Hamarosan újra látható lesz a sarki fény hazánkban, de vigyázz vele, ha babát vársz!

Az égen felragyogó sarki fény igazán kivételes látvány hazánkban, ám a szerencsések hamarosan újra megcsodálhatják. Sőt! Úgy tűnik a sarki fény az elkövetkezendő években egyre gyakoribb lesz, így nem árt tisztában lennünk az ezzel kapcsolatos babonákkal.



Megosztás
Szerző: H.N.ZS.
Létrehozva: 2024.06.03.
sarki fény égbolt különleges égi jelenség

A következő években biztosan nem kell különleges északi országokba utaznia azoknak, akik sarki fényre szeretnének vadászni, ugyanis a Nap 11 éves ciklusának a legaktívabb időszakában van, ami azt jelenti, hogy bőven kapunk az égi tüneményből. Lapunk utánajárt, mikor érdemes az eget kémlelni, sőt azt is eláruljuk, miért érdemes összebújni ezeken a különleges napokon.

sarki fény
Újra láthatunk sarki fényt Magyarországon Fotó: pexels.com

A sarki fény akkor tűnik fel, amikor geomágneses vihar éri el a Földet, erre pedig legközelebb június 6-án van igen komoly esély. Ha a napkitörések elég nagyok lesznek, akkor nem csak 6-án, hanem az előtte és az utána következő napokban is nagy esély van arra, hogy valamelyik éjszaka elcsíphessük az aurora borealist, melynek különleges hatása van életünkre. Tekintve, hogy hazánk egét eddig inkább a hullócsillagok uralták, kevesen ismerik a sarki fényhez kapcsolódó babonákat, pedig hasonlóan a hullócsillagokhoz, komolyan befolyással lehet a jövőnkre.

A sarki fény a legkülönlegesebb színekben pompázik Fotó: pexels.com

A sarki fény a termékenységhez és a születéshez is kapcsolódik. A svéd megfigyelések úgy tartják, ha a jelenség gyakran tűnik fel az égen, a következő évben jó lesz a termés. A kínai és a japán kultúrában úgy vélik, hogy az ilyen éjszakán fogant gyermekek hatalmas szerencsével lesznek megáldva, így azt tanácsolják, ilyenkor különösen érdemes belevágni a babaprojektbe. Ha ez nem lenne elég, a minden órás kismamáknak is csupa jót ígér, ugyanis az ősi izlandiak szerint ez a fényjelenség enyhíti a szülés fájdalmait. Az izlandi babona azonban a terhes asszonyokat arra figyelmezteti, ha a sarki fényt bámulják, gyermekük kancsalnak születhet. Az indián mítoszok szerint a fények tánca eltávozott szeretteinket idézi meg, mely annál erősebben kivehető, minél boldogabbak halottaink. Természetesen mindenki maga dönti el, hogy hisz-e a babonákban, ám az biztos, hogy ez a páratlan szépségű égi tünemény semmivel sem hasonlítható össze, így aki csak teheti, kémlelje az éjszakai égboltot a következő napokban.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás