Elképesztő égi jelenség, szabad szemmel is látható lesz Magyarországon

Érdemes lesz hétfő este az égboltot kémlelni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.05.20.
Módosítva: 2024.05.20.
együttállás Hold Spica csillagkép égbolt

Az idei év már eddig rengeteg olyan együttállással kecsegtetett, melyek esetében érdemes volt távcsövet ragadni és kimenni a szabad ég alá. Ez május 20-án, pünkösdhétfőn este sem lesz másképp.

elképesztő, csodálatos, látvány, csillagok, csillagászat, távcső, együttállás, Hold, Jupiter, Uránusz,
A május 20-ai esemény távcsővel és szabad szemmel is jól látható lesz Képünk illusztráció/Fotó: Pexels

A május 20-ai holdfénynél a Hold és a Spica együttállása lesz látható. A Spica a Szűz csillagkép legfényesebb csillaga, az éjszakai égbolt 15. legfényesebb csillaga. Egy úgynevezett kék óriás, mely 250 fényév távolságra van a Földtől. A Holdunk azon az estén 93 százalékos megvilágítottságú lesz, azaz majdnem teliholdként áll együtt a Szűz csillagkép egyik alapvető elemével. A fényesen ragyogó Spica és a Hold a déli égbolton lesz látható alkonyattól pirkadatig. A páros 22 óra 34 perckor fog a legmagasabban látszódni és nemcsak távcsővel, hanem szabad szemmel is jól látható lesz.

A Köpönyeg előrejelzése szerint pünkösdhétfőn eleinte sok felhő lesz felettünk és sokfelé kell számítani esőre, záporra, zivatarra, illetve helyenként felhőszakadás és jégeső is kialakulhat. Helyenként ismét párás, ködös lesz a hajnal, majd napközben 24 és 29 Celsius-fok közé melegszik a levegő. A viharokat követően ugyan visszaesik a hőmérséklet, de az égbolt remélhetőleg eléggé kitisztul, hogy te is láthasd a jelenséget.

Nem ez lesz az egyetlen érdekesség a héten, május 23-án a Vénusz és a Jupiter szoros nappali együttállása és a teliholdAntares szoros együttállása vár majd rád. Ezek már önmagukban is elképesztő jelenségnek számítanak, hát még így, hogy egy napon lesznek láthatók. Aznap délelőtt 10 óra 18 perckor a Vénuszt és a Jupitert láthatod majd, melyek egy megfelelő távcsővel egészen közel lesznek egymáshoz. A páros naphoz való közelsége miatt a megfigyeléseket fokozott óvatossággal, a megfelelő eszközök használatával végezd! Éjszaka pedig a Hold az Antares társaságában lesz észlelhető 22 órakor. Utóbbi egyébként a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, mely egy úgynevezett vörös szuperóriás.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás