogár, ezért érdemes bevetni őket a védekezésben! Ha azt szeretnénk, hogy kertünkben is elszaporodjanak, vásárolhatunk bio üzletekben kétpettyes katicabogár lárvákat, amelyek egész nap szorgoskodva megtisztítják növényeinket a kártevőktől.


 

Szöveg: Reiter Georgina

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás