„Fejfájással kezdődött minden” – kiscicája, Felhő tartja a lelket a halálos kórral küzdő, 8 éves Bencében

Az egyik legkomolyabb daganatos betegséggel küzd már évek óta a nyolcéves Bence, akinek a betegsége kiújult. Csak egy németországi kezelés adhat reményt a gyógyulására.



Megosztás
Szerző: Oszlányi Gyöngyvér
Létrehozva: 2024.05.20.
daganat küzdelem beteg gyerek gyűjtés

Az egyik legrosszabb érzés egy szülőnek, ha látja, hogy gyermeke mennyire szenved és hiába a sok kezelés a betegség újra visszatér. A Metropol egy nyolc- éves Berettyóújfalun élő kisfiú küzdelméről számol be, ahol a szülők nem adják fel a harcot a daganattal szemben.

A kis Bence életét egy speciális kezelés mentheti meg Fotó: Újhelyi Sándor szülő

„Fejfájással, szédüléssel kezdődött minden és folyamatos hőemelkedése volt Bencének. A gyerekorvos sem vette igazán komolyan, hiszen a gyerekeknél ezek a tünetek általánosak” – kezdte el mesélni történetüket az édesapa Újhelyi Sándor. Mivel a tünetek állandósultak, az orvos Debrecenbe küldte a szülőket további kivizsgálásokra. 

Az MR-vizsgálaton aztán kiderült, hogy a kisfiú gerincénél daganatot találtak. A daganat aztán 2-3 hét alatt a duplájára nőtt ami nyomta a kis testét így Bencét megoperálták. Négyórás volt a műtét,  fel kellett nyitni a gyerek mellkasát és a hasüreget is. Később kiderült, hogy áttét képződött a testében mindenhol. A csípőjéből is vettek mintát az orvosok. A diagnózis, neuroblasztóma volt, vagyis rosszindulatú daganat

– folytatta az édesapa, akit először sokként ért a hír, de szó nélkül és pozitívan kezelte a helyzetet, hogy fiúk ne érezze, mennyire veszélyes ez a betegség. 

Recovering,Little,Child,Lying,In,The,Hospital,Bed,Sleeping,,Her
A kemoterápiás kezelés nagyon komoly fájdalommal jár egy kisgyereknél is Fotó: Gorodenkoff

Rengeteg kemoterápia és sugárkezelés következett

A műtétet követően, volt 70 napos kemoterápia, csontvelő-transzplantáció, sugárterápia amely a tumor helyére irányult, hogy ne újuljon ki a daganat, majd immunterápiával kezelték Bencét. Az őssejt-transzplantáció után öt hetet a miskolci kórházban egy steril, zárt helyen töltött a kisfiú, hogy megtapadjanak a sejtek. A kezelések nagy fájdalommal jártak. „Az immunterápiás kezelésnél annyira bátor volt Bence hogy ezeknél a kezeléseknél nem is kapott morfiumos fájdalomcsillapítást” – mesélte büszkén az édesapa, hogy fia mennyire jól viselte a betegséget. Úgy tűnt, hogy tavaly nyáron a tumor el is tűnt a gyerek szervezetéből. Bár rendszeresen jártak kontroll vizsgálatra, a daganat újra megjelent Bence szervezetében.

Kiújult a kisfiú daganata

Bíztunk benne, hogy a fájdalmas kezelés és terápia segíteni fog és végleg eltűnnek a daganatok Bence testéből. A daganat azonban idén januárban kiújult” – vette át a szót Enikő az édesanya. A kisfiú szédülni kezdett és egyre gyengébb lett, így kezdődött minden elölről, újabb vizsgálatokkal és fájdalmas kezelésekkel. Az orvosok a kisfiú jelenlegi állapota alapján 15 százalékos esélyt látnak Bence gyógyulására. A szülők elkezdtek más megoldást keresni. Több klinikával és sikeresen meggyógyult betegekkel felvették a kapcsolatot és végül találtak Németországban, München közelében egy magánklinikát, ahol ilyen eseteket sikeresen kezeltek.  

Ennek a terápiának a lényege, hogy a levett vérben az immunsejteket felturbózzák egy hét alatt, majd visszajuttatják a szervezetbe a bőr alá injekció útján, amely megtámadja és elpusztítja a tumoros sejteket

– magyarázták a szülők a kezelés lényegét. Ezt az eljárást itthon nem végzik el és csak ez a kezelés adhat reményt Bencének. A kezelés hétmillióba kerül

Bence nagyon szeret a húgával együtt rajzolni Fotó: Az édesapa

Kiscicája, felhő tartja a lelket Bencében

Bencének van egy húga Anna, és ebben a helyzetben a család egyedül a nyugdíjas nagyszülőkre tud támaszkodni, akik mindenben segítenek a házaspárnak. Sokszor külön vannak a gyerekek, mert a kezelésnél legyengül Bence immunrendszere, ilyenkor a kislány a nagyszülőknél van. 

Bencének van egy kiscicája, akit úgy hívnak Felhő. A nevét onnan kapta, hogy mikor este lefektetem Bencét és betakarom, az olyan érzés neki, mintha egy felhőben feküdne. Mindig mondom is, hogy lehozok neked egy felhőt az égből, aki veled lesz és ez a kiscica most ilyen neki. Igazi boldogságot ad a gyereknek

 – mesélte nekünk az édesanya. A szülők nagyon bíznak benne, hogy a fiuk meggyógyul és legyőzi ezt a szörnyű kórt

„A legtöbb gyerek, akivel jártunk kezelésre, már nem él. Bencének ez a terápia lehet az egyetlen esélye.  Az egyik fájdalmas kezelés után ránk nézett és azt mondta: »Jobb lett volna ha hagytok meghalni.« Ezt én nem szeretném többet hallani” – mondta a könnyeivel küszködő édesanya.

Bence kezelését az alapítványon keresztül is lehet támogatni

A Kosztyu Ádám Emlékére Alapítvány gyűjtést indított Bence megsegítésére, a célösszeg 8 millió forint. A konzultáció Németországban június 3-án lesz, a kezelések pedig 4-én és 11-én, így kevés idő áll a pénz előteremtésére.

Sajnos nem áll módunkban mindezt kifizetni, az idő  viszont sürget bennünket. Mindenféleképpen meg kell oldanunk a kezelések finanszírozását, hiszen Bence élete múlik rajtuk” – olvasható az alapítvány oldalán, akik megpróbálnak segíteni a kétségbeesett szülőknek.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás