Igazi csoda várható: négy különleges égitest aranyozza be az estéd

Június 9-én este érdemes az égre pillantani, mert lélegzetelállító csodában lesz részünk. A négy égitest ritka pompáját mutatja.



Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2024.06.08.
Hold együttállás csillagászat

Talán az idei leglátványosabb együttállásban lehet részünk. Június 9-én, vasárnap este a Hold, Praesepe és a Pollux, Castor kettőse látszik majd egy vonalban. A négy égitest káprázatosan fog ragyogni azon az éjszakán. 

csillagok, csillagos ég
Június 9-én este érdemes lesz az égre nézni Fotó: Pexels

Vakító együttállás

A Hold egyre magasabbra emelkedik az esti égen, ennek köszönhetően egyre gyönyörűbb együttállásokat láthatunk. Szabad szemmel is látványos lesz június 9-én a 22:20 körüli jelenség. A Praesepe, azaz Jászol; attól nyolc fokra a 12%-os fázisú Hold; további hét fokra az Ikrek bétája, a Pollux; újabb négy és fél fokra pedig a Castor, az Ikrek alfája alkot majd könnyen azonosítható égi vonalat - adta hírül a Svábhegyi Csillagvizsgáló, hozzátéve, hogy aki távcsővel kémleli az eget ezen az estén, az láthatja a 13P/Olbers üstököst is.

Mi az a Praesepe?

A rák csillagképben lévő különleges nyílthalmaznak sokféle elnevezése van, latin neve Praesepe, ami „jászolt” vagy „méhlakást” jelent. Emlegetik még Messier 44-nek, egyszerűen M44-nek, vagy NGC 2632-is.

Mi az a Pollux és a Castor? 

Pollux az Ikrek csillagkép legfényesebb csillaga. A Pollux az első a legfényesebb csillagok között, aminek bolygókísérője van. A Castor nevű Bolygója 2,9 Jupiter-tömegű, keringési ideje 590 nap.

Június 16-án éjféli csillagfedést láthatunk

A 6,4 magnitúdós fényességű "HD 111199" nevű csillag 00:11-kor lép majd be a Hold elé, 12 fokos horizont feletti magasságban. A 01:04-kor bekövetkező kilépésre még alacsonyabban, 4 fokkal a nyugati látóhatár felett fog sor kerülni. 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás