Brutális hőség jön: trópusi éjszakák és forró, sivatagi nappalok következnek

Extrém melegre kell felkészülnöd a következő néhány napban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.19.
kánikula meleg hőség trópusi nyár

Az elmúlt napok melegedése olyan mértékeket öltött, hogy az országos tiszti főorvos a legmagasabb fokú hőségriasztást rendelte szerda 0 órától szombat éjfélig. Mutatjuk, mire érdemes készülnöd,  hogy kibírd a bődületes kánikulát.

hőségriadó, hőség, Nap, napsütés, nyár, meleg, fülledt, pokoli,
Trópusi hőséggel kell számolnod a következő napokban (Képünk illusztráció) Fotó: Pexels.com

A következő napokban várhatóan olyan mértékűvé válik a forróság, hogy az ország egész területén indokolt lesz a legmagasabb fokú hőségriasztás. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ éppen ezért az alábbiakra hívta fel a figyelmet:

– A hőség leginkább a kisgyermekeket, az időseket, a várandósokat, és a szív- és érrendszeri betegeket veszélyezteti.

– Fogyassz jóval több folyadékot, mint általában, akármelyik kategóriába tartozol is.

– A déli órákban ne menj a tűző napra, amellett, hogy napvédő krémet, sapkát vagy kalapot használsz.

– Ha autóval közlekedsz, különösen légy óvatos, és semmi esetre se hagyj se gyermeket, se háziállatot a parkoló autóban. Ha autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látsz, azonnal hívd a 112-es segélyhívót.

– Ha vízpartra, strandra, fürdőbe mész, mindenképp hűtsd le magad, mielőtt a vízbe ugrasz. Arról nem is beszélve, hogy csak ott ugorj fejest, ahol ezt tábla engedi.

– A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakó helyen gyújts tüzet, és csak akkor, ha nincs tűzgyújtási tilalom.

– Kerüld a kerti zöldhulladék égetését, és ne hagyd felügyelet nélkül a grillezést vagy a bográcsozást sem.

– A héten a legmelegebb órákban tartózkodj árnyékban, légkondicionált helyiségben, és kerüld a megterhelő fizikai munkát.

– A legmelegebb a déli, délkeleti megyékben lesz, ahol a 37-39 fokot is elérhetik a legmagasabb értékek, így ott különösen légy óvatos.

Forró napok előtt állunk, és ahogyan dél felől egyre melegebb levegő érkezik a Kárpát-medencébe, úgy az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést a nappali hőség után. Jönnek tehát a trópusi éjszakák, vagyis sok helyen éjjel sem fog 20 Celsius-fok alá csökkenni a hőmérséklet. Ami nemcsak otthonaink lehűlése, de a nyugodt alvás szempontjából is fontos.

Az extrém meleg miatt ezenkívül egyre több országban igyekeznek mindenre felkészülni, akárcsak Marokkóban, ahol a meleggel járó brutális szárazság már évek óta sújtja a térséget, főként ebben az időszakban, amikor még az ismétlődő erdőtüzek miatt is aggódhatnak a helyiek:

Az erdőtüzek számának növekedésére számítunk nyáron, különösen az északi régiókban, a magas hőmérséklet és az aszály miatt

– mondta Shakeel Alam, a Moulay Ismail Egyetem tudományos professzora az Anadolunak.

Az AccuWeather előrejelzése szerint június 25-ig jócskán 30 Celsius-fok felett marad a hőmérséklet, utána is csak pár fokkal megyünk majd a mostani értékek alá, sőt még július elején is hasonlóan meleg időjárásunk lesz.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás