Felsőoktatásba jelentkezők, figyelem: ma lejár egy fontos határidő!

A mai nappal, vagyis június 10-ével véget ér a hivatalos ügyintézési időszak az E-felvételiben. Ma még bárki meggondolhatja magát a sorrendet illetően, utána véglegessé válik!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.07.10.
Módosítva: 2024.07.10.
ez lesz ma felsőoktatás diák

Ma véget ér az ügyintézési időszak a felsőoktatásba jelentkezőknél

2024. július 10-ig módosítható a jelentkezési sorrend az E-felvételi rendszerbenolvasható a felvi.hu-n. A jelentkezési sorrend módosítására az eljárás során egyetlen alkalommal van lehetőség a Sorrendmódosítás menüpontban. A jelentkezési hely szerinti telephely is módosítható (ha az intézmény, szak, képzési szint és munkarend azonos), illetve ha egy jelentkezési helynek csak az egyik finanszírozási formáját jelölte meg a felvételiző, utólag felveheti annak másik finanszírozási formáját is. A ponthatárok és a felvételi eredmények kihirdetésére várhatóan 2024. július 24-én kerül sor.

diákmunka sablon illusztráció
Ma még lehet módosítani a jelentkezési sorrenden az E-felvi rendszerében! Fotó: Pexels

Ezen a napon született a váltóáram feltalálója

Nikola Tesla 1856. július 10-én született Smiljanban, a mai Horvátországban. Életében 146 szabadalmat – ebből 112-t az USA-ban – jegyeztek be a neve alatt. Róla nevezték el a mágneses indukció SI-mértékegységét. A forgó mágneses mező felhasználásának lehetőségeit és az indukciós motor alapjait budapesti tartózkodása alatt dolgozta ki. Nevéhez kötődik a többfázisú villamos hálózat, a váltakozóáramú motor, az energia vezeték nélküli továbbítása, az energiatakarékos világítás, a távirányítás, a nagyfrekvenciás elektroterápiás készülékek, a napenergia-erőmű és más megújuló energiaforrással működő berendezések, valamint a rádió feltalálása is. Tesla saját állításai szerint megoldotta az „üzemanyag nélküli motor” problémáját is, de ilyen szerkezet nem maradt fenn.

Miatta tiltották be a bajvívást

II. Henrik francia király egy lovagi tornán halálos balesetet szenvedett 465 évvel ezelőtt egy július 10-ei napon. Ezt követően betiltották a bajvívásokat. II. Henriket fia, a kiskorú II. Ferenc követte a trónon, akinek nevében Henrik özvegye, Medici Katalin anyakirályné vette át a kormányzást.

A leghírhedtebb magyar betyár is ezen a napon született

Rózsa Sándor alföldi betyárvezér, akinek nevéhez számtalan legendás és valódi rablás fűződik, 211 évvel ezelőtt, 1813. július 10-én született. Negyven éven keresztül az Alföld legrettegettebb banditája volt. Pár esztendős korában apját lopásért felakasztották, ő először 1836-ban, 23 évesen került börtönbe, két tehén ellopásáért. A börtönből megszökött, futóbetyárnak állt, bandát szervezett, lóháton járta az Alföldet. Életét főként az állatállomány dézsmálása, a tehetősebb gazdák kirablása és a törvény őreivel folytatott állandó harc jellemezte. Idősebb korában szabóként, majd harisnyakötőként dolgozott, egészen 1878-ban bekövetkezett haláláig.

Ezen a napon szentelték piarista pappá Öveges József fizikusprofesszort

Méghozzá 1920-ban. Öveges József ősei apai ágon legalább kétszáz évre visszamenően néptanítók voltak, ő maga 1919-ben szerzett tanítói diplomát. Elsősorban a matematika és a fizika érdekelte, de bencés és piarista tanulmányait követően pappá is szentelték. Tanári pályája kezdete után hamar eldöntötte, hogy az ifjúság számára szeretne tudományos-ismeretterjesztő könyveket írni, melyek előtérbe helyezik a fizika szépségét. Népszerű oktató volt, mert bármely bonyolult fizikai dolgot és kísérletet az egyszerű emberek nyelvén is képes volt elmagyarázni.

hőmérő, kánikula, időjárás, hőség, meleg
Ma is nagyon meleg lesz – Fotó:  unsplash.com

Folytatódik a kánikula

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint szerdán is folytatódik a nyaralóidő sok napsütéssel, 34-35 fok körüli országos hőséggel. Az ÉK-i szél néha viszont megélénkül majd.

Ma avatják fel az olimpikonok új emlékművét

A magyar olimpiai bajnokok Farkasréti temetőben található emlékfalát átépítették, az új emlékmű felavatására július 10-én, reggel fél tíztől kerül sor. Az avatóünnepségen beszédet mond dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a nemzet sportolója és Gyulay Zsolt, a MOB elnöke.

Kezdődik az „ország legnagyobb kisfesztiválja”

A Bánkitó egy összművészeti fesztivál, amit július 10–13. között tartanak a fővároshoz közel, Bánkon. Kapunyitás 16:00-tól lesz, jegyeket még a helyszínen is lehet venni. A szerdai nap fellépői között lesz az Auróra Allstarz és a Varrevvarrad. További információk a fesztiválról itt olvashatók.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás