Bohém élet és tragédia: bejutottunk Európa első meteoritkő házába – Fotók!

Ezrek mennek el a Frankel Leó út 64–66. szám előtt, de nem is sejtik, milyen történeteket rejtenek a budapesti társasház falai. A patinás épület Európa első meteoritkőből épült kétemeletes háza, amely túlélte a háborúk és forradalom viharait, ám a mesés homlokzathoz vér is tapad.



Megosztás
Szerző: Erdei Róbert Arnold
Létrehozva: 2024.06.10.
Módosítva: 2024.06.10.
meteorit Frankel Leó út ház

Az épületet 1906-ban építették Kiss Jenő mérnök tervei alapján. A férfi megvalósította a lehetetlent: Európa első kétemeletes meteoritkő házát építtette fel a szabadalma alapján! Az épület építésében senki sem hitt: a mérnököt kinevették, de végül olyan ház épült a tervei alapján, ami kiállta az idők próbáját. Az „űrből érkezett ház” 118 év után is áll.

A Frankel Leó úti házról sokan nem is sejtik, milyen földöntúli anyagból készült /
A Frankel Leó úti házról sokan nem is sejtik, milyen földöntúli anyagból készült / Fotó: Rozman Péter

Forradalmit alkotott

A ház alapanyagához aerolitot, meteoritkövet kevertek. A Siemens-Halske megbízásából húzták fel a cég fővárosi székhelyeként. Az építési technológia megelőzte a korát: a falazási technológia a salétromsav, sós és szerves oldószerek, valamint a folyadékok és gázok ellen is véd. Igazi meteoritház épült, a falai „bámulatosan gyorsan száradnak” és jól szellőztetnek! Jenő olyan anyagot alkotott, ami jól hűthető és fele annyiba került, mint a korabeli tégla.

A házat az akkori hatóságok veszélyesnek tartották, az építését csak saját felelősségre engedték, a mennyezetet tartó főfalak ugyanis akkor még szilárd építőanyagokból készülhettek, az új keletű épületet viszont vasbeton vázas meteoritkőből húzták fel.A ház túlélte a két világháborút és az 1956-os forradalom borzalmait is. Az épület a szocializmusban lett társasház, idővel pedig megtelt élettel.

Bohém lakója is volt

A budapesti házban lakott az 1920-as évekbeli fővárosi színházélet egyik legnagyobb rajongója, Isépy László. A katonatiszt az I. világháború után nyugdíjba vonult, de nem ült a babérjain! A kacagó, vidám Laci bácsi a nagypolgári élet központjává tette a meteoritházat: színészek és befolyásos emberek fordultak meg nála – ő pedig hobbifotósként negyvenezer fotóval örökítette meg a pillanatokat. A Vígszínházban sokan kedvelték őt, de amilyen népszerű, olyan bohém is volt! Amikor a veterán elhunyt, a férfiról így búcsúztak az újságokban: 

A harmadik szobában pontosan rendbe rakva negyvenezer fotográfia. Csupa pesti szép asszony! Színésznők és társaságbeli hölgyek, de csak nő. Mert Laci bácsi imádta a nőket és imádta a szerelmeseket

 - fogalmazott az Újság című napilap.

A köveihez vér is tapad

A Frankel Leó úti ház meteoritköveihez vér is tapad. Közel száz évvel a megépülése után, 2005 nyarán egy idős asszony vesztette itt életét: a 73 éves Jolán néni kiment az erkélyére, amikor az omladozó kőerkély leszakadt. Az asszony életveszélyes sérüléseket szenvedett, azonnal műteni kellett, de feladta a harcot. A tragédia után Jolán néniből egyetlen emlék maradt a borzalom után: a szemüvege a meteoritkő törmelékek között pihent, miközben a szomszédai őt siratták.

Ahogyan Jolán néni halála után fogalmaztak a házról: „szecessziós szoborfigurái, színes ólomüveg ablakai, szelíd ívű kapuja a szépséget őrzik a Komjádi uszoda rideg üveghangára mögött. S ez a szépség most gyilkossá lett”.

A legendás meteoritkő ház közel 120 éves, és még most is laknak benne. Elmentünk megnézni a társasházat és a híres Aerolit udvarát. Mutatjuk, hogy néz most ki Európa első meteoritkő épülete!

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás