Különleges égi jelenségeket figyelhetsz meg ma este





Pazar látványt nyújt majd a Hold és a mellette feltűnő Jupiter, melyeket akár egy kis távcsővel is kiválóan megfigyelhetsz.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.05.08.
Módosítva: 2024.05.08.
látványosság együttállás jelenség Jupiter távcső

Az április hónap után a május is bővelkedik majd a különleges látványosságokban, melyek közül május 8-án szerdán, azaz ma este figyelheted meg a következőt.

elképesztő, csodálatos, látvány, csillagok, csillagászat, távcső, együttállás
A jelenségek megfigyeléséhez egy kézi távcső is elegendő. (Képünk illusztráció)Fotó: Pexels

A Jupiter a hónap nagy részében nem kerül elég kedvező helyzetbe ahhoz, hogy könnyen szemügyre vedd, kivételt képez ez alól május 8-án a 20 óra 34 perces időpont, amikor a holdsarlóval a nyugati horizont felett 5 fokkal csípheted el a bolygót. A kedvezőtlen időjárás tovább nehezíti majd a helyzeted, így némi szerencse és egy jó kézi távcső is kell majd ahhoz, hogy megpillanthasd az együttállást.

A májusi égi jelenségek sorában a következő a május 9-én csütörtökön megfigyelhető szürkületi holdsarló lesz. Az előző napi holdsarló után ezen az estén is izgalmas látványt nyújt majd a Hold, mely 20 óra 45 perckor cérnavékonyan lesz látható a nyugati horizont felett 12 és fél fok magasan.

A Köpönyeg előrejelzése szerint csütörtökön északkelet felől fokozatosan csökken a felhőzet, egyre több napsütésre van kilátás. Nem lesz már csapadék sem. Nagy területen lesz élénk az északkeleti szél, azaz jó eséllyel figyelheted meg az égi jelenséget.

Esti csillagfedésektől sem lesz mentes a hét, május 11-én, szombaton ugyanis újabb okod lesz rá, hogy felnézz az égboltra. A még mindig csak 16 százalékos megvilágítottságú Hold ezen az estén két csillagfedéssel fog megörvendeztetni: 20 óra 36 perckor a „49 Aur” lép be a Hold mögé, mely után 22 óra 4 perckor már sötétebb égi háttérrel következik az újabb fedés, a „HD 47256”. Mindkét fedés megfigyelése legalább egy kisebb kézi távcsövet igényel majd.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás