Az utolsó magyar király gyermekeként született, ma 13 éve hunyt el

Ma 13 éve, 98 éves korában halt meg Habsburg Ottó, az utolsó Habsburg-trónörökös. 7 gyermeke született.



Megosztás
Szerző: Bagó Bernadett
Létrehozva: 2024.07.04.
ez lesz ma Habsburg Ottó szinyei merse pál

98 éves korában hunyt el Habsburg Ottó

Habsburg Ottó az alsó-ausztriai Reichenau an der Rax közelében levő Wartholz villában született az utolsó osztrák császár és magyar király (IV. Károly) gyermekeként és legidősebb fiaként. 2011. július 4-én, 98 éves korában álmában halt meg. Édesanyja Zita Bourbon–parmai hercegnő, császárné és királyné volt, keresztapja I. Ferenc József Magyarország 1867-ben megkoronázott apostoli királya, keresztanyja, az anyai nagyanyja, Mária Antónia portugál infánsnő. Édesapja száműzetésében az udvari papja, dr. Zsámboky Pál lett a nevelője. Egyetemi tanulmányait a Leuveni Egyetemen végezte Belgiumban, ahol 1935-ben megszerezte a politika és társadalomtudományok doktora címet. Habsburg Ottó évtizedekig igényt formált a trónra, s csak 1961-ben mondott le osztrák igényéről. A monarchisták I. Ottó osztrák császárt, a magyar legitimisták II. Ottó örökös magyar királyt tisztelték személyében. 7 gyermeke született, a legkisebb György, aki 1993-ban költözött Magyarországra, és vette fel a magyar állampolgárságot. Ekkor lett édesapja hivatalvezetője is. György 2021-től Magyarország nagykövete Párizsban. 

GERMANY-AUSTRIA-HABSBURG
Fotó: ddp images via AFP/AFP

179 évvel ezelőtt született Szinyei Merse Pál

Szinyei Merse Pál Kristóf Ágoston Ulrik Félix régi nemesi családban született 1845. július 4-én. Az apja Sáros vármegye alispánja, majd főispánja, aki biztosította támogatásáról fiát a művészete elsajátításában. 1864-ben beíratta őt a müncheni akadémiára, ahol Strähuber, Anschütz, majd Wagner Sándor voltak mesterei, 1868-ban pedig Piloty növendéke lett. Szinyei a magyar plein air festészet megteremtője, a modern magyar festészet első nagy képviselője. Festményeivel megteremtette a gazdag színvilágú, realista táj- és portréművészetet. Több különböző alkotásai a mai napig megtalálhatóak a Magyar Nemzeti Galériában, mint például a Ruhaszárítás, a Hinta, a Szerelmespár vagy az egyik legismertebb festménye, a Majális. Képei azonban akkor nem érték el a megérdemelt sikert, amely kedvét vette a művészetekben. 1873. október 15-én feleségül vette szerelmét, Probstner Zsófiát. Házasságukból 5 gyermek született. 1882-ben Bécsbe utazott és ismét nekilátott a komolyabb festéshez, a – számára – kedvezőtlen vélemények és későbbi válása tovább rontotta a kedvét. 1894-től viszont újra kiállításokat szervezett: az 1896-os kiállításon a Majális átütő sikert aratott. 1897-ben képviselővé választották. 1905-ben hatalmas sikerű kiállítást rendezett a Nemzeti Szalonban, ugyanebben évben pedig kinevezték a Képzőművészeti Főiskola igazgatójává, amely tisztséget az 1920. február 2-án bekövetkezett haláláig megtartott.

Ezekre a munkálatokra számíthatnak a közlekedők

Az M0-s Soroksári hídon 2024. július 1–4. között burkolatjavítást végez a korábbi kivitelező, amely miatt időszakosan torlódásokra lehet számítani. Az M1-es autópálya felől az M5-ös irányában csütörtökön lezárják a külső sávot ezen a szakaszon, így majd a két belső sávon közlekedhetnek a sofőrök az esti órákig. Ezek miatt érdemes lesz még indulás előtt tájékozódniuk az aktuális korlátozásokról és forgalmi helyzetről.

Újra lesz szúnyogirtás Budapesten

Budapesten a harmadik, a negyedik, a tizenharmadik, a huszonegyedik, a huszonkettedik és a huszonharmadik kerületben, valamint végig a Duna mentén, azaz a Szigetközben, Komáromnál, a Dunakanyar településein, a Csepel-sziget, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében lépnek fel kémiai módszerrel a vérszívók ellen. Csütörtökön, vagyis július 4-én a IV. és a XIII. kerület lesz soron, amennyiben az időjárás lehetőséget ad a szúnyogirtásra.

BA-3901 szúnyog, szúnyogírtás
Szúnyoggyérítés Békéscsabán  Fotó: Bencsik Ádám/Békés Megyei Hírlap

Ma még marad a borús idő

A hőmérséklet továbbra sem tér vissza a nyári kánikulához, kisebb esőzésre számíthatunk – derül ki a Köpönyeg.hu időjárás előrejelzéséből. A hűvösebb hajnal után, délutánra 26 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Az UV-szint marad a megszokott, magasnak számító 6-os szinten. A borús idő ellenére (reggel 9 és délután 5 óra között) a naptej és a fejfedő viselése ajánlott.

Ezeken a budapesti helyszíneken adhatsz vért ma

Július 4-én, csütörtökön az alábbi budapesti helyszíneken és időpontokban adhatsz vért – derül ki a véradás.hu oldaláról, ahol további – akár vidéki – helyszíneket is találhatsz. Ami pedig a fővárosiakat illeti, azok az alábbiak:

  • Reggel 7 és 19 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 12 órától egészen 17.30-ig vár a Sugár Üzletközpontban található véradó pont a második emeleten (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • Szintén déltől, de fél órával tovább, egészen 18 óráig tudsz vért adni a Csepel Plázában (1211 Budapest, II. Rákóczi F. út 154–170.)
  • Majd egy órával később, 13 órától egészen 18 óráig a Köki Terminálban (1191 Budapest, Vak Bottyán utca 75.)

Burger party a Scrutonban

Július 4-én, 18 órától a Scruton vendégei belekóstolhatnak Észak-Amerika autentikus ízkombinációiba. Ezen a felejthetetlen estén, a legfinomabb kézműves hamburgereket, ínycsiklandó hot dogokat és exkluzív whiskey-ket kóstolhatnak meg a Scruton vendégei. Este 8 órától pedig Steve Sam teremt kellemes hangulatot zenéivel dzsessz, funk, pop és smooth dzsessz stílusban. A helyszín befogadóképességére tekintettel, részvételi szándékod asztalfoglalással jelezheted az étterem számára. Időpont: 2024. július 4. (csütörtök) 18.00. Helyszín: 1113 Budapest, Tas vezér u. 3. – Scruton MCC

A Budapest Bár újra a Budapest Parkban

A hazai zenei palettáján színfolttá avanzsált Budapest Bár dalai cigányzenei feldolgozásokra alapulnak, de a stílusokon átívelő műsoruk egyik legnagyobb különlegessége, hogy a zenekarban a csodálatos zenészek mellett sorra bukkannak fel a magyar pop-rock kultikus énekesei. Hagyománnyá vált, hogy a Budapest Bár összes tagja egyetlen alkalommal, a Budapest Park színpadán gyűlik össze – ezúttal július 4-én láthatjuk majd őket. A Park már 18 órától kinyit, a szervezők pedig azt ajánlják, hogy mindenki érkezzen meg legalább 19 óráig, ha nem akarnak lemaradni róla.  Jegyeket a Budapest Park oldalán tudsz vásárolni.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás