Szellemtanyává vált a budapesti utca: már csak néhány lakó maradt a gettóban





Rendszeresek voltak a verekedések, lakót gyilkoltak meg a falai között és drogosok tanyájává vált régen a Hős utcai lakóháztömb. Mára viszont ennek vége: a kőbányai gettóként is híressé vált helyet felszámolták. Csak néhány lakó van még a szellemházban, de ők is már lassan elmennek.



Megosztás
Szerző: E. R. A.
Létrehozva: 2024.02.22.
Hős utca szellemtanya lakók költözés

Mindössze néhány hónap, és teljes csend honol a hírhedt Hős utcában. A kőbányai épületmonstrum már a végét járja. A helyi önkormányzat a lakóknak cserelakást ajánlott fel, és csak néhányukat kivéve már mindenki elköltözött. A gyötrelmes évek után a botrányokról, és veszélyes alakokról országosan hírhedté vált Hős utca mára szellemvárossá vált.

Szellemvárossá vált a Hős utcai háztömb /
Szellemvárossá vált a Hős utcai háztömb / Fotó:  Metropol

A Metropol stábja elment ide, ám hiába állt ott meg az idő, és csak néhány macska kóborol a befalazott bejárati ajtók, és szeméttel teli folyosók között, még a taxis is még mindig alig meri megközelíteni a helyet. Az A épületben járunk, amit idővel ledózerolnak és a TEK műveleti bázisát húzzák fel a kőszörnyeteg helyére. Az udvaron szétszerelt háztartási gépek, kávévőfő és néhány babakocsi van. Csak néhány lakástulajdonos él még ebben a környezetben egy darabig.

„A magam ura leszek”

„Borzalmas ezt megélni, de már én is nagyon mennék innen” - kezdi el mesélni Sanyi bácsi az udvaron, ahol épp a mosógépeket és tűzhelyeket szereli szét. Ő hordatta ide a lomokat.

"Viszem a MÉH-be a rezet, amit kiszedek belőlük. Az ismerőseim hozzák ezeket a gépeket, én meg a kaputól idáig húzom” – folytatta. Az idős nyugdíjas 34 évet élt itt, ő Albertirsán kapott cserelakást. Április végén fog költözni. Egy élet zárul le neki itt. 

A magam ura leszek, és itthagyom ezt az egészet

– mondta.

A kapott csereingatlant fel kell újítania, de mindig is ezermester volt, ezért még 67 évesen is vállalkozik rá. „Átmeszelés kell, és a tetőcserepek szélfogóját megjavítani, de megcsinálom én magam!” - mesélte tovább.

A Hős utcában valamennyi kiürített lakás ajtaját-ablakát már befalazták, nehogy beköltözzenek idegenek, de a nyugdíjas szerint ez nem ér semmit. 

El szokták lopni a szerszámaimat, és itt hagyott vascsövekkel kifeszítik az ajtókat. Most is élnek itt "honfoglalók"! Este kurjantgatnak, mert nem bírnak magukkal! 

- nevetett az idős férfi.

Sanyi bácsi békésen szereli szét az odahordott háztartási gépeket a Hős utcában /
Sanyi bácsi békésen szereli szét az odahordott háztartási gépeket a Hős utcában / Fotó:  Metropol

„Sokkal jobb lett a helyzet”

Ahogy őt, Katalint sem érdekli már, ami itt van. „Jobb lett sokkal a helyzet, nincs már gond, de sosem költöznék vissza. Esténként látunk néhány embert, itt alszanak az egyik lakásban. De nincs baj különösebben velük” – mesélte a 46 éves szociális segítő. Ő a férjével élt itt 13 évet, és Erzsébetvárosba fognak költözni. "Két hónap múlva megyünk! Mi nagyon sokat költöttünk a csereingatlanra, a 10 millió forint félretett pénzünket, de végre már kész a lakás” – folytatta az asszony.

Szerinte a sok rossz: a gyilkosságok, drogosok után felszabadulás lesz a Hős utcából elmenni. Neki és a többi régi lakónak itt már csak az emlékek maradtak - amik az első időkből nem is rosszak. 

Nem volt ez a hely olyan rossz, mint amilyenné vált! Rózsa néni - az egyik régi lakó - mesélte épp valamelyik nap, hogy itt nőtt fel és öregedett meg. Szép hely volt a Hős utca, mindenki figyelt a másikra. Gondnok vitte le a szemetet, virágok voltak a gangon, kártyáztak, sakkoztak a folyosón. Ahogy meg végigment nemrég, sírva fakadt, mivé lett ez a hely

 – idézte fel.

Katalin szerint régen békés hely volt az otthona, de a balhés alakok miatt minden elromlott /
Fotó:  Metropol

A több mint 300 lakásból már csak 4-5 család él. A romokban lévő, füstös, átázott falakat az idő tépi szét. A Hős utcai szellemházba csak egy ideig járhatnak be önkényes lakásfoglalók, hiszen ahogy Sanyi bácsi, Katalin és a többi néhány lakó utolsóként és végleg elmennek, a munkagépekkel ledózerolják a szörnyetegépületet. A romok helyén pedig a Terrorelhárítási Központ műveleti központját húzzák fel.


 





 





Ezeket olvastad már?
Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás