Teljes sötétségbe borul ma az ég, de nem éjszaka: ez az oka





Este hat és tíz óra között érdemes figyelni a közvetítéseket, mivel ebben az időszakban a világ egy része teljesen sötétbe borul majd. Április 8-án ugyanis teljes napfogyatkozás lesz.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.04.08.
ez lesz ma napfogyatkozás Antall József

A Hold elhalad majd a Nap és a Föld között

Április 8-án teljes napfogyatkozás lesz, amit a szerencsés lakosok az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada egyes részein csodálhatnak meg. Az égi jelenséget Magyarországon az érdeklődők élő közvetítésben figyelhetik. Többek között a NASA, a Space.com, az Exploratorium és a Time and Date is élőben közvetíti majd az eseményt, ami magyar idő szerint valamikor 18:38 és 21:55 között fog bekövetkezni. A közvetítés helyétől is függ, hogy ott mikor látható a körülbelül 2,5-4 perces jelenség. Teljes napfogyatkozás egyébként akkor következik be, amikor a Föld felszínének egy adott területéről nézve a Hold elhalad a Nap és a Föld között, a megfigyelő számára eltakarva a Napot. Magyarországon legutóbb 1999-ben lehetett megfigyelni teljes napfogyatkozást, a legközelebbi pedig 2081-ben lesz – olvasható a hirado.hu-n.

164 éve hunyt el a Lánchíd megálmodója

Gróf Széchenyi István volt az első főrendi, aki 1825-ben az országgyűlés felsőházában anyanyelvén szólalt fel. 1825-ben az alsótábla kerületi ülésén, Felsőbüki Nagy Pál hazafias beszédét követően birtokainak egy évi jövedelmét (60 000 Ft) felajánlotta a Magyar Tudományos Akadémia létrehozására. Ezenkívül számos dolog fűződik a nevéhez: Nemzeti Casinót hozott létre, selyemhernyót tenyésztett, Tiszát szabályozott, a Balatonon gőzhajózást indított el, Vaskaput építtetett az Al-Dunánál, majd 1838-ban hozzálátott fő művéhez, a Lánchíd létrehozásához. 1848 őszén elvonult döblingi magányába, ahol később a Bach-rendszert ostorozó írása következtében rendőri zaklatásoknak volt kitéve. Megfenyegették, hogy áthelyezik a bolondok házába, ezek hatására választotta a halált, más elképzelések szerint gyilkosság áldozata lett 1860. április 8-án, vagyis ma 164 éve.

Ma lenne 92 éves Antall József

A történész, politikus 92 évvel ezelőtt éppen ezen a napon született Budapesten. 1990-től 1993-ig volt az ország miniszterelnöke, egészen 1993. december 12-én bekövetkezett haláláig. Antall József kormányzása alatt Magyarország visszanyerte szuverenitását, 1991. 06. 19-én befejeződött a szovjet csapatok kivonása az országból, kialakult és megszilárdult a demokratikus politikai intézményrendszer.

Antall
Antall József ma lenne 92 éves – Fotó: Antall Péter / MTI

88 éve halt meg Bárány Róbert

Bárány Róbert magyar származású Nobel-díjas svéd orvos 88 évvel ezelőtt, 1936. április 8-án hunyt el. 1915-ben neki ítélték az orvosi Nobel-díjat a belső fülben lévő egyensúlyszerv fiziológiájával és kórtanával kapcsolatos munkáiért. Bárány gyakran végzett fülöblítést betegeinél, és sokaknál előfordult szédülés. Bárány rájött, hogy a szédülés az öblítőfolyadék hőmérsékletétől függ, ugyanis a belső fül ívjárataiban keringő nyirokfolyadék hideg, illetve meleg hatásra más és más ívjáratokba áramlik, ami szédülést vált ki. A fellépő tájékozódási zavart a szemgolyók rezgése is jelzi. Ezt, a tengeri betegség jelenségével is összefüggő élettani reflexmechanizmust Bárány-féle kalorikus reakciónak nevezik.

Ezek is április 8-án történtek

  • 1431: Megszületett François Villon francia költő.
  • 1735: Meghalt II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem, hadvezér.
  • 1846: Meghalt Vásárhelyi Pál mérnök, a magyar térképészet és a folyamszabályozás kiemelkedő alakja.
  • 1873: Alfred Paraf szabadalmaztatta a margarin receptjét.
  • 1973: Meghalt Pablo Picasso spanyol (katalán) születésű festő.
  • 2013: Meghalt Margaret Thatcher, a „Vaslady”, volt brit miniszterelnök.

Eötvös is ezen a napon hunyt el

Eötvös Loránd világhírű magyar fizikus, geofizikus, a torziós inga feltalálója, miniszter 105 évvel ezelőtt, 1919. április 8-án hunyt el. Eötvös 1867-től a Heidelbergi Egyetemen tanult kémiát, fizikát és matematikát. 1871-ben tanársegéd, majd hamarosan tanár, Jedlik Ányos nyugdíjba vonulása után pedig a kísérleti fizika professzora és a fizikai intézet igazgatója lett a pesti egyetemen. Tudományos munkásságát legfőképp a gravitáció és földmágnesség témakörében folytatta, legismertebb eredménye az igen precíz és érzékeny torziós-inga megszerkesztése volt. Másik jelentős felfedezése és bizonyítása Eötvös-effektus néven ismert, melynek lényege, hogy a föld felszínén kelet felé mozgó testre nagyobb centrifugális erő hat, mint egy nyugat felé haladóra.

Ma van a romák világnapja is

A romák 1971-ben, Londonban rendezték meg az első világkongresszusukat, melyen a húsz országból, köztük Indiából érkezett küldöttek elfogadták a roma nép szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát és április 8-át a romák világnapjává nyilvánították. Ekkor folyami szertartásokkal, illetve gyertyagyújtással ünnepelnek a romák a világ mintegy 40 országában, ezzel emlékezve arra, hogy mintegy ezer évvel ezelőtt indultak Indiából máig tartó vándorútjukra.

Három helyen lehet ma vért adni Budapesten

A Magyar Vöröskereszt várja az önkéntes véradókat 07:00–19:00 között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.), 12:00–17:30 között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.), illetve 12:00–18:00 óra között a Duna Plaza I. emeletén a Posta mellett (1138 Budapest, Váci út 178.).

Száraz, nyárias idő várható ma

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint hétfőn marad a fátyolfelhők szűrte napos, száraz, nyárias idő. 24-29 fokos meleg lesz az ország nagy részén. A fővárosban 26 fok várható délután, reggel pedig 13.

20200501_budapest_korona_majus1_varkert_bazar_SULY_Ripost_06
Kiállítás nyílik a Várkert Bazárban – Fotó: Sulyok László

Plakátkiállítás nyílik a Várkert Bazárban

Március 8-tól plakátkiállítás mutatja be a tíz éve megújult Várkert Bazár történetét. A Mesterektől élményekig – A Várkert Bazár történetei című tárlat június elejéig tekinthető meg a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján. A kiállítás a 2014-ben újjáépített épületegyüttes teljes történetét mutatja be a 19. század végétől napjainkig, három kiemelt korszakon keresztül.





 





Ezeket olvastad már?
Elképesztő kegyeletsértés: kutyasétáltatót csináltak a váci temetőből

Elképesztő kegyeletsértés: kutyasétáltatót csináltak a váci temetőből

Magyar Péter durván beszólt Dobrev Klárának

Magyar Péter durván beszólt Dobrev Klárának

Folytatódik a táblaháború Újbudán

Folytatódik a táblaháború Újbudán

A háborús helyzet fokozódik: Franciaország és Lengyelország is atomfegyverekről beszél

A háborús helyzet fokozódik: Franciaország és Lengyelország is atomfegyverekről beszél

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás