Kár lenne kihagyni: vakítóan ragyogó csillag fog feltűnni az égen

Elképesztő szerencse kell, hogy te is láthasd a szerda esti, valamint a héten észlelhető többi jelenséget.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.05.15.
együttállás Oroszlán Hold csillagok látványos

A Metropol korábban beszámolt róla, hogy az idei év milyen sok elképesztően gyönyörű égi jelenséggel kápráztatott el bennünket eddig. Május 15-én, szerdán sem lesz ez másként.

elképesztő, csodálatos, látvány, csillagok, csillagászat, távcső, együttállás
Az esti égi jelenség távcsővel még jobban látható (Képünk illusztráció) Fotó: Andrea Piacquadio / Pexels

Az Oroszlán csillagjegy legfényesebb, kékesfehér színű csillaga, a „Regulus” és az 53 százalékos fázisú Hold áll majd együtt. A jelenség 22 órakor lesz látható, amikor a Földről nézve viszonylag közel kerül egymáshoz a két égitest, melyeket 43 fokkal a horizont felett kell majd keresned, a félhold irányában. Felhőktől mentes időjárás esetén szabad szemmel is pazar látványt ígér majd az éjszaka.

A Köpönyeg előrejelzése szerint szerdán a napos-gomolyfelhős idő mellett a Dunántúlon megnövekszik a fátyolfelhőzet. Záporok kialakulására csak elszórtan az ország északkeleti felén kell számítani, zivatarokra helyenként az Alföldön. A délkeleti, keleti szél sokfelé élénk, északnyugaton erős lesz, a zivatarok környezetében pedig viharos széllökések is előfordulhatnak. Az ország egyes részein így jó eséllyel láthatod majd a jelenséget, míg másutt nem biztos, hogy szerencséd lesz.

Nem ez az egyetlen csodálatos jelenség a héten. Május 17-én, pénteken ugyanis különös kisbolygót vehetsz szemügyre. A Heinrich Wilhelm Olbers által 1802-ben felfedezett, a Mars és a Jupiter bolygók pályája között húzódó aszteroidaövben keringő „Pallas” elnevezésű kisbolygó ezen a napon, 9 óra 37 perckor Földről látható helyre kerül. Az égitest a harmadik legnagyobb övbéli kisbolygó, tömege az egész aszteroidaöv tömegének 7 százalékát adja. Nevét Pallasz Athénéről, a bölcsesség görög istennőjéről kapta. Aki megpróbálná szemügyre venni, annak a legjobb lehetősége a holdfénytől mentes hajnali órákban lesz erre.

A Köpönyeg előrejelzése szerint pénteken sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, többfelé jelentősebb mennyiségű esőre van kilátás, ami tovább nehezíti majd, hogy megfigyeld a látványosságot.

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás