Halálos a csípése – Egzotikus horrorkullancs tűnt fel Budapesten: ezen a helyen látták először

A krími-kongói vérzéses láz terjesztésért felelős ízeltlábú különösen veszélyes, a fertőzöttek 30 százaléka belehal a csípésébe. Hazánkban először a Margitszigeten 2009-ben bukkantak egy példányára, de azóta az ország több pontján is megjelent.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.06.23.
Módosítva: 2024.06.23.
halálos kullancs horror

Különösen veszélyes kullancsfaj szaporodott el Magyarországon. Az utóbbi években az ország több pontján is lehetett találkozni a horrorkullancsal. A vérszívó csípése az emberre nézve halálos is lehet. Előfordulásukat a kullancsportál összegzi lakossági bejelentések alapján. Itt meg lehet nézni, hogy az ország melyik pontján találkozhatsz a halálos kór terjeszésért felelős vérszívóval. Számuk egyre nő, 2021-ben még csak kettő  2022-ben már kilenc példányt azonosítottak hazánkban. Az idei év időjárása pedig különösen kedvez a szaporodásuknak. 

Különösen veszélyes az egzotikus kullancsfaj, mely a krími-kongói vérzéses láz terjesztéséért felelős 
Fotó: Pexels.com

A Hyalomma marginatum egy különösen veszélyes egzotikus kullancsfaj, mely a krími-kongói vérzéses láz terjesztéséért felelős. A vírusfertőzés tünetei közé tartoznak többek között az ízületi fájdalmak, hányás, magas láz, fejfájás, gyomor- és hátfájdalom, és különféle vérzéses tünetek. A fertőzést a betegek 30 százaléka nem éli túl, és megelőző védőoltás sem áll még rendelkezésre. Európa-szerte az elmúlt években már több embert is megfertőzött ezzel a halálos betegséggel. Terjedéséért a klímaváltozás a felelős, és már Magyarországon is megtelepedett ez a különösen veszélyes, egzotikus kullancs. Az első példányt 2009-ben a Margitszigeten egy sünön találták. Azóta országszerte már tizenöt helyen észlelték a horrorkullancs jelenlétét. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy kullancs csípés esetén mindig orvoshoz kell fordulni, mert sosem lehetsz biztos benne, hogy nem a gyilkos horrorkullancs élősködik a testedben.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás