A TikTok kedvenc növényorvosa letesztelte, hogy mennyi baktérium található a bolti és a házi tojás héján. A szakember hasznos tanáccsal is ellát bennünket.
Húsvét alkalmából mutatunk egy érdekes tojástesztet: a TikTok kedvenc növényorvosa, Gyuris Rita megnézte, hogy mennyi gomba és baktérium található a bolti illetve a házi tojás héján. Az eredmény megdöbbentő.
Rita az agar lemez segítségével dolgozik, ami egy speciális, baktériumok és gombák tenyésztésére alkalmas táptalaj.
Az első napon elsősorban többféle baktérium nőtt fel a házi tojásról is és a bolti tojásról is
- állapította meg a szakember. „Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a mikroorganizmusok az életünk részei, mindenhol ott vannak; a bőrünkön, a ruháinkon, a hajunkban, a gyomrunkban, a vizeinkben, a talajainkban, az életünk nélkülözhetetlen alkotói. A videómnak nem a megfélemlítés a célja, egyszerűen csak megmutatom, ami a szemünknek láthatatlan, megnézem, hogy az egyes tárgyainkon mennyi és milyen mikroorganizmusok élnek, tehát ez szimplán csak érdekesség” - tette hozzá.
A házi tojásról vett mintán élénk sárgás foltok rajzolódtak ki, a bolti tojásról vett minta pedig egy Jackson Pollock festményre emlékeztet. Azonban nem kell megijedni, mert a tojás természetes védőrétege nagy valószínűséggel megvédi a tojás belső részét a fertőzéstől.
A harmadik napra azért már jól látszanak a különbségek, hogy mennyivel különböző mikroorganizmusok vannak a házi, illetve a bolti tojáson
- mondta Rita, aki megmagyarázta, hogy a bolti tojásról vett mintán miért alakult ki érdekes rajzolat: „A furcsa motívumok azért alakultak ki, mert valószínűleg volt a tojáson atka és ezek az atkák húzták maguk után a baktériumokat.”
A szakember szerint többet ártunk, mint használunk azzal, ha megmossuk a tojásokat.
„A tojásoknak van egy természetes védőrétege, amely védi a tojást a kórokozóktól, baktériumoktól, tehát, hogyha te lemosod a védőréteget, akkor könnyebben bejutnak ezek a baktériumok a tojás belsejébe” - mondta a növényorvos.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre