Az űr ihlette, az ember használja: top 10 tárgy, amit a NASA fejlesztett – Galéria

Amióta először küldött asztronautákat az űrbe az emberiség, nemcsak nagyot változott a világról alkotott képünk, hanem az életünk is más lett. A NASA olyan eszközöket talált fel, amelyeket ma is használunk. Mutatjuk, hogy mi köze van az algának és az UV-sugárzásnak a NASA-hoz!



Megosztás
Szerző: Erdei Róbert Arnold
Létrehozva: 2024.06.18.
Módosítva: 2024.06.18.
NASA űr fejlesztés

Az emberiség mindig is nagyot mert álmodni, és meg is valósította, amit akart. Így volt ez akkor is, amikor a hidegháború alatt az űrversenyben a két akkori szuperhatalom, az Amerikai Egyesült Államok és Szovjetunió kitűzte célul: megelőzik a másikat, és elsőnek fognak embert küldeni a Holdra. Azóta persze ez már történelem, de az amerikai NASA űrtalálmányai mára a mindennapi életünk részévé váltak. De még hogyan!

A NASA ötletei nemcsak az űrben, a Földön is hasznosak /
A NASA ötletei nemcsak az űrben, a Földön is hasznosak / Fotó: Dima Zel /  Shutterstock

Forradalmi találmányok

A NASA kutatói akkor még nem is sejtették, hogy amit az űrhajósaik biztonsága miatt megalkotnak, később az emberiség kényelmes életét is fogják szolgálni. A NASA 1966-os alapítása óta megfeszített tempóval fejlesztett olyan tárgyakat, amelyek később amerikai űrhajósaik hasznára váltak. Idővel ezek az eszközök az emberiség mindennapi életének részei lettek: olyan forradalmi találmányokat eszeltek ki, amelyek nélkül ma már el se tudnánk képzelni az életünket. 

Top 10 

Ha porszívózunk otthon, vagy csak a telefonunkkal próbálunk tájékozódni vezetés közben, akkor olyan eszközöket használunk, amelyeknek egyes részei a NASA tervezőasztaláról kerültek később a civilek kezébe: így születtek meg a kényelmes edzőcipők, vagy az UV-sugárzás ellen védő, szuper erős napszemüvegek is. Hogyan jöttek létre ezek a tárgyak? Eredetileg mi volt a célja a tervezőknek velük? 

A Metropol most összegyűjtötte a top 10 találmányt, ami a NASA-tól származik. Amiket most fogsz látni, azoktól garantáltak le fog esni az állad! Koppints a galériára! 

 

 

 





Top hírek









Hírlevél-feliratkozás