Fogy az idő: Ha Európa nem tér észhez, magára marad ebben a háborúban

A háború után 500 éve nem tapasztalt világrendszerváltozás jön, a következő évtizedekben vagy akár évszázadokban Ázsia lesz a világ meghatározó központja, Európa pedig eldöntheti, hogy skanzenné válik vagy beszáll a világversenybe - mondta Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.07.27.
Orbán Viktor világ Donald Trump USA

A miniszterelnök a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott előadásában arról beszélt: a következő időszakban olyan változás jön, amire 500 éve nem volt példa.

NÉMETH Zsolt; TÕKÉS László; ORBÁN Viktor
Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök (k) előadása előtt a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2024. július 27-én. Balra Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke Fotó: Veres Nándor

Az elmúlt 150 évben is nagy változások történtek velünk és körülöttünk, de ezekben a változásokban a világ meghatározó vezető hatalma mindig nyugaton volt. Ezzel szemben a mostani változás Ázsia irányából kiinduló folyamat.

A következő hosszú-hosszú évtizedekben, de lehet, hogy évszázadokban Ázsia lesz a világ meghatározó központja 

- mondta.

Orbán Viktor kitért arra: Donald Trump azon dolgozik, hogy erre a helyzetre megtalálja az amerikai választ. 

"Valójában - fogalmazott - Donald Trump kísérlete valószínűleg az USA utolsó lehetősége, hogy a világelsőséget megőrizze".

Európának pedig két lehetősége van. Az első - ami felé most tart -, hogy skanzenné válik, az Egyesült Államok alá betagolódva, egy "alászakosított" szerepben marad az európai kontinens, aminek csodájára jár a világ, de amiben már nincsen "fejlődési dinamika".

A második lehetőség - amit Emmanuel Macron francia elnök hirdet meg - a stratégiai autonómia: "magyarul, be kell neveznünk a világrendszerváltás versenyébe" - jelentette ki.

Újra lehet teremteni Európa tőkevonzó képességét, lehet csinálni nagy infrastrukturális fejlesztéseket, különösen Közép-Európában, kell egy európai katonai szövetség erős európai hadiiparral, kutatással és innovációval, meg kell teremteni az európai energiaönellátást, ami atomenergia nélkül nem fog menni, és a háború után kell kötni egy új kiegyezést Oroszországgal 

- sorolta Orbán Viktor.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás