120 darab diagnózis: fekete penészgombát találtak a fiatal férfi agyában

A nem mindennapi diagnózist alig több, mint 100 embernél állapították meg a világon.



Megosztás
Szerző: B. V.
Létrehozva: 2024.07.08.
diagnózis gomba betegség

Migréntől szenvedett, kiderült, egy rendkívül ritka betegségben szenved, amit eddig a világon csak 120 embernél diagnosztizáltak. Tyson Bottenus ráadásul ezt csak egy véletlen, apró balesetnek köszönhetően tudta meg. Az amerikai, bicikli mániás férfi ugyanis kerékpározás közben elesett, könyöksérülést szenvedve ezzel. Azért, hogy az megfelelően stezilizálva legyen, kórházba ment. Ezt követően boldogan folytatta mindennapjait, ám egészségügyi állapota folyamatosan romlott. Állandó migréntől szenvedett, majd arcának egy része részben lebénult, ami három agyi biopsziához vezetett. Ezt követően jött a hihetetlen diagnózis: fekete penészgomba van az agyában.

Rendkívül ritka diagnózist kapott. Fotó: Pixabay

Eddig Tysonon kívül mind a 120 beteg belehalt ebbe az állapotba. Épp ezért csoda, hogy ő még él.

Soha nem találkoztam még olyannal, aki ezzel küzdött volna. Mindenki, akinek volt, sajnos meghalt .

 - mesélte annak az okát, miért is ment olyan lassan nála a diagnózis felállítása, miért kellett három biopszia egy helyett. 

Hogyan szedik ki onnan a gombát? Ilyeneknek nem kellene a fejünkben lenniük. 

- emlékezett vissza első gondolataira.

Kiderült, Tyson  agya valószínűleg azok után lett gombás, hogy Costa Ricán elesett, ami után homokot és port lélegzett be. De ez csak egy opció, pontosan nem tudják. Eltávolítása nem volt egyszerű, több kezelésen is át kellett esnie, az egész folyamat 3 évig tartott. 

Soha nem gondoltam volna, hogy ilyesmiben fogok szenvedi egy ostoba biciklitúra miatt egy trópusi országban.

 - írta a közösségi médiában, még a gyógyulási periódus alatt. Végül azonban rájött, nincs mit tennie. Erről pedig már azok után beszélt, hogy "gombamentes lett":

Éled a mindennapjaidat, tanulgatsz, agyi gombád lesz. Megölöd az agyi gombát majd újra biciklire pattansz és abban reménykedsz, többet nem kapod el.

Tyson végül a saját 2018-as diagnózisát követően 2022-ben találkozott egy másik férfival, akinél ugyanilyen betegséget állapítottak meg - írja az UNILAD.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás