A kereszténység és az egyetemes kultúra egyik jelképe ellen tervezett terrortámadást az Iszlám Állam





A francia titkosszolgálat még időben lekapcsolta a merényletet előkészítő dzsihadistát.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.04.02.
notre dame terv Iszlám Állam terrortámadás

A francia belső elhárítás taktikai egysége őrizetbe vett egy papírok nélküli egyiptomi bevándorlót, aki a gyanú szerint robbantásos terrortámadást készített elő a párizsi Notre-Dame székesegyház ellen. Helyi sajtóbeszámolók szerin a 62 éves dzsihadistát a titkosszolgálatok aprólékos munkájának köszönhetően tudták időben lekapcsolni még március első felében.

A Notre-Dame ellen tervezett terrortámadást az Iszlám Állam (Fotó: Eric Gaillard)

Meg nem erősített sajtóértesülések szerint az őrizetbe vett egyiptomi férfi szoros kapcsolatba állt a magát Iszlám Államnak nevező szunnita terrorszervezettel. A dzsihadista csoport állítólag utasításokat adott neki a terrortámadás megszervezése kapcsán, illetve a fegyverek és robbanószerek beszerzésében is segített.

A rendőrség arról nem adott tájékoztatás, hogy a merénylet előkészítése mennyire volt előrehaladott. Ahogy arról sem, hogy az őrizetbe vett dzsihadistának voltak-e társai. Az ügyészség azt közölte, hogy a nem nevezett egyiptomi ellen vádat emeltek „bűnözői terrorista társulás” miatt, és előzetes letartóztatásba helyezték.

A terrorista elfogása még azelőtt történt, hogy március 23-án - közvetlenül a moszkvai merénylet után - a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Franciaországban.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter az eset kapcsán azt mondta, hogy soha nem hiúsítottak meg annyi terrortámadást Franciaországban, mint az utóbbi időben. A tárcavezető közlése szerint a múlt héten egy 14 éves tinédzsert tartóztattak le a rendőrök, mert támadást tervezett egy lille-i bevásárlóközpont ellen. 

A francia terrorelhárító szolgálat folyamatos készenlétben áll. Csak az elmúlt három hétben öt olyan személyt tartóztattak le, akik erőszakos cselekmények elkövetését tervezték, három különálló helyszínen – számol be egy rendőrségi forrás.

Persze nem Franciaország az egyetlen ország Európában, ahol kiújult a terrorfenyegetettség. Belgiumban például három olyan személyt tartóztattak le a közelmúltban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Államhoz tartoznak, mielőtt bizonyítékok hiányában szabadon engedték őket.

Hollandiában 2023 januárjában tartóztattak le egy tádzsik állampolgárt terrorista vádak miatt. A gyanú szerint egy több európai országban, Hollandiában, Belgiumban és Németországban létrehozott hatalmas dzsihadista hálózat élén állt. Németországban és Ausztriában tavaly decemberben felszámoltak egy terrorhálózatot, amelynek tagjai a szilveszteri éjszakai parádékon akartak gyilkolni – olvasható a Riposton.





 





Ezeket olvastad már?
Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

Mégis gyilkosság: vadállatnyugtatót mutattak ki a halott nő szervezetében

Mégis gyilkosság: vadállatnyugtatót mutattak ki a halott nő szervezetében

Ezért nem találkoztunk az idegenekkel – Elképesztő magyarázatot adott a csillagász

Ezért nem találkoztunk az idegenekkel – Elképesztő magyarázatot adott a csillagász

Olyan erővel csapódott a vonatnak, hogy árokba borult egy autó Cikón

Olyan erővel csapódott a vonatnak, hogy árokba borult egy autó Cikón

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás